Kenwood BM260 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
81
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -
ciag dalszy
PROBLEM
PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
5. Szorstka i nierówna
powierzchnia – nie gładka
6. Zapadnięcie się
podczas pieczenia
7. Chleb nie jest
równomierny, na
końcu krótszy
8. W spodzie bochenka
jest dziura
9. Ciężka, gęsta struktura
10. Otwarta, gruba,
porowata struktura
11. Chleb jest w środku
surowy, mało
wypieczony
12. Chleba nie można
dobrze pokroić, bardzo
klei się
•
Zbyt mało cieczy.
•
Zbyt dużo mąki .
•
Wierzch bochenku nie musi mieć
żadnego kształtu, nie ma to wpływu na
znakomity smak chleba.
•
Piekarnia umieszczona w przeciągu
lub przewrócona, albo zrzucona
podczas rośnięcia
•
Przekroczenie pojemności formy do
pieczenia
•
Zbyt mała ilość soli, zupełny brak soli (
sól pomaga przeciwko przerośnięciu
ciasta)
•
Zbyt dużo drożdży
•
Ciepła, wilgotna pogoda
•
Těsto je příliš suché a ve formě
nemohlo rovnoměrně nakynout.
•
Dziura w spodzie chleba powstaje, gdy
chleb zostaje wyjęty z formy –
pozostawia ją nóż do zagniatania.
•
Zbyt dużo mąki
•
Zbyt mało drożdży
•
Zbyt mało cukru
•
Zupełnie brakuje soli
•
Zbyt dużo drożdży
•
Zbyt dużo cieczy
•
Zbyt mało cieczy
•
Przerwanie dostawy prądu w ciągu
wyrobu chleba
•
Zbyt duża ilość składników, które
piekarnia nie zdołała obrobić
•
Chleb krojony jest zbyt grorący
•
Używanie niewłaściwego noża
•
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki
•
Należy doładnie odmierzać składniki
•
Zapewnić optymalne warunki do wyrobu chleba.
•
Przemieścić piekarnię
•
Nie dodawaj więcej składników, niż zaleca się dla
większego bochenka (maks. 1Kg).
•
Używać zalecanej w przepisie ilości soli
•
Doładnie odmierzać drożdże
•
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki i
zmiejszyć ilość drożdży o
1
⁄
4
łyżeczki
•
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.
•
Jest to całkowicie normalne.
•
Odmierzać dokładnie
•
Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.
•
Odmierzać dokładnie
•
Wkładać ingrediencje wg przepisu
•
Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.
•
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki
•
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki
•
Jeżeli podczas pracy prąd wyłączy się na czas
dłuższy niż 8 minut, niedopieczony bochenek
trzeba będzie usunąć z formy i wszystko
rozpocząć od nowa z nowymi składnikami.
•
Obniżyć ilość na maksymalnie dozwolone
•
Pozostawić chleb na kratce do wystygnięcia na
conajmniej 30 minut, by odeszła para. Dopiero
potem można chleb kroić.
•
Do krojenia chleba używać dobrego noża
STRUKTURA CHLEBA
Spis treści
- 6 bezpieczeństwo; Polski
- 7 indykator statusu programowego
- 8 Eksploatacja piekarnika
- 9 Lista programów do pieczenia chleba/ ciasta
- 10 Super
- 11 W Stylu Francuskim
- 12 Pełnopszenny
- 15 wydłużenie czasu
- 16 konserwacja i czyszczenie
- 17 Chleb jasny „super”; Chleb w stylu francuskim; Chleb razowy; Przepisy
- 18 Chleb Brioche; Mieszanki bezglutenowe
- 19 Chleb bezglutenowy; Ciasto z marmoladą
- 20 Rogale chlebowe
- 21 Ciasto do pizzy
- 22 Dżem z letnich owoców; Chleb; „eco”; przycisk eco
- 24 Mieszanki w proszku; Samo pieczenie
- 25 Ingrediencje
- 29 Rady ogólne
- 30 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA
- 32 KOLOR I GRUBOŚĆ SKÓRKI; ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -; PROBLEMY Z FORMĄ
- 34 obsługa i ochrona konsumenta
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)