Kenwood BM260 - Instrukcja obsługi - Strona 31

Kenwood BM260 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 35
Ładowanie instrukcji

81

ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -

ciag dalszy

PROBLEM

PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE

5. Szorstka i nierówna

powierzchnia – nie gładka

6. Zapadnięcie się

podczas pieczenia

7. Chleb nie jest

równomierny, na
końcu krótszy

8. W spodzie bochenka

jest dziura

9. Ciężka, gęsta struktura

10. Otwarta, gruba,

porowata struktura

11. Chleb jest w środku

surowy, mało
wypieczony

12. Chleba nie można

dobrze pokroić, bardzo
klei się

Zbyt mało cieczy.

Zbyt dużo mąki .

Wierzch bochenku nie musi mieć
żadnego kształtu, nie ma to wpływu na
znakomity smak chleba.

Piekarnia umieszczona w przeciągu
lub przewrócona, albo zrzucona
podczas rośnięcia

Przekroczenie pojemności formy do
pieczenia

Zbyt mała ilość soli, zupełny brak soli (
sól pomaga przeciwko przerośnięciu
ciasta)

Zbyt dużo drożdży

Ciepła, wilgotna pogoda

Těsto je příliš suché a ve formě
nemohlo rovnoměrně nakynout.

Dziura w spodzie chleba powstaje, gdy
chleb zostaje wyjęty z formy –
pozostawia ją nóż do zagniatania.

Zbyt dużo mąki

Zbyt mało drożdży

Zbyt mało cukru

Zupełnie brakuje soli

Zbyt dużo drożdży

Zbyt dużo cieczy

Zbyt mało cieczy

Przerwanie dostawy prądu w ciągu
wyrobu chleba

Zbyt duża ilość składników, które
piekarnia nie zdołała obrobić

Chleb krojony jest zbyt grorący

Używanie niewłaściwego noża

Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki

Należy doładnie odmierzać składniki

Zapewnić optymalne warunki do wyrobu chleba.

Przemieścić piekarnię

Nie dodawaj więcej składników, niż zaleca się dla
większego bochenka (maks. 1Kg).

Używać zalecanej w przepisie ilości soli

Doładnie odmierzać drożdże

Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki i
zmiejszyć ilość drożdży o

1

4

łyżeczki

Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.

Jest to całkowicie normalne.

Odmierzać dokładnie

Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.

Odmierzać dokładnie

Wkładać ingrediencje wg przepisu

Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.

Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki

Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki

Jeżeli podczas pracy prąd wyłączy się na czas
dłuższy niż 8 minut, niedopieczony bochenek
trzeba będzie usunąć z formy i wszystko
rozpocząć od nowa z nowymi składnikami.

Obniżyć ilość na maksymalnie dozwolone

Pozostawić chleb na kratce do wystygnięcia na
conajmniej 30 minut, by odeszła para. Dopiero
potem można chleb kroić.

Do krojenia chleba używać dobrego noża

STRUKTURA CHLEBA

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)