ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA - Kenwood BM260 - Instrukcja obsługi - Strona 30

Kenwood BM260 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 35
Ładowanie instrukcji

80

ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW

Poniżej podane są typowe problemy, które powstać mogą podczas wyrobu chleba w piekarni. Należy dokładnie
zapoznać się z tymi problemami, ich możliwymi przyczynami oraz sposobami postępowania, które zapewnią
sprawne działanie piekarni.

PROBLEM

PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE

1. Chleb jest niski

2. Niski bochenek, bez

wyrośnięcia

3. Zbyt wyrośnięty –

kształt grzyba

4. Zapadnięcie się

wierzchu i boków

Z powodu niższej ilości glutenu, który
tworzy proteiny w mące pełnoziarnistej ,
chleb pełnoziarnisty jet niższy niż chleb
biały.

Niewystarczający ilość cieczy.

Brakuje cukru lub zbyt mała ilość cukru.

Niewłaściwy typ używanej do wypieku
mąki.

Niewłaściwy typ drożdży

Zbyt mała ilość drożdży, drożdże zbyt
stare.

Wybrano program

eco

.

Doszło do połączenia drożdży i wody
jeszcze przed początkiem procesu
wygniatania.

Całkowicie brakuje drożdży

Stare drożdże

Zbyt ciepła ciecz

Zbyt dużo soli.

Przy używaniu timera, drożdże
zwilgotniało przed zapoczęciem
procesu przygotowania chleba.

Zbyt dużo drożdży

Zbyt dużo cukru

Zbyt dużo mąki

Zbyt dużo soli

Ciepła, wilgotna pogoda

Zbyt dużo cieczy.

Zbyt wiele drożdży.

Ciepła, wilgotna pogoda mogło
spowodować zbyt szybkie wyrośnięcie
ciasta.

Sytuacja normalna, rozwiązania nie ma.

Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.

Wkładać składniki zgodnie z przepisem.

Można doszło do użycia gładkiej mąki zamiast
silnej mąki, które zawiera więcej glutenu.

• Nie u˝ywaç màki uniwersalnej

W celu uzyskania najlepszych wyników używać
należy tylko drożdży o szybkim działaniu.

Odmierzać zalecane ilości i kontrolować zalecany
okres zużycia na opakowaniu.

Cykl ten wytwarza mniejsze bochenki , jest to
normalne.

Zapewnić, by nie dochodziło do kontaktu w formie
do pieczenia .

Wkładać ingrediencje wg przepisu

Skontrolować okres gwarancyjny na opakowaniu.

Używać cieczy będących we właściwych
temperaturach.

Używać zalecanych ilości.

Składniki suche umieścić w rogach formy do
pieczenia, oraz w środku suchych ingrediencji
zrobić zagłębienie, w które należy włożyć drożdże,
tak będzie chronione przed zwilgotnieniem.

O

1

/

4

łyżeczko drożdży mniej

O 1 łyżeczkę cukru mniej.

O 6 do 9 łyżek mąki mniej.

Używać ilości zalecanych w przepisie.

O 15 ml / 3 łyżeczki cieczy i

1

/

4

łyżeczki drożdży

mniej.

Przyszłym razem 0 15 ml / 3 łyżeczki cieczy mniej
lub dodać trochę mąki.

Używać ilości zalecanych w przepisie, przyszłym
razem wypróbować szybszy cykl.

Schłodzić wodę lub dodać mleka z lodówki.

WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)