Kenwood BM260 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Słodzenie
Używać należy cukru białego lub brązowego, miodu,
wyciągu ze słodu, złotego syropu, melasy lub syropu
melasowego.
●
Cukier i słodziki płynne mają wpływ na zabarwienie
chleba, dodają złocistego zabarwienia skórce.
●
Cukier wiąże wilgoć, co zlepsza zdolność zachowania
jakości chleba.
●
Cukier stanowi odżywkę dla drożdży, i kiedy nie jest
niezbędny, bowiem nowoczesny typ drożdży posiada
zdolność rośnięcia na podstawie wykorzystania
naturalnych węglowodanów i cukrów zawartych w
mące, powoduje, że ciasto jest bardziej aktywne.
●
Słodkie chleby wyznaczają się stosownym poziomem
cukrów dzięki dodaniu owoców, polewy lub
pocukrowaniu, co dodaje właściewej słodyczy. Do
wyrobu chlebów tych używać należy programu dla
słodkich chlebów.
●
Jeżli cukier zastąpiony jest przez słodzik w płynie, to
konieczne jest obniżenie łącznej zawartości płynów w
przepisie.
Tłuszcze i oleje
Mała ilość tłuszczu lub oleju często dodawana jest w
celu wytworzenia bardziej miękkiej skórki. Również
pomaga w zachowaniu świeżości chleba. Należy użyć
masła, margaryny lub smalcu, i to w małych ilościach do
25 g (1oz) lub 22 mm (1 1/2 łyżki) oleju roślinnego.
Jeżeli przepis jest na większą ilość, kiedy bardziej
wybija się smak mąki, należy użyć masła, dzięki
któremu zostaną osiągnięte najlepsze wyniki.
●
Zamiast masła można użyć oliwki lub oleju
słonecznikowego, należy tylko dostosować zawartość
płynów w przepisie, jeśli używa się ilości
przekraczającej 15 ml ( 3 łyżeczki). Jeżeli
zaniepokaja Cię poziom choresterolu, najbardziej
korzystne jest użycie oleju słonecznikowego.
●
Nie należy używać margaryny niskokalorycznej,
bowiem zawiera ona nawet 40 % wody i nie
posiada takich samych właściwości jak masło.
Płyny
Do wyrobu chleba niezbędny jest płyn – najczęściej
używa się wody lub mleka. Skórka jest bardziej
chrupiąca, jeżeli zamiast mleka użyta zostanie woda.
Wodę łączy się często z odtłuszczonym mlekiem w
proszku. Jest to konieczne podczas pieczenia przy
użyciu funkcji opóźnienia czasu rozpoczęcia, ponieważ
zwykłe mleko zepsuje się. W przypadku większości
programów wystarczy użyć wody z kranu. Używając
programu
eco
, woda musi być jednak letnia.
●
Podczas chłodnych dni odmierzoną wodę należy
przed użyciem pozostawić na 30 minut odstania w
temperaturze pokojowej. Jeżeli używa się mleka
bezpośrednio z lodówki, należy postępować tak
samo.
●
Maślanki, jogurtu, kwaśnej śmietany oraz miękie sery,
jak riccota i twaróg, należy używać jako części
łącznej zawartości płynnej ; powstaje bardziej
wilgotna i i delikatniejsza skórka. Maślanka dodaje
przyjemnego, delikatnie kwaskowatego smaku, który
podobny jest do tego, który typowy jest dla chleba
wiejskiego oraz ciast kwaskowych.
●
W celu zlepszenia ciasta, koloru chleba i ogólnego
zlepszenie struktury chleba można dodać jajko. Jajka
również powodują lepszą stabilność glutenu w fazie
rośnięcia. Jeżeli używa się jaj, należy w przepisie
obniżyć łączną ilość płynów. W celu zagwarantowania
właściwej ilości płynów w przepisie, należy umieścić
jajka do naczynia do odmierzania, które następnie
uzupełnić należy płynem.
76
Spis treści
- 6 bezpieczeństwo; Polski
- 7 indykator statusu programowego
- 8 Eksploatacja piekarnika
- 9 Lista programów do pieczenia chleba/ ciasta
- 10 Super
- 11 W Stylu Francuskim
- 12 Pełnopszenny
- 15 wydłużenie czasu
- 16 konserwacja i czyszczenie
- 17 Chleb jasny „super”; Chleb w stylu francuskim; Chleb razowy; Przepisy
- 18 Chleb Brioche; Mieszanki bezglutenowe
- 19 Chleb bezglutenowy; Ciasto z marmoladą
- 20 Rogale chlebowe
- 21 Ciasto do pizzy
- 22 Dżem z letnich owoców; Chleb; „eco”; przycisk eco
- 24 Mieszanki w proszku; Samo pieczenie
- 25 Ingrediencje
- 29 Rady ogólne
- 30 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA
- 32 KOLOR I GRUBOŚĆ SKÓRKI; ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -; PROBLEMY Z FORMĄ
- 34 obsługa i ochrona konsumenta
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)