ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA - Kenwood BM260 - Instrukcja obsługi - Strona 30

Kenwood BM260

Wypiekacz chleba Kenwood BM260 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

80

ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW

Poniżej podane są typowe problemy, które powstać mogą podczas wyrobu chleba w piekarni. Należy dokładnie
zapoznać się z tymi problemami, ich możliwymi przyczynami oraz sposobami postępowania, które zapewnią
sprawne działanie piekarni.

PROBLEM

PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE

1. Chleb jest niski

2. Niski bochenek, bez

wyrośnięcia

3. Zbyt wyrośnięty –

kształt grzyba

4. Zapadnięcie się

wierzchu i boków

Z powodu niższej ilości glutenu, który
tworzy proteiny w mące pełnoziarnistej ,
chleb pełnoziarnisty jet niższy niż chleb
biały.

Niewystarczający ilość cieczy.

Brakuje cukru lub zbyt mała ilość cukru.

Niewłaściwy typ używanej do wypieku
mąki.

Niewłaściwy typ drożdży

Zbyt mała ilość drożdży, drożdże zbyt
stare.

Wybrano program

eco

.

Doszło do połączenia drożdży i wody
jeszcze przed początkiem procesu
wygniatania.

Całkowicie brakuje drożdży

Stare drożdże

Zbyt ciepła ciecz

Zbyt dużo soli.

Przy używaniu timera, drożdże
zwilgotniało przed zapoczęciem
procesu przygotowania chleba.

Zbyt dużo drożdży

Zbyt dużo cukru

Zbyt dużo mąki

Zbyt dużo soli

Ciepła, wilgotna pogoda

Zbyt dużo cieczy.

Zbyt wiele drożdży.

Ciepła, wilgotna pogoda mogło
spowodować zbyt szybkie wyrośnięcie
ciasta.

Sytuacja normalna, rozwiązania nie ma.

Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.

Wkładać składniki zgodnie z przepisem.

Można doszło do użycia gładkiej mąki zamiast
silnej mąki, które zawiera więcej glutenu.

• Nie u˝ywaç màki uniwersalnej

W celu uzyskania najlepszych wyników używać
należy tylko drożdży o szybkim działaniu.

Odmierzać zalecane ilości i kontrolować zalecany
okres zużycia na opakowaniu.

Cykl ten wytwarza mniejsze bochenki , jest to
normalne.

Zapewnić, by nie dochodziło do kontaktu w formie
do pieczenia .

Wkładać ingrediencje wg przepisu

Skontrolować okres gwarancyjny na opakowaniu.

Używać cieczy będących we właściwych
temperaturach.

Używać zalecanych ilości.

Składniki suche umieścić w rogach formy do
pieczenia, oraz w środku suchych ingrediencji
zrobić zagłębienie, w które należy włożyć drożdże,
tak będzie chronione przed zwilgotnieniem.

O

1

/

4

łyżeczko drożdży mniej

O 1 łyżeczkę cukru mniej.

O 6 do 9 łyżek mąki mniej.

Używać ilości zalecanych w przepisie.

O 15 ml / 3 łyżeczki cieczy i

1

/

4

łyżeczki drożdży

mniej.

Przyszłym razem 0 15 ml / 3 łyżeczki cieczy mniej
lub dodać trochę mąki.

Używać ilości zalecanych w przepisie, przyszłym
razem wypróbować szybszy cykl.

Schłodzić wodę lub dodać mleka z lodówki.

WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 6 - bezpieczeństwo; Polski

przed użyciem urządzenia Kenwood ● Przeczytaj uważnie poniższe instrukcje i zachowaj jena wypadek potrzeby skorzystania z nich przyszłości. ● Usuń opakowanie w całości wraz ze wszystkimietykietami. bezpieczeństwo ● Nie dotykać gorących powierzchni. Dostępnepowierzchnie mogą ulec podczas używanianagr...

Strona 7 - indykator statusu programowego

legenda 1 uchwyt na pokrywce 2 element grzewczy 3 uchwyt brytfanki do pieczenia chleba 4 urządzenie do ugniatania ciasta 5 wał napędowy 6 sprzęgło napędowe 7 przycisk on/ off 8 miarka 9 podwójna łyżka do mierzenia 1 łyżeczka do herbaty& 1 łyżka stołowa bk panel sterowania bl przycisk menu bm prz...

Strona 8 - Eksploatacja piekarnika

Eksploatacja piekarnika (zobacz rysunki) 1 Wyjąć formę do chleba trzymając za uchwyt iprzekręcając w kierunku tylnej ściany komorypiecyka. 2 Zainstaluj urządzenie do ugniatania ciasta. ● Aby nie rozlewać składników do wnętrza komorypiecyka, należy przed ich umieszczeniem wformie do chleba wyjąć form...