ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA - Kenwood BM260 - Instrukcja obsługi - Strona 30

Wypiekacz chleba Kenwood BM260 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 6 – bezpieczeństwo; Polski
- Strona 7 – indykator statusu programowego
- Strona 8 – Eksploatacja piekarnika
- Strona 9 – Lista programów do pieczenia chleba/ ciasta
- Strona 10 – Super
- Strona 11 – W Stylu Francuskim
- Strona 12 – Pełnopszenny
- Strona 15 – wydłużenie czasu
- Strona 16 – konserwacja i czyszczenie
- Strona 17 – Chleb jasny „super”; Chleb w stylu francuskim; Chleb razowy; Przepisy
- Strona 18 – Chleb Brioche; Mieszanki bezglutenowe
- Strona 19 – Chleb bezglutenowy; Ciasto z marmoladą
- Strona 20 – Rogale chlebowe
- Strona 21 – Ciasto do pizzy
- Strona 22 – Dżem z letnich owoców; Chleb; „eco”; przycisk eco
- Strona 24 – Mieszanki w proszku; Samo pieczenie
- Strona 25 – Ingrediencje
- Strona 29 – Rady ogólne
- Strona 30 – ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA
- Strona 32 – KOLOR I GRUBOŚĆ SKÓRKI; ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -; PROBLEMY Z FORMĄ
- Strona 34 – obsługa i ochrona konsumenta
80
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Poniżej podane są typowe problemy, które powstać mogą podczas wyrobu chleba w piekarni. Należy dokładnie
zapoznać się z tymi problemami, ich możliwymi przyczynami oraz sposobami postępowania, które zapewnią
sprawne działanie piekarni.
PROBLEM
PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
1. Chleb jest niski
2. Niski bochenek, bez
wyrośnięcia
3. Zbyt wyrośnięty –
kształt grzyba
4. Zapadnięcie się
wierzchu i boków
•
Z powodu niższej ilości glutenu, który
tworzy proteiny w mące pełnoziarnistej ,
chleb pełnoziarnisty jet niższy niż chleb
biały.
•
Niewystarczający ilość cieczy.
•
Brakuje cukru lub zbyt mała ilość cukru.
•
Niewłaściwy typ używanej do wypieku
mąki.
•
Niewłaściwy typ drożdży
•
Zbyt mała ilość drożdży, drożdże zbyt
stare.
•
Wybrano program
eco
.
•
Doszło do połączenia drożdży i wody
jeszcze przed początkiem procesu
wygniatania.
•
Całkowicie brakuje drożdży
•
Stare drożdże
•
Zbyt ciepła ciecz
•
Zbyt dużo soli.
•
Przy używaniu timera, drożdże
zwilgotniało przed zapoczęciem
procesu przygotowania chleba.
•
Zbyt dużo drożdży
•
Zbyt dużo cukru
•
Zbyt dużo mąki
•
Zbyt dużo soli
•
Ciepła, wilgotna pogoda
•
Zbyt dużo cieczy.
•
Zbyt wiele drożdży.
•
Ciepła, wilgotna pogoda mogło
spowodować zbyt szybkie wyrośnięcie
ciasta.
•
Sytuacja normalna, rozwiązania nie ma.
•
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.
•
Wkładać składniki zgodnie z przepisem.
•
Można doszło do użycia gładkiej mąki zamiast
silnej mąki, które zawiera więcej glutenu.
• Nie u˝ywaç màki uniwersalnej
•
W celu uzyskania najlepszych wyników używać
należy tylko drożdży o szybkim działaniu.
•
Odmierzać zalecane ilości i kontrolować zalecany
okres zużycia na opakowaniu.
•
Cykl ten wytwarza mniejsze bochenki , jest to
normalne.
•
Zapewnić, by nie dochodziło do kontaktu w formie
do pieczenia .
•
Wkładać ingrediencje wg przepisu
•
Skontrolować okres gwarancyjny na opakowaniu.
•
Używać cieczy będących we właściwych
temperaturach.
•
Używać zalecanych ilości.
•
Składniki suche umieścić w rogach formy do
pieczenia, oraz w środku suchych ingrediencji
zrobić zagłębienie, w które należy włożyć drożdże,
tak będzie chronione przed zwilgotnieniem.
•
O
1
/
4
łyżeczko drożdży mniej
•
O 1 łyżeczkę cukru mniej.
•
O 6 do 9 łyżek mąki mniej.
•
Używać ilości zalecanych w przepisie.
•
O 15 ml / 3 łyżeczki cieczy i
1
/
4
łyżeczki drożdży
mniej.
•
Przyszłym razem 0 15 ml / 3 łyżeczki cieczy mniej
lub dodać trochę mąki.
•
Używać ilości zalecanych w przepisie, przyszłym
razem wypróbować szybszy cykl.
•
Schłodzić wodę lub dodać mleka z lodówki.
WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
przed użyciem urządzenia Kenwood ● Przeczytaj uważnie poniższe instrukcje i zachowaj jena wypadek potrzeby skorzystania z nich przyszłości. ● Usuń opakowanie w całości wraz ze wszystkimietykietami. bezpieczeństwo ● Nie dotykać gorących powierzchni. Dostępnepowierzchnie mogą ulec podczas używanianagr...
legenda 1 uchwyt na pokrywce 2 element grzewczy 3 uchwyt brytfanki do pieczenia chleba 4 urządzenie do ugniatania ciasta 5 wał napędowy 6 sprzęgło napędowe 7 przycisk on/ off 8 miarka 9 podwójna łyżka do mierzenia 1 łyżeczka do herbaty& 1 łyżka stołowa bk panel sterowania bl przycisk menu bm prz...
Eksploatacja piekarnika (zobacz rysunki) 1 Wyjąć formę do chleba trzymając za uchwyt iprzekręcając w kierunku tylnej ściany komorypiecyka. 2 Zainstaluj urządzenie do ugniatania ciasta. ● Aby nie rozlewać składników do wnętrza komorypiecyka, należy przed ich umieszczeniem wformie do chleba wyjąć form...