Kenwood BM260 - Instrukcja obsługi - Strona 31

Wypiekacz chleba Kenwood BM260 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 6 – bezpieczeństwo; Polski
- Strona 7 – indykator statusu programowego
- Strona 8 – Eksploatacja piekarnika
- Strona 9 – Lista programów do pieczenia chleba/ ciasta
- Strona 10 – Super
- Strona 11 – W Stylu Francuskim
- Strona 12 – Pełnopszenny
- Strona 15 – wydłużenie czasu
- Strona 16 – konserwacja i czyszczenie
- Strona 17 – Chleb jasny „super”; Chleb w stylu francuskim; Chleb razowy; Przepisy
- Strona 18 – Chleb Brioche; Mieszanki bezglutenowe
- Strona 19 – Chleb bezglutenowy; Ciasto z marmoladą
- Strona 20 – Rogale chlebowe
- Strona 21 – Ciasto do pizzy
- Strona 22 – Dżem z letnich owoców; Chleb; „eco”; przycisk eco
- Strona 24 – Mieszanki w proszku; Samo pieczenie
- Strona 25 – Ingrediencje
- Strona 29 – Rady ogólne
- Strona 30 – ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA
- Strona 32 – KOLOR I GRUBOŚĆ SKÓRKI; ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -; PROBLEMY Z FORMĄ
- Strona 34 – obsługa i ochrona konsumenta
81
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -
ciag dalszy
PROBLEM
PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
5. Szorstka i nierówna
powierzchnia – nie gładka
6. Zapadnięcie się
podczas pieczenia
7. Chleb nie jest
równomierny, na
końcu krótszy
8. W spodzie bochenka
jest dziura
9. Ciężka, gęsta struktura
10. Otwarta, gruba,
porowata struktura
11. Chleb jest w środku
surowy, mało
wypieczony
12. Chleba nie można
dobrze pokroić, bardzo
klei się
•
Zbyt mało cieczy.
•
Zbyt dużo mąki .
•
Wierzch bochenku nie musi mieć
żadnego kształtu, nie ma to wpływu na
znakomity smak chleba.
•
Piekarnia umieszczona w przeciągu
lub przewrócona, albo zrzucona
podczas rośnięcia
•
Przekroczenie pojemności formy do
pieczenia
•
Zbyt mała ilość soli, zupełny brak soli (
sól pomaga przeciwko przerośnięciu
ciasta)
•
Zbyt dużo drożdży
•
Ciepła, wilgotna pogoda
•
Těsto je příliš suché a ve formě
nemohlo rovnoměrně nakynout.
•
Dziura w spodzie chleba powstaje, gdy
chleb zostaje wyjęty z formy –
pozostawia ją nóż do zagniatania.
•
Zbyt dużo mąki
•
Zbyt mało drożdży
•
Zbyt mało cukru
•
Zupełnie brakuje soli
•
Zbyt dużo drożdży
•
Zbyt dużo cieczy
•
Zbyt mało cieczy
•
Przerwanie dostawy prądu w ciągu
wyrobu chleba
•
Zbyt duża ilość składników, które
piekarnia nie zdołała obrobić
•
Chleb krojony jest zbyt grorący
•
Używanie niewłaściwego noża
•
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki
•
Należy doładnie odmierzać składniki
•
Zapewnić optymalne warunki do wyrobu chleba.
•
Przemieścić piekarnię
•
Nie dodawaj więcej składników, niż zaleca się dla
większego bochenka (maks. 1Kg).
•
Używać zalecanej w przepisie ilości soli
•
Doładnie odmierzać drożdże
•
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki i
zmiejszyć ilość drożdży o
1
⁄
4
łyżeczki
•
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.
•
Jest to całkowicie normalne.
•
Odmierzać dokładnie
•
Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.
•
Odmierzać dokładnie
•
Wkładać ingrediencje wg przepisu
•
Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.
•
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki
•
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki
•
Jeżeli podczas pracy prąd wyłączy się na czas
dłuższy niż 8 minut, niedopieczony bochenek
trzeba będzie usunąć z formy i wszystko
rozpocząć od nowa z nowymi składnikami.
•
Obniżyć ilość na maksymalnie dozwolone
•
Pozostawić chleb na kratce do wystygnięcia na
conajmniej 30 minut, by odeszła para. Dopiero
potem można chleb kroić.
•
Do krojenia chleba używać dobrego noża
STRUKTURA CHLEBA
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
przed użyciem urządzenia Kenwood ● Przeczytaj uważnie poniższe instrukcje i zachowaj jena wypadek potrzeby skorzystania z nich przyszłości. ● Usuń opakowanie w całości wraz ze wszystkimietykietami. bezpieczeństwo ● Nie dotykać gorących powierzchni. Dostępnepowierzchnie mogą ulec podczas używanianagr...
legenda 1 uchwyt na pokrywce 2 element grzewczy 3 uchwyt brytfanki do pieczenia chleba 4 urządzenie do ugniatania ciasta 5 wał napędowy 6 sprzęgło napędowe 7 przycisk on/ off 8 miarka 9 podwójna łyżka do mierzenia 1 łyżeczka do herbaty& 1 łyżka stołowa bk panel sterowania bl przycisk menu bm prz...
Eksploatacja piekarnika (zobacz rysunki) 1 Wyjąć formę do chleba trzymając za uchwyt iprzekręcając w kierunku tylnej ściany komorypiecyka. 2 Zainstaluj urządzenie do ugniatania ciasta. ● Aby nie rozlewać składników do wnętrza komorypiecyka, należy przed ich umieszczeniem wformie do chleba wyjąć form...