∏y ̋eczka; Placek dro ̋d ̋owy - Philips HR7727 - Instrukcja obsługi - Strona 12

Philips HR7727 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 38
Ładowanie instrukcji

27

Pizza

© £

(przepis na trzy okràg∏e pizze)

Ciasto:

400 g

màki

40 ml

oleju

1 ∏y˝eczka

cukru

1 ∏y˝eczka

soli

1 paczka

dro˝d˝y suszonych

240 ml

wody.

Sos:

1

cebula

2

zàbki czosnku

2

p∏askie ∏y˝ki oleju z oliwek

400 ml

przetartych pomidorów

2 ∏y˝eczki

mieszanki suszonych lub Êwie˝ych
w∏oskich zió∏, sól, pieprz, cukier.

Dodatki do pizzy: oliwki, salami, karczochy, grzyby, krewetki, ser
mozzarella, papryka, tarty dojrza∏y ser, szynka i olej z oliwek
zale˝nie od gustu.

Wlaç wod´, w∏o˝yç dro˝d˝e i cukier do pojemnika i miksowaç
mieszakiem sk∏adniki przez ok. 15 sekund.
Dodaç màk´, oliw´ oraz sól i wyrabiaç ciasto na najwy˝szych
obrotach przez minut´.
Uformowaç z ciasta kul´ i prze∏o˝yç do innego pojemnika.
Pozostawiç do wyroÊni´cia, przykryte wilgotnà Êciereczkà, na
45 minut.
Metalowym ostrzem posiekaç cebul´ i czosnek. Podsma˝yç, a˝
b´dà szkliste.
Dodaç przetarte pomidory, zio∏a, podgrzewaç przez oko∏o 10 minut.
Doprawiç solà, pieprzem i cukrem.
Odczekaç, a˝ sos ostygnie.
Nagrzaç piecyk do 250°C.
Na powierzchni posypanej uprzednio màkà rozwa∏kowaç ciasto i
uformowaç trzy okràg∏e blaty.

U∏o˝yç ciasto na nat∏uszczonej brytfannie. Polaç sosem, u∏o˝yç
dodatki, posypaç po wierzchu tartym serem i skropiç kilkoma
kroplami oliwy.
Piec przez 12-15 minut.

JeÊli chcesz zrobiç wi´kszà pizz´, pami´taj, ˝e maksymalna iloÊç
màki, jakà mo˝na przetworzyç jednorazowo w robocie kuchennym to
700 g (ca∏kowita waga ciasta 1,2 kg).

Placek dro˝d˝owy

©

(Przepis na brytfann´ o d∏ugoÊci oko∏o 30 cm.)

500 g

màki

15 g

mas∏a

25 g

Êwie˝ych dro˝d˝y (lub 20 g suszonych
dro˝d˝y) 260 ml wody

10 g

soli

10 g

cukru.

Zamontuj mieszak.
W∏ó˝ do pojemnika màk´, sól, cukier i mas∏o. Dodaj dro˝d˝e i wod´.
Za∏ó˝ pokryw´ bez popychacza. Ustaw maksymalnà pr´dkoÊç i
wyrabiaj ciasto oko∏o 2 minut.
PrzenieÊ ciasto z pojemnika do innej, du˝ej miski. Przykryj je
wilgotnà Êcierkà i odczekaj 20 minut, a˝ ciasto uroÊnie w ciep∏ym
miejscu.
Rozwa∏kuj wyroÊni´te ciasto i uformuj je w kul´. Odczekaj kolejne
20 minut, by uros∏o w cieple.
Znowu rozwa∏kuj je i odczekaj kolejne 20 minut, by uros∏o.
Rozwa∏kuj je i uformuj w kul´.
W∏ó˝ ciasto do wysmarowanej t∏uszczem brytfanny. Odczekaj
kolejne 45 minut, a˝ uroÊnie. Piecz w dolnej cz´Êci nagrzanego
uprzednio piekarnika w temperaturze ok. 225°C przez ok. 35 minut.

JeÊli chcesz upiec wi´kszy bochenek, pami´taj, ˝e maksymalna
iloÊç màki, jakà mo˝na przetworzyç jednorazowo w robocie
kuchennym to 700g (ca∏kowita waga ciasta 1,2 kg).

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)