Kenwood BM260 - Instrukcja obsługi - Strona 28

Wypiekacz chleba Kenwood BM260 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 6 – bezpieczeństwo; Polski
- Strona 7 – indykator statusu programowego
- Strona 8 – Eksploatacja piekarnika
- Strona 9 – Lista programów do pieczenia chleba/ ciasta
- Strona 10 – Super
- Strona 11 – W Stylu Francuskim
- Strona 12 – Pełnopszenny
- Strona 15 – wydłużenie czasu
- Strona 16 – konserwacja i czyszczenie
- Strona 17 – Chleb jasny „super”; Chleb w stylu francuskim; Chleb razowy; Przepisy
- Strona 18 – Chleb Brioche; Mieszanki bezglutenowe
- Strona 19 – Chleb bezglutenowy; Ciasto z marmoladą
- Strona 20 – Rogale chlebowe
- Strona 21 – Ciasto do pizzy
- Strona 22 – Dżem z letnich owoców; Chleb; „eco”; przycisk eco
- Strona 24 – Mieszanki w proszku; Samo pieczenie
- Strona 25 – Ingrediencje
- Strona 29 – Rady ogólne
- Strona 30 – ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; PROBLEM; WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA
- Strona 32 – KOLOR I GRUBOŚĆ SKÓRKI; ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW -; PROBLEMY Z FORMĄ
- Strona 34 – obsługa i ochrona konsumenta
Przygotowanie własnych
przepisów
Po wypróbowaniu załączonych przepisów można kilka
własnych, ulubionych przepisów na chleb wyrabiany
ręcznie dostosować do wypieku w piekarniku do chleba.
Aby to uczynić, należy wybrać jeden z przepisów
załączonych w niniejszej instrukcji (najbardziej zbliżony
do własnego) i użyć go jako wskazówki.
Z uwagą zapoznaj się z następującymi radami, które
pomogą Ci w przygotowaniu własnych przepisów.
●
Upewnić się, czy użyta jest właściwa dla piekarni
ilości ingrediencji. Nie należy przekraczać
maksymalnych zalecanych ilości. Jeżeli to
konieczne, obniżyć należy ilości w przepisie tak, by
odpowiadały ilości mąki i płynów w receptariuszu
piekarni.
●
Zawsze do formy do pieczenia wlewać należy
najpierw płyny. Poprzez dodanie mąki oddzielić
drożdże od płynu.
●
Świeże drożdże można zastąpić łatwymi do
wmieszania rozpuszczalnymi drożdżami suszonymi.
Uwaga : 1 g świeżych drożdży = 1 łyżeczka ( 5 ml)
suszonych drożdży
●
Jeżeli używasz opóźnionego strartu, zamiast
świeżego mleka użyć należy wody i odtłuszczonego
suszonego mleka.
●
Jeżeli przepis zawiera jajka, wliczyć je należy w
łączną ilość płynów.
●
Drożdże przechowywać należy osobno od
pozostałych ingrediencji w formie do pieczenia, do
momentu zapoczęcia mieszania.
●
Podczas pierwszych minut mieszania kontrolować
należy konsystencję ciasta. Piekarnia wymaga trochę
delikatniejszego ciasta, a więc może trzeba będzie
dodać płynu. Ciasto miało by być wystarczająco
mokre, aby mogło dojść do jego rośnięcia.
Wyjmowanie, krojenie i
przechowywanie chleba
●
W celu uzyskania jak najlepszego wyniku pieczenia,
jak tylko jest wypiek gotowy, należy jak najszybciej
wyjąć go piekarni i wyłożyć z formy do pieczenia. Nie
mniej jednak chleb można pozostawić w piekarni,
która zachowa go w takiej samej temperaturze
jeszcze przez 1 godzinę. Możliwość tę można
wykorzystać, jeśli nie można natychmiast chleba
wyjąć.
●
Formę do pieczenia należy wyjąć z piekarni,
używając rękawic kuchennych, i to również podczas
cyklu utrzymywania ciepła. Formę do pieczenia
należy przewrócić i kilkakrotnie nią potrząsnąć, by
doszło do obluzowania upieczonego chleba. Jeżeli
chleba nie da się wyjąć, należy delikatnie zastukać
rogiem formy do pieczenia o drewnianą deseczkę, lub
należy obrócić stopą wału na spodniej części formy.
●
Podczas obluzowania chleba wygniatacz miałby
zostać w formie do pieczenia, nie mniej jednak
niekiedy pozostanie w chlebie. Jeżeli dojdzie do tego,
należy wyjąć go przed krojeniem. Do wyjęcia należy
użyć plastykowych narzędzi kuchennych odpornych
na działanie ciepła. Nie należy używać metalowych
narzędzi, by nie doszło do uszkodzenia
nieprzylegającej powierzchni wygniatacza.
●
Pozostawić chleb do wystygnięcia na 30 minut, by
odeszła cała para. Gorącego chleba nie można
pokroić na kromki.
Przechowywanie
Chleb upieczony w domu nie zawiera żadnych
substancji konserwujących, i dlatego miałby być zużyty
do 2-3 dni od upieczenia. Jeżeli nie ma być
skonsumowany natychmiast, należy zapakować go do
woreczka i zapieczętować.
●
Kruchy chleb francuskiego typu po zapakowaniu
zmięknie, dlatego najlepiej jest pozostawić go bez
opakowania do momentu, kiedy będzie krojony.
●
Jeżeli chleb ma być przechowany przez kilka dni,
nalepszy w tym celu będzie zamrażalnik. Przed
włożeniem do zamrażalnika, należy pokroić go na
kromki w celu łatwego wyjęcia potrzebnej ilości.
78
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
przed użyciem urządzenia Kenwood ● Przeczytaj uważnie poniższe instrukcje i zachowaj jena wypadek potrzeby skorzystania z nich przyszłości. ● Usuń opakowanie w całości wraz ze wszystkimietykietami. bezpieczeństwo ● Nie dotykać gorących powierzchni. Dostępnepowierzchnie mogą ulec podczas używanianagr...
legenda 1 uchwyt na pokrywce 2 element grzewczy 3 uchwyt brytfanki do pieczenia chleba 4 urządzenie do ugniatania ciasta 5 wał napędowy 6 sprzęgło napędowe 7 przycisk on/ off 8 miarka 9 podwójna łyżka do mierzenia 1 łyżeczka do herbaty& 1 łyżka stołowa bk panel sterowania bl przycisk menu bm prz...
Eksploatacja piekarnika (zobacz rysunki) 1 Wyjąć formę do chleba trzymając za uchwyt iprzekręcając w kierunku tylnej ściany komorypiecyka. 2 Zainstaluj urządzenie do ugniatania ciasta. ● Aby nie rozlewać składników do wnętrza komorypiecyka, należy przed ich umieszczeniem wformie do chleba wyjąć form...