KitchenAid 5KFP1644EOB Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
450
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
• Aby uniknąć uszkodzeń ostrzy lub silnika,
nie należy przetwarzać produktów
zbyt twardych lub głęboko mrożonych,
których nie można przeciąć czubkiem
ostrego noża� Jeśli kawałek twardego
produktu, np� marchewki, zaklinuje się na
ostrzu należy zatrzymać pracę malaksera,
wyjąć ostrze i delikatnie usunąć
zaklinowany produkt�
• Nie przepełniać misy roboczej ani mini
miski� Linie na boku misy roboczej
wskazują zalecaną maksymalną ilość
płynów gęstych i rzadkich� Podczas
rozdrabniania w misie nie powinno się
znajdować więcej produktów niż 1/3
do 1/2 objętości misy� Mini miska jest
w stanie pomieścić 1L płynów lub 500g
produktów suchych�
• Tarcze w misie należy montować w taki
sposób, by ostrze znajdowało się po
prawej stronie podajnika� Pozwala to
tarczy na wykonanie pełnego obrotu
zanim wejdzie w kontakt z produktami�
• Aby w pełni wykorzystać szybkość
malaksera, wrzucać produkty przez
mały otwór podajnika w trakcie pracy
malaksera�
• Różne produkty wymagają
zróżnicowanego stopnia nacisku�
Produkty miękkie i delikatne
(truskawki, pomidory, itp�) wymagają
lekkiego nacisku, produkty średnio
twarde (cukinia, ziemniaki, itp�) –
umiarkowanego nacisku, twarde
zaś (marchew, jabłka, twarde sery,
częściowo zamrożone mięso, itp�) –
najmocniejszego�
• Miękkie i średnio twarde sery mogą
rolować się na tarczy� Aby uniknąć takiej
sytuacji, należy rozdrabniać jedynie
sery dobrze schłodzone, ewentualnie, w
przypadku serów bardzo miękkich (np�,
mozzarella) podmrożone�
• Wąskie i długie produkty, takie jak
marchew i seler, mogą przewrócić się
w środku podajnika, w czego wyniku
możemy uzyskać nierówne plasterki�
Aby uniknąć takiej sytuacji, należy
produkty pokroić na mniejsze kawałki I
układać je jedne na drugich w podajniku�
Do przetwarzania małych lub wąskich
produktów używać najmniejszego otworu
podajnika z najmniejszym popychaczem�
• Przygotowując ciasto lub ciasteczka, należy
na początku za pomocą uniwersalnego
noża połączyć tłuszcz z cukrem� Suche
składniki dodaje się na końcu� Orzechy i
owoce dobrze położyć jest na mące, tak
by zapobiec ich nadmiernemu posiekaniu�
Owoce i orzechy dobrze jest miksować
w trybie pulsacyjnym, krótkimi
impulsami
( )
, aż połączą się
z innymi składnikami�
• Gdy zdarzy się, że rozdrabniana żywność
zgromadzi się w jednej części naczynia,
należy przerwać pracę i rozprowadzić ją
równomiernie przy pomocy szpatułki�
• Gdy misa wypełni się do poziomu tarczy
tnącej, należy przerwać pracę i ją opróżnić�
• Pozostałe na powierzchni tarczy tnącej
większe resztki produktów, należy pokroić
ręcznie i dodać do reszty rozdrobnionych
produktów�
• Zorganizuj proces rozdrabniania aby
zminimalizować czas późniejszego mycia
mis� Najpierw przetwarzaj produkty twarde
lub suche, następnie płynne�
• Aby łatwo umyć uniwersalny nóż z resztek
produktów – opróżnić misę roboczą, nalać
troszkę wody z detergentem, następnie
włożyć uniwersalny nóż i po zamknięciu
pokrywą, włączyć malakser do pracy w
trybie pulsacyjnym
( )
, kilka razy – na
1-2 sekundy�
• Po zdjęciu pokrywy misy roboczej, odłóż
ją na blat do góry dnem� Pozwoli to
zminimalizować zabrudzenia blatu�
Wskazówki dla użytkowników
W10529664D_15_PL_v01.indd 450
8/4/17 9:29 AM
Spis treści
- 52 Polski; INSTRUKCJA OBSŁUGI MALAKSERA; S P I S T R E Ś C I
- 53 WAŻE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze; istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość; NIEBEZPIECZEŃSTWO
- 54 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
- 55 Wymagania elektryczne; PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ; Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego; Utylizacja opakowania
- 56 CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Części i akcesoria
- 58 ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera; Elementy
- 60 Czynność; Jak wybrać odpowiednie narzędzie?
- 62 PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY; Przed pierwszym użyciem; Montaż misy roboczej
- 63 Użycie szerokiego podajnika i popychacza 3 w 1; Niebezpiecznie wirujące ostrza.; UWAGA; Montaż pokrywy misy roboczej oraz blokada zabezpieczająca
- 64 Użycie panelu kontroli prędkości
- 65 Użycie suwaka zewnętrznej regulacji grubości plastrów; UŻYCIE MALAKSERA
- 66 Przygotowanie do pracy zestawu do krojenia w kostkę
- 67 Montaż/użycie zestawu do krojenia w kostkę
- 69 Montaż/demontaż uniwersalnego noża
- 70 Montaż/demontaż misy szefa
- 71 Montaż/demontaż tarczy trącej, do frytek oraz do tarcia na miazgę
- 72 Montaż/demontaż tarczy tnącej na plasterki
- 74 Montaż/demontaż wyciskarki do cytrusów
- 75 Montaż/demontaż trzepaczki do jajek lub plastikowego mieszadła
- 76 MYCIE I KONSERWACJA
- 77 Użycie uniwersalnego noża ze stali nierdzewnej
- 78 Użycie tarczy tnącej/trącej; WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
- 79 Wskazówki dla użytkowników
- 80 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; nie
- 81 SERWIS I GWARANCJA; Gwarancja malaksera KitchenAid
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)