Wskazówki dla użytkowników - KitchenAid 5KFP1644EOB - Instrukcja obsługi - Strona 79

KitchenAid 5KFP1644EOB Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 117
Ładowanie instrukcji

450

ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW

WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW

WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW

• Aby uniknąć uszkodzeń ostrzy lub silnika,

nie należy przetwarzać produktów

zbyt twardych lub głęboko mrożonych,

których nie można przeciąć czubkiem

ostrego noża� Jeśli kawałek twardego

produktu, np� marchewki, zaklinuje się na

ostrzu należy zatrzymać pracę malaksera,

wyjąć ostrze i delikatnie usunąć

zaklinowany produkt�

• Nie przepełniać misy roboczej ani mini

miski� Linie na boku misy roboczej

wskazują zalecaną maksymalną ilość

płynów gęstych i rzadkich� Podczas

rozdrabniania w misie nie powinno się

znajdować więcej produktów niż 1/3

do 1/2 objętości misy� Mini miska jest

w stanie pomieścić 1L płynów lub 500g

produktów suchych�

• Tarcze w misie należy montować w taki

sposób, by ostrze znajdowało się po

prawej stronie podajnika� Pozwala to

tarczy na wykonanie pełnego obrotu

zanim wejdzie w kontakt z produktami�

• Aby w pełni wykorzystać szybkość

malaksera, wrzucać produkty przez

mały otwór podajnika w trakcie pracy

malaksera�

• Różne produkty wymagają

zróżnicowanego stopnia nacisku�

Produkty miękkie i delikatne

(truskawki, pomidory, itp�) wymagają

lekkiego nacisku, produkty średnio

twarde (cukinia, ziemniaki, itp�) –

umiarkowanego nacisku, twarde

zaś (marchew, jabłka, twarde sery,

częściowo zamrożone mięso, itp�) –

najmocniejszego�

• Miękkie i średnio twarde sery mogą

rolować się na tarczy� Aby uniknąć takiej

sytuacji, należy rozdrabniać jedynie

sery dobrze schłodzone, ewentualnie, w

przypadku serów bardzo miękkich (np�,

mozzarella) podmrożone�

• Wąskie i długie produkty, takie jak

marchew i seler, mogą przewrócić się

w środku podajnika, w czego wyniku

możemy uzyskać nierówne plasterki�

Aby uniknąć takiej sytuacji, należy

produkty pokroić na mniejsze kawałki I

układać je jedne na drugich w podajniku�

Do przetwarzania małych lub wąskich

produktów używać najmniejszego otworu

podajnika z najmniejszym popychaczem�

• Przygotowując ciasto lub ciasteczka, należy

na początku za pomocą uniwersalnego

noża połączyć tłuszcz z cukrem� Suche

składniki dodaje się na końcu� Orzechy i

owoce dobrze położyć jest na mące, tak

by zapobiec ich nadmiernemu posiekaniu�

Owoce i orzechy dobrze jest miksować

w trybie pulsacyjnym, krótkimi

impulsami

( )

, aż połączą się

z innymi składnikami�

• Gdy zdarzy się, że rozdrabniana żywność

zgromadzi się w jednej części naczynia,

należy przerwać pracę i rozprowadzić ją

równomiernie przy pomocy szpatułki�

• Gdy misa wypełni się do poziomu tarczy

tnącej, należy przerwać pracę i ją opróżnić�

• Pozostałe na powierzchni tarczy tnącej

większe resztki produktów, należy pokroić

ręcznie i dodać do reszty rozdrobnionych

produktów�

• Zorganizuj proces rozdrabniania aby

zminimalizować czas późniejszego mycia

mis� Najpierw przetwarzaj produkty twarde

lub suche, następnie płynne�

• Aby łatwo umyć uniwersalny nóż z resztek

produktów – opróżnić misę roboczą, nalać

troszkę wody z detergentem, następnie

włożyć uniwersalny nóż i po zamknięciu

pokrywą, włączyć malakser do pracy w

trybie pulsacyjnym

( )

, kilka razy – na

1-2 sekundy�

• Po zdjęciu pokrywy misy roboczej, odłóż

ją na blat do góry dnem� Pozwoli to

zminimalizować zabrudzenia blatu�

Wskazówki dla użytkowników

W10529664D_15_PL_v01.indd 450

8/4/17 9:29 AM

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)