KitchenAid 5KFP1644EOB Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
448
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Rozdrabnianie świeżych
warzyw i owoców:
Oczyszczone i bez pestek,
należy je pokroić wstępnie
ręcznie, na kawałki wielkości
małego jajka� Ostrze malaksera rozdrobni je
dalej
do pożądanej wielkości i konsystencji� Pracę
należy rozpocząć wykonując na wstępie krótkie,
jedno – dwu sekundowe, pulsujące ( )
włączenia malaksera� W razie potrzeby
w przerwach należy usuwać ze ścian misy
szpatułką produkty, nadmiernie przyklejające
się do jej ścianek�
Purée z gotowanych owoców i warzyw
(z wyjątkiem ziemniaków):
Wskazane jest dodanie 60 mL płynu na każde
250 mL produktów� Włączać malakser na
wstępie krótkimi impulsami ( ) (przycisk
PULSE), a następnie przejść do pracy ciągłej
aż do uzyskania pożądanej konsystencji� W
razie potrzeby w przerwach należy usuwać
ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek�
Przygotowanie purée z ziemniaków:
Rozdrobnić ugotowane i ciepłe ziemniaki przy
użyciu tarczy trącej, a następnie przełożyć je do
misy roboczej z zamontowanym uniwersalnym
nożem� Dodać rozpuszczone masło, i gorące
mleko� Doprawić� Następnie należy użyć przycisk
„PULSE” ( ) 3 - 4 razy, za każdym razem przez 2
– 3 sekundy, aż do uzyskania jednorodnej masy�
Nie miksować za długo�
Rozdrabnianie suszonych
(lub kandyzowanych) owoców:
Produkty powinny być schłodzone� Należy je
przesypać mąką, dodając z przewidzianej w
przepisie ogólnej jej ilości po 30 g na każde
60 g owoców� Pracować przy użyciu przycisku
„PULSE” ( ) do uzyskania oczekiwanego
rozdrobnienia�
Ocieranie skórki cytrynowej:
Za pomocą ostrego noża oddzielić kolorową
warstwę skórki od warstwy białej� Pociąć
na cienkie paski� Siekać w malakserze aż
do pożądanego rozdrobnienia�
Siekanie czosnku, świeżych ziół
i niewielkich ilości warzyw:
W tym wypadku składniki dozuje się w sposób
ciągły, poprzez mały otwór popychacza, podczas
gdy nóż kręci się w misie roboczej� Najlepsze
rezultaty uzyskuje się, gdy używa się składników
osuszonych po umyciu�
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Siekanie orzechów:
Jednorazowo można użyć nie więcej niż 450 g
produktów� Pracę rozpocząć impulsami ( )
(przycisk „PULSE”), trwającymi po 710 -
2 sekundy, aż do uzyskania oczekiwanego
rozdrobnienia� Dalej pracując w trybie
ciągłym ( ) (przycisk „I”) i postępując wg
odpowiedniego przepisu (z użyciem cukru
brązowego), można przygotować masło
orzechowe, uzyskując jednolitą masę
w postaci pasty�
Siekanie surowego lub gotowanego mięsa,
drobiu i owoców morza:
Składniki powinny być mocno schłodzone
i pocięte w kostkę o wymiarach ok� 2,5 cm�
Jednorazowo można użyć nie więcej niż 450 g
produktów� Pracę rozpocząć impulsami ( )
(przycisk „PULSE”), trwającymi po 1 - 2 sekundy,
aż do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia�
W razie potrzeby w przerwach należy usuwać
ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek�
Rozdrabnianie suchego pieczywa,
herbatników lub krakersów:
Połamane kawałki, wielkości 3,8 – 5 cm,
rozdrabniać uniwersalnym nożem aż do skutku�
Aby uzyskać większe kawałki, należy najpierw
pracować pulsacyjnie ( ) przez 1 – 2 sekundy,
a potem w trybie ciągłym – gdy chcemy
uzyskać bardzo drobną strukturę�
Płynna czekolada:
Powstaje w misie roboczej po rozdrobnieniu
czekolady, cukru i dalszym miksowaniu
z dodatkiem gorących płynów, w ilościach
zgodnych z posiadaną recepturą� Należy je
dolewać poprzez mały otwór podwójnego
popychacza� Miksować aż do uzyskania
jednorodnej konsystencji�
Tarcie twardych serów typu Parmezan
i Pecorino:
Nie należy trzeć serów bardzo twardych,
których nie można podzielić za pomocą
podważania czubkiem noża� Do tarcia sera
doskonale nadaje się uniwersalne ostrze�
Ser pociąć na 2,5 cm kawałki� Włożyć do misy
roboczej� Pracę rozpocząć impulsami ( ), aż
do rozdrobnienia� Przełączyć na pracę ciągłą,
aż do uzyskania pożądanej konsystencji�
Małe kawałki sera można dodawać przez mały
otwór popychacza podczas pracy urządzenia�
UWAGA:
Przetwarzanie orzechów i
innych twardych produktów może
zarysować wnętrze misy�
Użycie uniwersalnego noża ze stali nierdzewnej
W10529664D_15_PL_v01.indd 448
8/4/17 9:29 AM
Spis treści
- 52 Polski; INSTRUKCJA OBSŁUGI MALAKSERA; S P I S T R E Ś C I
- 53 WAŻE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze; istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość; NIEBEZPIECZEŃSTWO
- 54 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
- 55 Wymagania elektryczne; PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ; Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego; Utylizacja opakowania
- 56 CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Części i akcesoria
- 58 ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera; Elementy
- 60 Czynność; Jak wybrać odpowiednie narzędzie?
- 62 PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY; Przed pierwszym użyciem; Montaż misy roboczej
- 63 Użycie szerokiego podajnika i popychacza 3 w 1; Niebezpiecznie wirujące ostrza.; UWAGA; Montaż pokrywy misy roboczej oraz blokada zabezpieczająca
- 64 Użycie panelu kontroli prędkości
- 65 Użycie suwaka zewnętrznej regulacji grubości plastrów; UŻYCIE MALAKSERA
- 66 Przygotowanie do pracy zestawu do krojenia w kostkę
- 67 Montaż/użycie zestawu do krojenia w kostkę
- 69 Montaż/demontaż uniwersalnego noża
- 70 Montaż/demontaż misy szefa
- 71 Montaż/demontaż tarczy trącej, do frytek oraz do tarcia na miazgę
- 72 Montaż/demontaż tarczy tnącej na plasterki
- 74 Montaż/demontaż wyciskarki do cytrusów
- 75 Montaż/demontaż trzepaczki do jajek lub plastikowego mieszadła
- 76 MYCIE I KONSERWACJA
- 77 Użycie uniwersalnego noża ze stali nierdzewnej
- 78 Użycie tarczy tnącej/trącej; WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
- 79 Wskazówki dla użytkowników
- 80 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; nie
- 81 SERWIS I GWARANCJA; Gwarancja malaksera KitchenAid
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)