Użycie uniwersalnego noża ze stali nierdzewnej - KitchenAid 5KFP1644EOB - Instrukcja obsługi - Strona 77

KitchenAid 5KFP1644EOB Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 117
Ładowanie instrukcji

448

WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW

Rozdrabnianie świeżych

warzyw i owoców:

Oczyszczone i bez pestek,

należy je pokroić wstępnie

ręcznie, na kawałki wielkości

małego jajka� Ostrze malaksera rozdrobni je

dalej

do pożądanej wielkości i konsystencji� Pracę

należy rozpocząć wykonując na wstępie krótkie,

jedno – dwu sekundowe, pulsujące ( )

włączenia malaksera� W razie potrzeby

w przerwach należy usuwać ze ścian misy

szpatułką produkty, nadmiernie przyklejające

się do jej ścianek�

Purée z gotowanych owoców i warzyw

(z wyjątkiem ziemniaków):

Wskazane jest dodanie 60 mL płynu na każde

250 mL produktów� Włączać malakser na

wstępie krótkimi impulsami ( ) (przycisk

PULSE), a następnie przejść do pracy ciągłej

aż do uzyskania pożądanej konsystencji� W

razie potrzeby w przerwach należy usuwać

ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie

przyklejające się do jej ścianek�

Przygotowanie purée z ziemniaków:

Rozdrobnić ugotowane i ciepłe ziemniaki przy

użyciu tarczy trącej, a następnie przełożyć je do

misy roboczej z zamontowanym uniwersalnym

nożem� Dodać rozpuszczone masło, i gorące

mleko� Doprawić� Następnie należy użyć przycisk

„PULSE” ( ) 3 - 4 razy, za każdym razem przez 2

– 3 sekundy, aż do uzyskania jednorodnej masy�

Nie miksować za długo�

Rozdrabnianie suszonych

(lub kandyzowanych) owoców:

Produkty powinny być schłodzone� Należy je

przesypać mąką, dodając z przewidzianej w

przepisie ogólnej jej ilości po 30 g na każde

60 g owoców� Pracować przy użyciu przycisku

„PULSE” ( ) do uzyskania oczekiwanego

rozdrobnienia�

Ocieranie skórki cytrynowej:

Za pomocą ostrego noża oddzielić kolorową

warstwę skórki od warstwy białej� Pociąć

na cienkie paski� Siekać w malakserze aż

do pożądanego rozdrobnienia�

Siekanie czosnku, świeżych ziół

i niewielkich ilości warzyw:

W tym wypadku składniki dozuje się w sposób

ciągły, poprzez mały otwór popychacza, podczas

gdy nóż kręci się w misie roboczej� Najlepsze

rezultaty uzyskuje się, gdy używa się składników

osuszonych po umyciu�

WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW

Siekanie orzechów:

Jednorazowo można użyć nie więcej niż 450 g

produktów� Pracę rozpocząć impulsami ( )

(przycisk „PULSE”), trwającymi po 710 -

2 sekundy, aż do uzyskania oczekiwanego

rozdrobnienia� Dalej pracując w trybie

ciągłym ( ) (przycisk „I”) i postępując wg

odpowiedniego przepisu (z użyciem cukru

brązowego), można przygotować masło

orzechowe, uzyskując jednolitą masę

w postaci pasty�

Siekanie surowego lub gotowanego mięsa,

drobiu i owoców morza:

Składniki powinny być mocno schłodzone

i pocięte w kostkę o wymiarach ok� 2,5 cm�

Jednorazowo można użyć nie więcej niż 450 g

produktów� Pracę rozpocząć impulsami ( )

(przycisk „PULSE”), trwającymi po 1 - 2 sekundy,

aż do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia�

W razie potrzeby w przerwach należy usuwać

ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie

przyklejające się do jej ścianek�

Rozdrabnianie suchego pieczywa,

herbatników lub krakersów:

Połamane kawałki, wielkości 3,8 – 5 cm,

rozdrabniać uniwersalnym nożem aż do skutku�

Aby uzyskać większe kawałki, należy najpierw

pracować pulsacyjnie ( ) przez 1 – 2 sekundy,

a potem w trybie ciągłym – gdy chcemy

uzyskać bardzo drobną strukturę�

Płynna czekolada:

Powstaje w misie roboczej po rozdrobnieniu

czekolady, cukru i dalszym miksowaniu

z dodatkiem gorących płynów, w ilościach

zgodnych z posiadaną recepturą� Należy je

dolewać poprzez mały otwór podwójnego

popychacza� Miksować aż do uzyskania

jednorodnej konsystencji�

Tarcie twardych serów typu Parmezan

i Pecorino:

Nie należy trzeć serów bardzo twardych,

których nie można podzielić za pomocą

podważania czubkiem noża� Do tarcia sera

doskonale nadaje się uniwersalne ostrze�

Ser pociąć na 2,5 cm kawałki� Włożyć do misy

roboczej� Pracę rozpocząć impulsami ( ), aż

do rozdrobnienia� Przełączyć na pracę ciągłą,

aż do uzyskania pożądanej konsystencji�

Małe kawałki sera można dodawać przez mały

otwór popychacza podczas pracy urządzenia�

UWAGA:

Przetwarzanie orzechów i

innych twardych produktów może

zarysować wnętrze misy�

Użycie uniwersalnego noża ze stali nierdzewnej

W10529664D_15_PL_v01.indd 448

8/4/17 9:29 AM

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)