Bosch HBA74S461E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
27
Rozmra
ż
anie
Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.
Uwzgl
ę
dni
ц
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
Wyj
фц
zamro one potrawy z pojemnika i umie ci
ц
je w
odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie ci
ц
na talerzu drób, piersi
ф
w dó .
Wskazówka:
Lampka o wietlaj
ф
ca piekarnik zapala si
ę
dopiero
po osi
ф
gni
ę
ciu temperatury 60 °C. W ten sposób uzyskuje si
ę
dok adn
ф
, optymaln
ф
regulacj
ę
.
Suszenie
U ywa
ц
wy
ф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie; przed
suszeniem zawsze dok adnie je umy
ц
.
Ods
ф
czy
ц
z wody i dok adnie osuszy
ц
.
Umie ci
ц
blach
ę
uniwersaln
ф
na poziomie 3, a ruszt na
poziomie 1.
Po o y
ц
papier do pieczenia lub pergamin na blasze
uniwersalnej i ruszcie.
Wskazówka:
Je li owoce lub warzywa zawieraj
ф
du o soku lub
wody, nale y kilkakrotnie je obróci
ц
. Po wysuszeniu,
natychmiast oddzieli
ц
owoce lub warzywa od papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s oiki i gumy elastyczne musz
ф
by
ц
czyste
i w idealnym stanie. U ywa
ц
w miar
ę
mo liwo ci s oików o tych
samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz
ф
si
ę
do okr
ф
g ych s oików o pojemno ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u ywa
ц
s oików o wi
ę
kszej pojemno ci lub wysoko ci.
Pokrywki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
U ywa
ц
wy
ф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u yciem, dok adnie je umy
ц
.
Czasy podane w tabelach s
ф
warto ciami orientacyjnymi. Mog
ф
ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s oików,
ilo ci oraz temperatury zawarto ci s oików. Przed wy
ф
czeniem
urz
ф
dzenia, sprawdzi
ц
, czy wewn
ф
trz s oików utworzy y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ц
owoce lub warzywa do s oików, lecz nie do pe na.
2.
Oczy ci
ц
brzegi s oików; powinny by
ц
czyste.
3.
Umie ci
ц
na ka dym s oiku wilgotn
ф
, elastyczn
ф
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ц
s oiki za pomoc
ф
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ц
naraz wi
ę
cej ni sze
ц
s oików wewn
ф
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie ci
ц
blach
ę
uniwersaln
ф
na poziomie 2. Umie ci
ц
s oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka y.
2.
Nala
ц
½ litra gor
ф
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
uniwersaln
ф
.
3.
Zamkn
фц
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ц
pokr
ę
t o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ц
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ф
si
ę
tworzy
ц
p
ę
cherzyki. Wy
ф
czy
ц
piekarnik.
Wyj
фц
s oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep o resztkowe). Je li pozostawi si
ę
na
d u ej do sch odzenia w piekarniku, mog
ф
wytworzy
ц
si
ę
bakterie, które spowoduj
ф
ski ni
ę
cie marmolady.
Potrawa
Akcesoria kuchenne Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura
Delikatne mro
ż
onki
Np. tarty ze mietan
ф
, tarty z kremem ma lanym, tarty z polew
ф
czekoladow
ф
lub lukrem, owoce itd.
Ruszt
1
<
30 ºC
Pozosta
ł
e mro
ż
onki
Kurczak, kie baski i mi
ę
so, chleb i bu ki, ciastka i inne produkty
cukiernicze
Ruszt
1
<
50 °C
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach
jab ka w plasterkach - 600 g
1+3
<
80
ok. 5 h
gruszki w kawa kach - 800 g
1+3
<
80
ok. 8 h
liwki - 1,5 kg
1+3
<
80
ok. 8-10 h
zio a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
<
80
ok. 1½ h
Owoce w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzy-
ków powietrza i pary wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab ka, porzeczki, truskawki
Wy
ф
czanie
ok. 25 minut
Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
ф
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab ek, gruszek, liwek
Wy
ф
czanie
ok. 35 minut
Spis treści
- 2 Spis tre ci; Produktinfo; Wa
- 4 Niebezpiecze; Powa; Przyczyny uszkodze
- 5 Panel sterowania; Pokr
- 6 żą
- 7 wk; Wyposa
- 8 Programowanie godziny; Wygrzewanie piekarnika; Czyszczenie akcesoriów kuchennych; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 9 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 11 Funkcja samooczyszczania
- 12 Przed samooczyszczaniem; Regulacja
- 16 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 17 Serwis; Porady dotycz
- 19 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 27 Suszenie
- 28 Akrylamid w produktach spo
- 29 Potrawy testowe; Pieczenie
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)