Bosch HBA74S461E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
22
Porady i praktyczne wskazówki dotycz
ą
ce
pieczenia
Mi
ę
so, drób, ryby
Naczynia
Mo na stosowa
ц
dowolne naczynie odporne na wysok
ф
temperatur
ę
. W przypadku du ych pieczeni, mo na równie
u y
ц
blachy emaliowanej.
Najbardziej odpowiednie s
ф
naczynia szklane. Sprawdzi
ц
, czy
pokrywka rondla jest dopasowana i dok adnie zamyka
naczynie.
Je li u ywa si
ę
naczy
ń
emaliowanych, nale y doda
ц
wi
ę
cej
p ynu.
Je li u ywa si
ę
rondli ze stali nierdzewnej, mi
ę
so nie
przyrumieni si
ę
za bardzo, a nawet mo e okaza
ц
si
ę
niedogotowane. W tym przypadku, wyd u y
ц
czas gotowania.
Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk
ф
= zamkni
ę
te
Umieszcza
ц
naczynie zawsze po rodku rusztu.
Gor
ф
ce naczynia ze szk a nale y umieszcza
ц
na suchej cierce
kuchennej. Szk o mo e ulec p
ę
kni
ę
ciu, je li naczynie zostaje
oparte na wilgotnym lub zimnym pod o u.
Pieczenie mi
ę
s
Do chudego mi
ę
sa doda
ц
nieco wody. Spód naczynia powinien
by
ц
zakryty na wysoko
ц
ok. ½ cm.
Do pieczeni duszonej doda
ц
wi
ę
cej wody. Spód naczynia
powinien by
ц
zakryty na wysoko
ц
1 - 2 cm.
Ilo
ц
wody zale y od rodzaju mi
ę
sa i materia u, z jakiego
wykonane jest naczynie. Je li mi
ę
so przyrz
ф
dzane jest w
brytfannie emaliowanej, nale y doda
ц
nieco wi
ę
cej wody ni do
szklanego naczynia.
W miar
ę
mo liwo ci nie nale y u ywa
ц
brytfann ze stali
nierdzewnej. Mi
ę
so gotuje si
ę
wolniej i jest mniej rumiane.
Nale y zwi
ę
kszy
ц
temperatur
ę
i/lub wyd u y
ц
czas gotowania.
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu
Pieczenie/sma enie na grillu powinno zawsze si
ę
odbywa
ц
przy
zamkni
ę
tym piekarniku.
Aby piec/sma y
ц
na grillu, nale y nagrzewa
ц
piekarnik przez
oko o 3 minuty przed w o eniem potrawy do piekarnika.
Umie ci
ц
kawa ki bezpo rednio na ruszcie. W przypadku
grillowania tylko jednego kawa ka, lepszy rezultat osi
ф
gnie si
ę
,
k ad
ф
c kawa ek na w rodkowej cz
ę
ci rusztu.
Umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1. W ten sposób
mo na zebra
ц
sok z mi
ę
sa, dzi
ę
ki czemu piekarnik b
ę
dzie
czystszy.
Pieczenie na podstawie w asnego przepisu.
Porówna
ц
z podobnym produktem w tabeli potraw.
Sprawdzanie, czy ciasto z ubijanej masy jest ju
upieczone.
Na oko o 10 minut przed up ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,
nak u
ц
ciasto w najwy szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li
patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa ków ciasta), ciasto
jest gotowe.
Ciasto nie wyros o.
Przy kolejnym pieczeniu doda
ц
mniej sk adników p ynnych lub zaprogramowa
ц
temperatur
ę
pieczenia o 10 stopni ni sz
ф
. Przestrzega
ц
czasów mieszania odpo-
wiednich sk adników podanych w przepisie na ciasto.
Ciasto dobrze wyros o na rodku, ale przy brze-
gach jest ni sze.
Nie smarowa
ц
formy t uszczem. Po upieczeniu, ostro nie oddzieli
ц
ciasto od
formy za pomoc
ф
no a.
Ciasto jest zbyt przypieczone na wierzchu.
W o y
ц
ciasto do piekarnika na ni szym poziomie, zaprogramowa
ц
ni sz
ф
tem-
peratur
ę
pieczenia i pozostawi
ц
w piekarniku na d u ej.
Ciasto jest zbyt suche.
Po upieczeniu nak u
ц
ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-
ska
ц
ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-
czeniu, zaprogramowa
ц
temperatur
ę
pieczenia wy sz
ф
o 10 stopni i skróci
ц
czas pieczenia.
Chleb lub ciasto (na przyk ad sernik) dobrze
wygl
ф
da z zewn
ф
trz, ale w rodku ma zakalec
(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).
Przy kolejnym pieczeniu, doda
ц
mniej sk adników p ynnych i pozostawi
ц
w pie-
karniku na troch
ę
d u ej, w ni szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym
wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa
ц
przypieczony spód ciasta sieka-
nymi migda ami lub tart
ф
bu k
ф
, a nast
ę
pnie na o y
ц
warstw
ę
wierzchni
ф
. Prze-
strzega
ц
zalece
ń
podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.
Ciastka przypiek y si
ę
nierównomiernie.
Ustawi
ц
ni sz
ф
temperatur
ę
; ciastka b
ę
d
ф
upieczone bardziej równomiernie.
Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
na jednym poziomie.
Na nieprawid owy przep yw powietrza mo e równie wp ywa
ц
wystaj
ф
cy papier
do pieczenia. Zawsze nale y przycina
ц
go do rozmiarów blachy.
Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do u.
Nast
ę
pnym razem ustawi
ц
ciasto o jeden poziom ni ej.
Wycieka sok z owoców.
Nast
ę
pnym razem u y
ц
blachy uniwersalnej, je li jest dost
ę
pna.
Ma e ciastka dro d owe mog
ф
przykleja
ц
si
ę
do
siebie podczas pieczenia.
Stara
ц
si
ę
zachowa
ц
mi
ę
dzy nimi odst
ę
p oko o 2 cm. W ten sposób b
ę
d
ф
mia y
wystarczaj
ф
co du o miejsca, aby wyrosn
фц
i przyrumieni
ц
si
ę
z ka dej strony.
Podczas pieczenia na ró nych poziomach, cia-
sto na górnej blasze przypiek o si
ę
bardziej ni
na dolnej.
Podczas pieczenia na ró nych poziomach nale y zawsze wybiera
ц
funkcj
ę
grzewcz
ф
za pomoc
ф
nadmuchu gor
ф
cego powietrza 3D
<
. Mimo, e ciasta
zosta y wstawione do piekarnika jednocze nie, niekoniecznie musz
ф
one by
ц
gotowe w tym samym czasie.
Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj
ф
si
ę
skropliny pary wodnej.
Podczas pieczenia mo e wytwarza
ц
si
ę
para wodna. Para cz
ę
ciowo ulatnia si
ę
przez rygle w drzwiczkach piekarnika i mo e osadza
ц
si
ę
na panelu sterowania
lub frontach s
ф
siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zjawisko
fizyczne.
Spis treści
- 2 Spis tre ci; Produktinfo; Wa
- 4 Niebezpiecze; Powa; Przyczyny uszkodze
- 5 Panel sterowania; Pokr
- 6 żą
- 7 wk; Wyposa
- 8 Programowanie godziny; Wygrzewanie piekarnika; Czyszczenie akcesoriów kuchennych; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 9 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 11 Funkcja samooczyszczania
- 12 Przed samooczyszczaniem; Regulacja
- 16 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 17 Serwis; Porady dotycz
- 19 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 27 Suszenie
- 28 Akrylamid w produktach spo
- 29 Potrawy testowe; Pieczenie
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)