WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA; Warzywa; Mięso i drób; PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA; PARA - Russell Hobbs 28270-56 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Russell Hobbs 28270-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

102

Po włożeniu wszystkich składników do garnka, nie powinien on być wypełniony więcej niż w trzech czwartych. Jeśli będzie przepełniony, podczas

gotowania zawartość może się przelać lub wykipieć.

Jeśli gotowe danie jest zbyt rzadkie, można je zagęścić, używając odrobiny skrobi kukurydzianej, mąki ararutowej, itp. Na każde 250-300 ml płynu,

wymieszaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej z taką ilością wody, aby powstała cienka rozczyn. Dodaj rozczyn do potrawy na około 30-45 minut przed

końcem gotowania. Można również dodać gotowy sos zagęszczający zgodnie z instrukcją producenta.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA

Warzywa

Powolne gotowanie jest idealne dla warzyw. Dzięki niewielkiemu odparowywaniu zachowują one swoje soki i aromaty.

Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, rzepa i brukiew, wymagają wolniejszego gotowania niż mięso. Pokrój je na kawałki i zanurz w płynie

do gotowania. Warzywa należy umieścić jak najbliżej dna garnka.

Szybko gotujące się warzywa, takie jak groszek czy kukurydza, należy dodać na pół godziny przed końcem gotowania.

Suszone nasiona roślin strączkowych (fasola, groch i soczewica)

Niektóre suszone nasiona roślin strączkowych (soczewica, groch, itp.) mogą wymagać namoczenia przed gotowaniem. Przed użyciem należy zawsze

sprawdzić zalecenia na opakowaniu.

OSTRZEŻENIE

Suszona fasola (np. czerwona fasola kidney, cannellini, itp.) powinna być namoczona przez minimum 8 godzin i gotowana przez co

najmniej 10 minut przed włożeniem do multicookera. W przypadku spożycia na surowo lub w stanie niedogotowanym są trujące.

Mięso i drób

Powolne gotowanie zmiękcza tańsze kawałki mięsa, zmniejsza kurczenie się i parowanie, zachowując smak i wartości odżywcze. Do powolnego

gotowania najlepsze są najchudsze kawałki mięsa.

Należy odciąć nadmiar tłuszczu z mięsa, ponieważ tłuszcz podczas gotowania będzie przenikać do płynu .

Jeśli to możliwe, należy używać kurczaka bez skóry.

Do zapiekanek i gulaszu mięso należy pokroić w równą kostkę (ok. 2,5 cm).

PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA

Podane czasy są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od składników i ilości. Przed podaniem zawsze należy sprawdzić, czy potrawa jest dokładnie

upieczona.

Czas gotowania w piekarniku (minuty)

Czas powolnego gotowania (godziny)

Czas szybszego gotowania (godziny)

15-30

4-6

1-2

30-60

6-8

2-4

60-180

8-12

4-7

PARA

1.

Garnek napełnij wodą do głębokości ok. 2 - 2,5 cm. W ten sposób można gotować na parze przez ok. 30 minut. Nie dodawaj zbyt dużo wody,

ponieważ składniki nie powinny być zanurzone.

2. Umieść stojak do gotowania na parze w garnku (rys. C). Dodaj do garnka składniki, takie jak świeże warzywa pokrojone w jednakowej wielkości i

przykryj szklaną pokrywą.

3. Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do

zaprogramowania.

4. Naciśnij przycisk

Para

gotowania na parze.

5. Wyświetlacz zacznie migać i pokaże domyślny czas 30 minut. Aby dostosować czas gotowania, użyj przycisków

u

i

d

. Maksymalny czas gotowania

wynosi 2 godziny.

6. Nacisnąć przycisk

I/O

. Wyświetlacz przestanie migać, a garnek zacznie się nagrzewać.

7.

Gdy temperatura w urządzeniu osiągnie 100°C, rozpocznie się odliczanie czasu.

8. Po zakończeniu czasu gotowania urządzenie przestanie grzać i powróci do domyślnego wskazania: “----”.

Wskazówki

Zwracaj uwagę na świeże warzywa i nie przegotuj ich. Staraj się, aby warzywa miały jasny kolor i były lekko miękkie, ale nie wiotkie. Dokładne czasy

znajdują się w przepisie.

Zalecane czasy parowani

Te potrawy najlepiej przygotowywać na zimnym parowarze

Produkty (świeże)

Uwagi

Czas (minuty)

Brokuł

Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki

13-15

Zielona fasolka

Ułóż płasko na stojaku do gotowania na parze

13-15

Marchew

Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm

17-19

Kapusta (włoska)

Porwij lub potnij na kawałki

11-13

Szparagi

Ułóż płasko na stojaku do gotowania na parze

11-13

Cukinia

Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm

9-11

Brukselka

W całości (ok. 2 cm średnicy)

13-15

Kalafior

Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki

15-17

Kukurydza cukrowa

W całości, w kolbach

17-21

Ziemniaki

Młode ziemniaki lub ziemniaki pokrój na kawałki 1-2 cm

21-23

Jajko gotowane

Na miękko/średnie/na twardo/mocno ugotowane

5-6/7-8/9-10/11-12

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)