Russell Hobbs 28270-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
102
•
Po włożeniu wszystkich składników do garnka, nie powinien on być wypełniony więcej niż w trzech czwartych. Jeśli będzie przepełniony, podczas
gotowania zawartość może się przelać lub wykipieć.
•
Jeśli gotowe danie jest zbyt rzadkie, można je zagęścić, używając odrobiny skrobi kukurydzianej, mąki ararutowej, itp. Na każde 250-300 ml płynu,
wymieszaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej z taką ilością wody, aby powstała cienka rozczyn. Dodaj rozczyn do potrawy na około 30-45 minut przed
końcem gotowania. Można również dodać gotowy sos zagęszczający zgodnie z instrukcją producenta.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA
Warzywa
Powolne gotowanie jest idealne dla warzyw. Dzięki niewielkiemu odparowywaniu zachowują one swoje soki i aromaty.
Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, rzepa i brukiew, wymagają wolniejszego gotowania niż mięso. Pokrój je na kawałki i zanurz w płynie
do gotowania. Warzywa należy umieścić jak najbliżej dna garnka.
Szybko gotujące się warzywa, takie jak groszek czy kukurydza, należy dodać na pół godziny przed końcem gotowania.
Suszone nasiona roślin strączkowych (fasola, groch i soczewica)
Niektóre suszone nasiona roślin strączkowych (soczewica, groch, itp.) mogą wymagać namoczenia przed gotowaniem. Przed użyciem należy zawsze
sprawdzić zalecenia na opakowaniu.
OSTRZEŻENIE
Suszona fasola (np. czerwona fasola kidney, cannellini, itp.) powinna być namoczona przez minimum 8 godzin i gotowana przez co
najmniej 10 minut przed włożeniem do multicookera. W przypadku spożycia na surowo lub w stanie niedogotowanym są trujące.
Mięso i drób
•
Powolne gotowanie zmiękcza tańsze kawałki mięsa, zmniejsza kurczenie się i parowanie, zachowując smak i wartości odżywcze. Do powolnego
gotowania najlepsze są najchudsze kawałki mięsa.
•
Należy odciąć nadmiar tłuszczu z mięsa, ponieważ tłuszcz podczas gotowania będzie przenikać do płynu .
•
Jeśli to możliwe, należy używać kurczaka bez skóry.
•
Do zapiekanek i gulaszu mięso należy pokroić w równą kostkę (ok. 2,5 cm).
PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA
Podane czasy są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od składników i ilości. Przed podaniem zawsze należy sprawdzić, czy potrawa jest dokładnie
upieczona.
Czas gotowania w piekarniku (minuty)
Czas powolnego gotowania (godziny)
Czas szybszego gotowania (godziny)
15-30
4-6
1-2
30-60
6-8
2-4
60-180
8-12
4-7
PARA
1.
Garnek napełnij wodą do głębokości ok. 2 - 2,5 cm. W ten sposób można gotować na parze przez ok. 30 minut. Nie dodawaj zbyt dużo wody,
ponieważ składniki nie powinny być zanurzone.
2. Umieść stojak do gotowania na parze w garnku (rys. C). Dodaj do garnka składniki, takie jak świeże warzywa pokrojone w jednakowej wielkości i
przykryj szklaną pokrywą.
3. Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
4. Naciśnij przycisk
Para
gotowania na parze.
5. Wyświetlacz zacznie migać i pokaże domyślny czas 30 minut. Aby dostosować czas gotowania, użyj przycisków
u
i
d
. Maksymalny czas gotowania
wynosi 2 godziny.
6. Nacisnąć przycisk
I/O
. Wyświetlacz przestanie migać, a garnek zacznie się nagrzewać.
7.
Gdy temperatura w urządzeniu osiągnie 100°C, rozpocznie się odliczanie czasu.
8. Po zakończeniu czasu gotowania urządzenie przestanie grzać i powróci do domyślnego wskazania: “----”.
Wskazówki
•
Zwracaj uwagę na świeże warzywa i nie przegotuj ich. Staraj się, aby warzywa miały jasny kolor i były lekko miękkie, ale nie wiotkie. Dokładne czasy
znajdują się w przepisie.
Zalecane czasy parowani
Te potrawy najlepiej przygotowywać na zimnym parowarze
Produkty (świeże)
Uwagi
Czas (minuty)
Brokuł
Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki
13-15
Zielona fasolka
Ułóż płasko na stojaku do gotowania na parze
13-15
Marchew
Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm
17-19
Kapusta (włoska)
Porwij lub potnij na kawałki
11-13
Szparagi
Ułóż płasko na stojaku do gotowania na parze
11-13
Cukinia
Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm
9-11
Brukselka
W całości (ok. 2 cm średnicy)
13-15
Kalafior
Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki
15-17
Kukurydza cukrowa
W całości, w kolbach
17-21
Ziemniaki
Młode ziemniaki lub ziemniaki pokrój na kawałki 1-2 cm
21-23
Jajko gotowane
Na miękko/średnie/na twardo/mocno ugotowane
5-6/7-8/9-10/11-12
Spis treści
- 3 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
- 4 SMAŻENIE; Wskazówki
- 5 PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
- 6 TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI
- 7 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA; Warzywa; Mięso i drób; PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA; PARA
- 8 RYŻ; GOTOWANIE
- 9 UTRZYMYWANIE CIEPŁA; SERWOWANIE JEDZENIA; OBSŁUGA I KONSERWACJA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)