Russell Hobbs 28270-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
101
TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE
Żywność/potrawa
Temperatura
Czas (godziny)
Uwagi
min.
max.
Steki wołowe
Lekko wysmażone: 56ºC
1
1 ½
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Średnie: 60ºC
1 ½
2
Dobrze wysmażone: 68ºC
2
2 ½
Jagnięcina, cielęcina, kaczka,
dziczyzna, itd.
Różowe: 56ºC
1 ½
3 ½
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 68ºC
2
4
Wieprzowina
Soczyste/delikatne: 63ºC
1 ½
3
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 70ºC
3
5
Pierś kurczaka
Soczyste/delikatne: 60ºC
1 ½
3
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 70ºC
2
4
Udko z kurczaka, skrzydło, udo
Soczyste/delikatne: 63ºC
3 ½
5 ½
Dobrze wysmażone: 72ºC
4 ½
6 ½
Ryby
Miękkie, kruche 55ºC
1
2
Czasy dla porcji 150 - 200 g
Jędrne, dobrze ugotowane 65ºC
1 ½
2 ½
Warzywa korzeniowe
80ºC
4
6
Potnij na równe kawałki, około 15-20 mm
WOLNE GOTOWANIE
ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA
Zdrowie:
proces wolnego gotowania zmniejsza utratę witamin i zachowuje więcej składników odżywczych i smakowych.
Oszczędność:
długie powolne gotowanie umożliwia zmiękczanie i skruszanie tańszych, twardszych mięs zużywając tylko około jedną czwartą mocy na
małym palniku przeciętnej płyty.
Wygoda:
przygotuj składniki poprzedniego dnia wieczorem, włóż do wolnowaru, smaczny posiłek będzie czekał, kiedy wrócisz do domu.
UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA
1.
Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę.
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Naciśnij
Szybsze gotowanie
lub
Powolne gotowanie
, jak wolisz.
4. Na wyświetlaczu pojawi się migający czas domyślny. W przypadku ustawienia powolnego, domyślny czas gotowania wynosi 8 godzin, a w
przypadku ustawienia szybszego, domyślny czas wynosi 4 godziny. Aby wyregulować czas gotowania, należy użyć przycisków
u
i
d
. Maksymalny
czas gotowania wynosi 20 godzin.
5. Naciśnij przycisk
I/O
, aby rozpocząć gotowanie. Wyświetlacz przestanie migać i między liczbami zaświeci się “:“ wskazując, że urządzenie gotuje.
•
Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania
temperatury. Wyświetlacz zacznie migać i zacznie odliczać w górę od zera (00:00) do 4 godzin (04:00).
•
Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.
•
Uwaga
: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.
•
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
Dokonywanie korekt w trakcie gotowania
Czas można zmienić naciskając przyciski
u
oraz
d
. Po 3 sekundach, gdy już nie jest naciskany żaden z przycisków, liczby przestaną migać i gotowanie
będzie kontynuowane w czasie nowo ujstawionym.
OGÓLNE WSKAZÓWKI
•
Należy pamiętać, że składniki wyjęte prosto z lodówki mogą wydłużyć czas gotowania.
•
Staraj się nie otwierać niepotrzebnie pokrywy podczas gotowania. Może się wtedy ujść dużo ciepła, co może spowodować, że multicooker będzie
potrzebował dużo czasu, aby osiągnąć stan równowagi.
•
Sprawdzając, czy potrawa jest gotowa, nie zapominaj, że gotowanie warzyw korzeniowych trwa zazwyczaj dłużej.
•
Mrożonki, przed włożeniem ich do garnka, należy całkowicie rozmrozić .
•
Wcześniejsze podsmażenie mięsa nie jest konieczne, ale może zamknąć soki i dodać głębi smaku. Do przyrumienienia mięsa można użyć funkcji
“smażenie” multicookera.
•
Wcześniej przygotowane składniki (np. poprzedniego wieczoru) należy przechowywać w pojemnikach w lodówce. Nie wstawiaj do lodówki
multicookera ani garnka.
•
W przypadku gotowania ryżu na każde 100 g ryżu należy użyć do gotowania co najmniej 150 ml płynu .
•
Makaron nie nadaje się do gotowania na wolnym ogniu, ponieważ staje się zbyt miękki. Jeśli przepis wymaga użycia makaronu, należy go wstępnie
ugotować, a następnie wmieszać 30-40 minut przed końcem gotowania.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
UA
Spis treści
- 3 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
- 4 SMAŻENIE; Wskazówki
- 5 PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
- 6 TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI
- 7 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA; Warzywa; Mięso i drób; PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA; PARA
- 8 RYŻ; GOTOWANIE
- 9 UTRZYMYWANIE CIEPŁA; SERWOWANIE JEDZENIA; OBSŁUGA I KONSERWACJA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)