TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI - Russell Hobbs 28270-56 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Russell Hobbs 28270-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

101

TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE

Żywność/potrawa

Temperatura

Czas (godziny)

Uwagi

min.

max.

Steki wołowe

Lekko wysmażone: 56ºC

1

1 ½

Czasy dla porcji 200 - 250 g

Średnie: 60ºC

1 ½

2

Dobrze wysmażone: 68ºC

2

2 ½

Jagnięcina, cielęcina, kaczka,

dziczyzna, itd.

Różowe: 56ºC

1 ½

3 ½

Czasy dla porcji 200 - 250 g

Dobrze wysmażone: 68ºC

2

4

Wieprzowina

Soczyste/delikatne: 63ºC

1 ½

3

Czasy dla porcji 200 - 250 g

Dobrze wysmażone: 70ºC

3

5

Pierś kurczaka

Soczyste/delikatne: 60ºC

1 ½

3

Czasy dla porcji 200 - 250 g

Dobrze wysmażone: 70ºC

2

4

Udko z kurczaka, skrzydło, udo

Soczyste/delikatne: 63ºC

3 ½

5 ½

Dobrze wysmażone: 72ºC

4 ½

6 ½

Ryby

Miękkie, kruche 55ºC

1

2

Czasy dla porcji 150 - 200 g

Jędrne, dobrze ugotowane 65ºC

1 ½

2 ½

Warzywa korzeniowe

80ºC

4

6

Potnij na równe kawałki, około 15-20 mm

WOLNE GOTOWANIE

ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA

Zdrowie:

proces wolnego gotowania zmniejsza utratę witamin i zachowuje więcej składników odżywczych i smakowych.

Oszczędność:

długie powolne gotowanie umożliwia zmiękczanie i skruszanie tańszych, twardszych mięs zużywając tylko około jedną czwartą mocy na

małym palniku przeciętnej płyty.

Wygoda:

przygotuj składniki poprzedniego dnia wieczorem, włóż do wolnowaru, smaczny posiłek będzie czekał, kiedy wrócisz do domu.

UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA

1.

Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę.

2.

Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.

3. Naciśnij

Szybsze gotowanie

lub

Powolne gotowanie

, jak wolisz.

4. Na wyświetlaczu pojawi się migający czas domyślny. W przypadku ustawienia powolnego, domyślny czas gotowania wynosi 8 godzin, a w

przypadku ustawienia szybszego, domyślny czas wynosi 4 godziny. Aby wyregulować czas gotowania, należy użyć przycisków

u

i

d

. Maksymalny

czas gotowania wynosi 20 godzin.

5. Naciśnij przycisk

I/O

, aby rozpocząć gotowanie. Wyświetlacz przestanie migać i między liczbami zaświeci się “:“ wskazując, że urządzenie gotuje.

Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania

temperatury. Wyświetlacz zacznie migać i zacznie odliczać w górę od zera (00:00) do 4 godzin (04:00).

Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.

Uwaga

: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.

Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.

Dokonywanie korekt w trakcie gotowania

Czas można zmienić naciskając przyciski

u

oraz

d

. Po 3 sekundach, gdy już nie jest naciskany żaden z przycisków, liczby przestaną migać i gotowanie

będzie kontynuowane w czasie nowo ujstawionym.

OGÓLNE WSKAZÓWKI

Należy pamiętać, że składniki wyjęte prosto z lodówki mogą wydłużyć czas gotowania.

Staraj się nie otwierać niepotrzebnie pokrywy podczas gotowania. Może się wtedy ujść dużo ciepła, co może spowodować, że multicooker będzie

potrzebował dużo czasu, aby osiągnąć stan równowagi.

Sprawdzając, czy potrawa jest gotowa, nie zapominaj, że gotowanie warzyw korzeniowych trwa zazwyczaj dłużej.

Mrożonki, przed włożeniem ich do garnka, należy całkowicie rozmrozić .

Wcześniejsze podsmażenie mięsa nie jest konieczne, ale może zamknąć soki i dodać głębi smaku. Do przyrumienienia mięsa można użyć funkcji

“smażenie” multicookera.

Wcześniej przygotowane składniki (np. poprzedniego wieczoru) należy przechowywać w pojemnikach w lodówce. Nie wstawiaj do lodówki

multicookera ani garnka.

W przypadku gotowania ryżu na każde 100 g ryżu należy użyć do gotowania co najmniej 150 ml płynu .

Makaron nie nadaje się do gotowania na wolnym ogniu, ponieważ staje się zbyt miękki. Jeśli przepis wymaga użycia makaronu, należy go wstępnie

ugotować, a następnie wmieszać 30-40 minut przed końcem gotowania.

GB

DE

FR

NL

IT

ES

PT

DK

SE

NO

FI

RU

CZ

SK

PL

HR

SI

GR

HU

TR

RO

BG

AE

UA

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)