TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI - Russell Hobbs 28270-56 - Instrukcja obsługi - Strona 6
![Russell Hobbs 28270-56](https://cdn.manualsarea.com/instructions-6/11474_1644329024/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 3 – WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
- Strona 4 – SMAŻENIE; Wskazówki
- Strona 5 – PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
- Strona 6 – TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI
- Strona 7 – WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA; Warzywa; Mięso i drób; PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA; PARA
- Strona 8 – RYŻ; GOTOWANIE
- Strona 9 – UTRZYMYWANIE CIEPŁA; SERWOWANIE JEDZENIA; OBSŁUGA I KONSERWACJA
101
TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE
Żywność/potrawa
Temperatura
Czas (godziny)
Uwagi
min.
max.
Steki wołowe
Lekko wysmażone: 56ºC
1
1 ½
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Średnie: 60ºC
1 ½
2
Dobrze wysmażone: 68ºC
2
2 ½
Jagnięcina, cielęcina, kaczka,
dziczyzna, itd.
Różowe: 56ºC
1 ½
3 ½
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 68ºC
2
4
Wieprzowina
Soczyste/delikatne: 63ºC
1 ½
3
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 70ºC
3
5
Pierś kurczaka
Soczyste/delikatne: 60ºC
1 ½
3
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 70ºC
2
4
Udko z kurczaka, skrzydło, udo
Soczyste/delikatne: 63ºC
3 ½
5 ½
Dobrze wysmażone: 72ºC
4 ½
6 ½
Ryby
Miękkie, kruche 55ºC
1
2
Czasy dla porcji 150 - 200 g
Jędrne, dobrze ugotowane 65ºC
1 ½
2 ½
Warzywa korzeniowe
80ºC
4
6
Potnij na równe kawałki, około 15-20 mm
WOLNE GOTOWANIE
ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA
Zdrowie:
proces wolnego gotowania zmniejsza utratę witamin i zachowuje więcej składników odżywczych i smakowych.
Oszczędność:
długie powolne gotowanie umożliwia zmiękczanie i skruszanie tańszych, twardszych mięs zużywając tylko około jedną czwartą mocy na
małym palniku przeciętnej płyty.
Wygoda:
przygotuj składniki poprzedniego dnia wieczorem, włóż do wolnowaru, smaczny posiłek będzie czekał, kiedy wrócisz do domu.
UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA
1.
Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę.
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Naciśnij
Szybsze gotowanie
lub
Powolne gotowanie
, jak wolisz.
4. Na wyświetlaczu pojawi się migający czas domyślny. W przypadku ustawienia powolnego, domyślny czas gotowania wynosi 8 godzin, a w
przypadku ustawienia szybszego, domyślny czas wynosi 4 godziny. Aby wyregulować czas gotowania, należy użyć przycisków
u
i
d
. Maksymalny
czas gotowania wynosi 20 godzin.
5. Naciśnij przycisk
I/O
, aby rozpocząć gotowanie. Wyświetlacz przestanie migać i między liczbami zaświeci się “:“ wskazując, że urządzenie gotuje.
•
Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania
temperatury. Wyświetlacz zacznie migać i zacznie odliczać w górę od zera (00:00) do 4 godzin (04:00).
•
Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.
•
Uwaga
: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.
•
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
Dokonywanie korekt w trakcie gotowania
Czas można zmienić naciskając przyciski
u
oraz
d
. Po 3 sekundach, gdy już nie jest naciskany żaden z przycisków, liczby przestaną migać i gotowanie
będzie kontynuowane w czasie nowo ujstawionym.
OGÓLNE WSKAZÓWKI
•
Należy pamiętać, że składniki wyjęte prosto z lodówki mogą wydłużyć czas gotowania.
•
Staraj się nie otwierać niepotrzebnie pokrywy podczas gotowania. Może się wtedy ujść dużo ciepła, co może spowodować, że multicooker będzie
potrzebował dużo czasu, aby osiągnąć stan równowagi.
•
Sprawdzając, czy potrawa jest gotowa, nie zapominaj, że gotowanie warzyw korzeniowych trwa zazwyczaj dłużej.
•
Mrożonki, przed włożeniem ich do garnka, należy całkowicie rozmrozić .
•
Wcześniejsze podsmażenie mięsa nie jest konieczne, ale może zamknąć soki i dodać głębi smaku. Do przyrumienienia mięsa można użyć funkcji
“smażenie” multicookera.
•
Wcześniej przygotowane składniki (np. poprzedniego wieczoru) należy przechowywać w pojemnikach w lodówce. Nie wstawiaj do lodówki
multicookera ani garnka.
•
W przypadku gotowania ryżu na każde 100 g ryżu należy użyć do gotowania co najmniej 150 ml płynu .
•
Makaron nie nadaje się do gotowania na wolnym ogniu, ponieważ staje się zbyt miękki. Jeśli przepis wymaga użycia makaronu, należy go wstępnie
ugotować, a następnie wmieszać 30-40 minut przed końcem gotowania.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
UA
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
98 Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Niniejszy sprzęt nie jest przeznac...
99 MONTAŻ Panel sterowania można zdejmować przy serwowaniu potraw lub czyszczeniu urządzenia. Aby założyć : Przy wyjętej wtyczce z gniazdka sieciowego, wsunąć panel kontrolny do przedniej części garnka (rys. A). Aby zdjąć : Wyjąć wtyczkę z gniazdka sieciowego, a następnie wysunąć panel sterowania z ...
100 PRZYGOTOWANIE Włóż składniki do woreczka lub innego opakowania ochronnego. Na jedną porcję użyj jednego woreczka. Staraj się, aby porcje były podobnej wielkości. Przed zamknięciem woreczka trzeba z niego usunąć jak najwięcej powietrza. Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock: 1. Metoda ręczna (ry...
Inne modele multicookery Russell Hobbs
-
Russell Hobbs 19750-56
-
Russell Hobbs 21850-56
-
Russell Hobbs 22740-56
-
Russell Hobbs 22750-56
-
Russell Hobbs 23560-56
-
Russell Hobbs 24180-56
-
Russell Hobbs 25570-56
-
Russell Hobbs 25630-56
-
Russell Hobbs 27030-56
-
Russell Hobbs 27080-56