PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI - Russell Hobbs 28270-56 - Instrukcja obsługi - Strona 5
![Russell Hobbs 28270-56](https://cdn.manualsarea.com/instructions-6/11474_1644329024/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 3 – WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
- Strona 4 – SMAŻENIE; Wskazówki
- Strona 5 – PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
- Strona 6 – TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI
- Strona 7 – WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA; Warzywa; Mięso i drób; PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA; PARA
- Strona 8 – RYŻ; GOTOWANIE
- Strona 9 – UTRZYMYWANIE CIEPŁA; SERWOWANIE JEDZENIA; OBSŁUGA I KONSERWACJA
100
PRZYGOTOWANIE
Włóż składniki do woreczka lub innego opakowania ochronnego. Na jedną porcję użyj jednego woreczka. Staraj się, aby porcje były podobnej wielkości.
Przed zamknięciem woreczka trzeba z niego usunąć jak najwięcej powietrza.
Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:
1.
Metoda ręczna (rys. D)
Połóż woreczek na płaskiej powierzchni i naciskając ręką usuń z niego jak najwięcej powietrza. Czyń to ostrożnie, aby nie uszkodzić składników
znajdujących się w środku. Następnie dociskając strunę zamknij szczelnie woreczek.
2.
Metoda zanurzania w wodzie (rys. E)
Weź naczynie napełnione zimną wodą, odpowiednio duże, aby zmieścił się w nim woreczek ze składnikami. Włóż składniki w woreczek i zamknij go
pozostawiając tylko mały otwór w jednym rogu. Powoli wkładaj woreczek do wody tak, aby mały niezamknięty otwór wystawał z wody. Czyniąc to
uważaj, aby woda przypadkowo nie dostała się do woreczka. W miarę zanurzania woreczka, woda wypchnie znajdujące się w nim powietrze. Na końcu,
zamknij szczelnie woreczek i wyjmij go z naczynia.
Woreczki silikonowe:
Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi dostarczoną przez producenta.
Urządzenia pakujące próżniowo:
Idealna do gotowania sous vide jest specjalna zgrzewarka próżniowa przeznaczona do żywności. Używaj odpowiednich woreczków lub innych opakowań
ochronnych zalecanych przez producenta i postępuj zgodnie z dostarczoną instrukcją.
UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE
1.
Napełnij garnek mniej więcej do połowy gorącą wodą. Wlewaj wodę z gorącego kranu (nie wrzątek). Spróbuj uzyskać temperaturę wody najbardziej
zbliżoną do temperatury gotowania żywności, co skróci zbędny czas oczekiwania. Jeśli trzeba, zmieszaj wodę gorącą z wodą zimną. Jeśli
temperatura wody wstawionej w urządzenie różni się znacznie od przewidzianej temperatury gotowania, urządzenie będzie potrzebować więcej
czasu do ogrzania albo schłodzenia wody.
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Włóż żywność umieszczoną w woreczku do garnka upewniając się, że woreczek jest całkowicie zanurzony w wodzie. Jeśli trzeba, dolej wody. Jeśli
wkładasz do garnka kilka woreczków naraz, użyj stojaka podporowego, aby je rozdzielić.
4. Przykryj szklaną pokrywą.
5. Naciśnij przycisk
Sous Vide
.
6. Domyślna temperatura gotowania jest ustawiona na 57°C. Aby zmienić temperaturę, należy użyć przycisków
u
i
d
. Zakres wynosi od ok. 38 do
96°C.
7.
Następnie należy nacisnąć przycisk
Czas
. Domyślny czas gotowania wynosi 1 godzinę. Aby dostosować czas gotowania, należy użyć przycisków
u
oraz
d
. Maksymalny czas gotowania wynosi 20 godzin.
8. Nacisnąć przycisk
I/O
. Wyświetlacz przestanie migać, a garnek zacznie się nagrzewać.
9. W tym momencie woda zacznie się nagrzewać do temperatury docelowej. Czas ten jest różny. Zapakowana w torebkę żywność może być w wodzie
podczas podgrzewania, o ile ustawiona temperatura wynosi 55°C lub więcej. Timer cyklu gotowania zacznie odliczać czas dopiero wtedy, gdy woda
osiągnie temperaturę docelową.
•
Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania
temperatury. Wyświetlacz zacznie migać i zacznie odliczać w górę od zera (00:00) do 4 godzin (04:00).
•
Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.
•
Uwaga
: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.
•
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW
Niektóre potrawy mogą być spożywane bezpośrednio po ugotowaniu. W przypadku steków i innych mięs, niezbędne po ugotowaniu jest podsmażenie,
dla uzyskania najlepszego smaku i konsystencji.
•
Użyj funkcji Smażenie multicookera, aby obsmażyć brzegi i boki mięsa zgodnie z własnymi upodobaniem (do 2 minut po każdej stronie).
UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
Aby zminimalizować ryzyko chorób wywoływanych niewłaściwym przygotowaniem żywności, należy zwrócić uwagę na:
•
Gotowanie potraw w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim czasie zapewnia niszczenie wszelkich szkodliwych bakterii. Zawsze sprawdzaj
informacje na opakowaniach żywności i postępuj zgodnie z podanymi instrukcjami gotowania.
•
Ze względów bezpieczeństwa żywność gotowana poniżej 55ºC (np steki) nie powinna być gotowana dłużej niż 2 godziny i musi być obsmażana na
zewnętrznej stronie.
•
Ryby są często gotowane w temperaturze niższej niż 55ºC, jeśli chcesz tak gotować, jest ważne, aby kupione ryby były sklasyfikowane w klasie Sushi
(tj ryb, które można jeść na surowo).
•
Nie wyjmuj mięsa za wcześnie. Mięsa powinny być gotowane przynajmniej przez minimalny czas podany na wykresie i we właściwej temperaturze.
•
Jest OK, gotować mięso dłużej niż w minimalnym przedziale czasowym. Ryby są wyjątkiem od tej reguły. Takie ryby w technice sous vide będą
rozgotowane.
•
Zawsze należy sprawdzić, czy potrawa jest dobrze ugotowana (np zacznie wyciekać czysty sos z wieprzowiny, drobiu, itd.). Gotuj ryby, aż w całości
będą nieprzejrzyste.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
98 Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Niniejszy sprzęt nie jest przeznac...
99 MONTAŻ Panel sterowania można zdejmować przy serwowaniu potraw lub czyszczeniu urządzenia. Aby założyć : Przy wyjętej wtyczce z gniazdka sieciowego, wsunąć panel kontrolny do przedniej części garnka (rys. A). Aby zdjąć : Wyjąć wtyczkę z gniazdka sieciowego, a następnie wysunąć panel sterowania z ...
100 PRZYGOTOWANIE Włóż składniki do woreczka lub innego opakowania ochronnego. Na jedną porcję użyj jednego woreczka. Staraj się, aby porcje były podobnej wielkości. Przed zamknięciem woreczka trzeba z niego usunąć jak najwięcej powietrza. Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock: 1. Metoda ręczna (ry...
Inne modele multicookery Russell Hobbs
-
Russell Hobbs 19750-56
-
Russell Hobbs 21850-56
-
Russell Hobbs 22740-56
-
Russell Hobbs 22750-56
-
Russell Hobbs 23560-56
-
Russell Hobbs 24180-56
-
Russell Hobbs 25570-56
-
Russell Hobbs 25630-56
-
Russell Hobbs 27030-56
-
Russell Hobbs 27080-56