PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI - Russell Hobbs 28270-56 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Russell Hobbs 28270-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

100

PRZYGOTOWANIE

Włóż składniki do woreczka lub innego opakowania ochronnego. Na jedną porcję użyj jednego woreczka. Staraj się, aby porcje były podobnej wielkości.

Przed zamknięciem woreczka trzeba z niego usunąć jak najwięcej powietrza.

Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:

1.

Metoda ręczna (rys. D)

Połóż woreczek na płaskiej powierzchni i naciskając ręką usuń z niego jak najwięcej powietrza. Czyń to ostrożnie, aby nie uszkodzić składników

znajdujących się w środku. Następnie dociskając strunę zamknij szczelnie woreczek.

2.

Metoda zanurzania w wodzie (rys. E)

Weź naczynie napełnione zimną wodą, odpowiednio duże, aby zmieścił się w nim woreczek ze składnikami. Włóż składniki w woreczek i zamknij go

pozostawiając tylko mały otwór w jednym rogu. Powoli wkładaj woreczek do wody tak, aby mały niezamknięty otwór wystawał z wody. Czyniąc to

uważaj, aby woda przypadkowo nie dostała się do woreczka. W miarę zanurzania woreczka, woda wypchnie znajdujące się w nim powietrze. Na końcu,

zamknij szczelnie woreczek i wyjmij go z naczynia.

Woreczki silikonowe:

Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi dostarczoną przez producenta.

Urządzenia pakujące próżniowo:

Idealna do gotowania sous vide jest specjalna zgrzewarka próżniowa przeznaczona do żywności. Używaj odpowiednich woreczków lub innych opakowań

ochronnych zalecanych przez producenta i postępuj zgodnie z dostarczoną instrukcją.

UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE

1.

Napełnij garnek mniej więcej do połowy gorącą wodą. Wlewaj wodę z gorącego kranu (nie wrzątek). Spróbuj uzyskać temperaturę wody najbardziej

zbliżoną do temperatury gotowania żywności, co skróci zbędny czas oczekiwania. Jeśli trzeba, zmieszaj wodę gorącą z wodą zimną. Jeśli

temperatura wody wstawionej w urządzenie różni się znacznie od przewidzianej temperatury gotowania, urządzenie będzie potrzebować więcej

czasu do ogrzania albo schłodzenia wody.

2.

Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.

3. Włóż żywność umieszczoną w woreczku do garnka upewniając się, że woreczek jest całkowicie zanurzony w wodzie. Jeśli trzeba, dolej wody. Jeśli

wkładasz do garnka kilka woreczków naraz, użyj stojaka podporowego, aby je rozdzielić.

4. Przykryj szklaną pokrywą.

5. Naciśnij przycisk

Sous Vide

.

6. Domyślna temperatura gotowania jest ustawiona na 57°C. Aby zmienić temperaturę, należy użyć przycisków

u

i

d

. Zakres wynosi od ok. 38 do

96°C.

7.

Następnie należy nacisnąć przycisk

Czas

. Domyślny czas gotowania wynosi 1 godzinę. Aby dostosować czas gotowania, należy użyć przycisków

u

oraz

d

. Maksymalny czas gotowania wynosi 20 godzin.

8. Nacisnąć przycisk

I/O

. Wyświetlacz przestanie migać, a garnek zacznie się nagrzewać.

9. W tym momencie woda zacznie się nagrzewać do temperatury docelowej. Czas ten jest różny. Zapakowana w torebkę żywność może być w wodzie

podczas podgrzewania, o ile ustawiona temperatura wynosi 55°C lub więcej. Timer cyklu gotowania zacznie odliczać czas dopiero wtedy, gdy woda

osiągnie temperaturę docelową.

Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania

temperatury. Wyświetlacz zacznie migać i zacznie odliczać w górę od zera (00:00) do 4 godzin (04:00).

Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.

Uwaga

: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.

Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.

ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW

Niektóre potrawy mogą być spożywane bezpośrednio po ugotowaniu. W przypadku steków i innych mięs, niezbędne po ugotowaniu jest podsmażenie,

dla uzyskania najlepszego smaku i konsystencji.

Użyj funkcji Smażenie multicookera, aby obsmażyć brzegi i boki mięsa zgodnie z własnymi upodobaniem (do 2 minut po każdej stronie).

UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI

Aby zminimalizować ryzyko chorób wywoływanych niewłaściwym przygotowaniem żywności, należy zwrócić uwagę na:

Gotowanie potraw w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim czasie zapewnia niszczenie wszelkich szkodliwych bakterii. Zawsze sprawdzaj

informacje na opakowaniach żywności i postępuj zgodnie z podanymi instrukcjami gotowania.

Ze względów bezpieczeństwa żywność gotowana poniżej 55ºC (np steki) nie powinna być gotowana dłużej niż 2 godziny i musi być obsmażana na

zewnętrznej stronie.

Ryby są często gotowane w temperaturze niższej niż 55ºC, jeśli chcesz tak gotować, jest ważne, aby kupione ryby były sklasyfikowane w klasie Sushi

(tj ryb, które można jeść na surowo).

Nie wyjmuj mięsa za wcześnie. Mięsa powinny być gotowane przynajmniej przez minimalny czas podany na wykresie i we właściwej temperaturze.

Jest OK, gotować mięso dłużej niż w minimalnym przedziale czasowym. Ryby są wyjątkiem od tej reguły. Takie ryby w technice sous vide będą

rozgotowane.

Zawsze należy sprawdzić, czy potrawa jest dobrze ugotowana (np zacznie wyciekać czysty sos z wieprzowiny, drobiu, itd.). Gotuj ryby, aż w całości

będą nieprzejrzyste.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)