Russell Hobbs 28270-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
99
MONTAŻ
Panel sterowania można zdejmować przy serwowaniu potraw lub czyszczeniu urządzenia.
Aby założyć
:
Przy wyjętej wtyczce z gniazdka sieciowego, wsunąć panel kontrolny do przedniej części garnka (rys. A).
Aby zdjąć
:
Wyjąć wtyczkę z gniazdka sieciowego, a następnie wysunąć panel sterowania z garnka.
JEDNOSTKI TEMPERATURY
Aby przełączać pomiędzy °F i °C, należy przytrzymać przycisk temperatury przez 3 sekundy.
TECHNIKI PRZYGOTOWYWANIA ŻYWNOŚCI
Smażenie:
Używaj multicookera do smażenia, opiekania i obsmażania.
Pieczenie:
Idealny do pieczeni przy użyciu dołączonego stojaka do pieczenia.
Sous Vide:
Sous-vide jest techniką gotowania żywności wewnątrz zamkniętego woreczka w łaźni wodnej w dokładnie regulowanej temperaturze. Dzięki
ochronnemu opakowaniu żywność zachowuje naturalne soki i smak, które zostałyby utracone podczas tradycyjnego gotowania.
Wolne gotowanie:
Idealne do potrawek, zup, gulaszu oraz kombinacji mięs i warzyw.
Para:
Warzywa, ryby itp. gotowane na parze przy użyciu dołączonego stojaka do gotowania na parze.
Ryż:
Automatycznie przygotowuje doskonały ryż.
Gotowanie:
Użyj do gotowania składników, zup, gotowania makaronu itp.
Utrzymywanie ciepła:
Umożliwia utrzymywanie ugotowanych potraw w cieple przed podaniem.
SMAŻENIE
1.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
2.
Naciśnij przycisk
Smażenie
.
3. Wyświetlacz będzie migał i pokazywał domyślny czas 30 minut.
4. Aby dostosować czas przyrządzania, użyj przycisków
u
i
d
. Maksymalny czas przyrządzania wynosi 1 godzinę.
5. Nacisnąć przycisk
I/O
. Wyświetlacz przestanie migać, a garnek zacznie się nagrzewać.
6. Gdy temperatura urządzenia osiągnie ok. 220°C, rozpocznie się odliczanie czasu.
7.
Dodaj masło, olej itp. do garnka i używaj go w taki sam sposób, jak patelni.
8. Po zakończeniu naciśnij przycisk
I/O
.
9. Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
•
Podczas korzystania z funkcji smażenia nie używaj pokrywy.
PIECZENIE
1.
Umieść stojak do pieczenia w garnku i dodaj składniki (rys. B).
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Naciśnij przycisk
Pieczenie
.
4. Wyświetlacz ustawi się na domyślną temperaturę 204°C. Aby zmienić temperaturę, użyj przycisków
u
i
d
. Zakres wynosi od ok. 65 do 215°C.
5. Następnie naciśnij przycisk
Czas
. Domyślny czas pieczenia wynosi 1 godzinę i 30 minut. Aby dostosować czas pieczenia, należy użyć przycisków
u
i
d
. Maksymalny czas pieczenia wynosi 20 godzin.
6. Po ustawieniu temperatury i czasu, należy nacisnąć przycisk
I/O
. Wyświetlacz przestanie migać i rozpocznie się pieczenie.
•
Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania
temperatury. Wyświetlacz zacznie migać i zacznie odliczać w górę od zera (00:00) do 4 godzin (04:00).
•
Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.
•
Uwaga
: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.
7.
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
Wskazówki
•
Przybliżona maksymalna pojemność pieczenia to 1,8-2,2 kg kurczaka lub 1,3-1,8 kg pieczeni.
•
Jeśli chcesz uzyskać głębszy smak przyrumienionego mięsa, przed pieczeniem użyj funkcji Smażenie, aby mięso przyrumienić.
•
Piecz zawsze z nałożoną pokrywą. Aby zapewnić równomierne pieczenie i zapobiec ucieczce ciepła, należy pokrywę otwierać jak najrzadziej.
•
Użycie termometru do mięsa może znacznie poprawić pieczenie i dać dokładniejszy wynik końcowy.
SOUS VIDE
Do gotowania techniką Sous Vide będzie potrzebny woreczek lub inne opakowanie ochronne, w którym są umieszczane składniki, jest wyciągane z niego
powietrze i szczelnie zamykane.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
UA
Spis treści
- 3 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
- 4 SMAŻENIE; Wskazówki
- 5 PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
- 6 TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI
- 7 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA; Warzywa; Mięso i drób; PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA; PARA
- 8 RYŻ; GOTOWANIE
- 9 UTRZYMYWANIE CIEPŁA; SERWOWANIE JEDZENIA; OBSŁUGA I KONSERWACJA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)