Strona 2 - Spis treści; Język
Spis treści 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ............................................................... 5 Ochrona środowiska naturalnego ............................................................................. 13 Przegląd ...............................................................
Strona 4 - Serwis
Spis treści 4 Demontaż prowadnic bocznych z wysuwami FlexiClip ............................................ 63 Opuszczanie grzałki grzania górnego/grilla ................................................................. 64 Co robić, gdy... ...............................................................
Strona 5 - Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia; Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Ten piekarnik jest przeznaczony do stosowania w gospodarstwie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 5 Ten piekarnik spełnia wymagania obowiązujących przepisów bez-pieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak doprowa-dzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych.Przed uruchomieniem urządzenia należy uważnie przeczytać instrukcjęużytkowania i montażu. ...
Strona 6 - Dzieci w gospodarstwie domowym
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 6 Ze względu na szczególne wymagania (np. odnośnie temperatury, wilgotności, odporności chemicznej, ścieralności i wibracji) w komo-rze urządzenia są zamontowane specjalne elementy świetlne. Te spe-cjalne elementy świetlne mogą być używane wyłącznie do określ...
Strona 7 - Bezpieczeństwo techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 7 Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne ob- ciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 15 kg. Dzieci mogą się zranićo otwarte drzwiczki.Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się naotwartych drzwiczkach urządzenia. Bezpieczeńs...
Strona 9 - Prawidłowe użytkowanie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 9 Gdy piekarnik został zabudowany za frontem meblowym (np. drzwiczkami), nigdy nie należy zamykać frontu podczas korzystaniaz piekarnika. Za zamkniętym frontem meblowym gromadzi się ciepłoi wilgoć. W efekcie piekarnik, szafka i podłoga mogą zostać uszkodzo-ne...
Strona 11 - Dla urządzeń ze stali szlachetnej obowiązuje:; Czyszczenie i konserwacja
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 11 Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. O otwarte drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwiczekotwartych bez potrzeby. Wytrzymałość drzwiczek wynosi maksymalnie 15 kg. Nie stawać ani nie siadać na otwartych drzwiczkach urządze...
Strona 12 - Wyposażenie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 12 Zarysowania mogą doprowadzić do zniszczenia szyby drzwiczek. Do czyszczenia szyby drzwiczek nie stosować żadnych środków szo-rujących, twardych gąbek lub szczotek, ani ostrych skrobaków meta-lowych. W ciepłych i wilgotnych obszarach występuje zwiększone ...
Strona 13 - Ochrona środowiska naturalnego; Utylizacja opakowania
Ochrona środowiska naturalnego 13 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzeniamipodczas transportu. Materiały opakowa-niowe zostały specjalnie dobrane podkątem ochrony środowiska i technikiutylizacji i generalnie nadają się do po-nownego wykorzystania.Z...
Strona 14 - Przegląd; Piekarnik
Przegląd 14 Piekarnik a Elementy sterowania b Zamek drzwiczek c Grzałka grzania górnego/grilla d Gniazdo przyłączeniowe dla pieczeniomierza e Otwór zasysania dla dmuchawy z umieszczoną z tyłu grzałką pierścieniową f Prowadnice boczne z 5 poziomami wsuwania g Dno komory ze znajdującą się pod nim grza...
Strona 15 - Elementy sterowania; OK
Elementy sterowania 15 a Przycisk wł./wył. w zagłębieniu do włączania i wyłączania piekarnika b Złącze optyczne(tylko dla serwisu Miele) c Wyświetlaczdo wyświetlania godziny i informacjidotyczących obsługi d Przycisk dotykowy do stopniowego przeskakiwania zpowrotem i do przerywania procesuprzy...
Strona 16 - jest umieszczony w; Wyświetlacz; wyświetlane jest menu głów-; Przyciski dotykowe
Elementy sterowania 16 Przycisk wł./wył. Przycisk wł./wył. jest umieszczony w zagłębieniu i reaguje na dotknięcie pal-cem.Za pomocą tego przycisku włącza sięi wyłącza piekarnik. Wyświetlacz Na wyświetlaczu pokazywana jest go-dzina lub różne informacje dotycząceprogramów, temperatur, czasów przy-r...
Strona 17 - Przyciski dotykowe pod wyświetlaczem; Symbole; Na wyświetlaczu mogą być pokazywane następujące symbole:; Symbol
Elementy sterowania 17 Przyciski dotykowe pod wyświetlaczem Przycisk dotykowy Funkcja W zależności od tego, w którym menu się Państwo znajdują, zapomocą tego przycisku dotykowego można się dostać z powro-tem do nadrzędnego menu lub do menu głównego.Gdy równocześnie odbywa się proces przyrządzania,...
Strona 18 - Zasady obsługi; Wybieranie punktu menu
Zasady obsługi 18 Piekarnik obsługuje się za pomocą ob-szaru nawigacyjnego z przyciskamistrzałek oraz i obszaru znajdujące- go się pośrodku . Gdy tylko pojawi się wartość, wskazów-ka lub ustawienie, które można potwier-dzić, przycisk dotykowy OK zaczyna się świecić na pomarańcz...
Strona 19 - Zmiana programu
Zasady obsługi 19 Wybieranie programu lub funk-cji Przyciski dotykowe programów i funkcji(np. Pozostałe ) znajdują się nad wy- świetlaczem (patrz rozdział „Obsługa“i „Ustawienia“). Nacisnąć przycisk dotykowy żądane-go programu lub funkcji. Przycisk dotykowy na panelu sterowaniaświeci się na po...
Strona 20 - Tabliczka znamionowa; - instrukcja użytkowania i montażu do; Prowadnice boczne
Wyposażenie 20 Modele opisane w tej instrukcji użytko-wania i montażu są wymienione naokładce z tyłu. Tabliczka znamionowa Tabliczka znamionowa jest widoczna naramie frontowej przy otwartych drzwicz-kach.Znajduje się tam oznaczenie modelu,numer fabryczny oraz dane przyłącze-niowe (napięcie/częstotli...
Strona 21 - Blacha do pieczenia HBB 71:; Wysuwy FlexiClip HFC 72
Wyposażenie 21 Blacha do pieczenia, blacha uniwer-salna i ruszt z zabezpieczeniem przedwypadnięciem Blacha do pieczenia HBB 71: Blacha uniwersalna HUBB 71: Ruszt HBBR 72: Te elementy wyposażenia należy zawszewsuwać pomiędzy pręty jednego pozio-mu w prowadnicach bocznych.Wsuwać ruszt zawsze powierzch...
Strona 22 - Montaż i demontaż wysuw FlexiClip; Niebezpieczeństwo zranień przez; Nie rozkładać; wysuw podczas monta-
Wyposażenie 22 Montaż i demontaż wysuw FlexiClip Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Piekarnik rozgrzewa się w czasie pra-cy. Można się oparzyć o grzałki, ko-morę urządzenia i wyposażenie.Poczekać na ostygnięcie grzałek, ko-mory urządzenia i wyposażenia, za-nim przystąpi się do mon...
Strona 23 - Okrągłe formy do pieczenia; nadaje się dobrze do; perforowana blacha
Wyposażenie 23 Okrągłe formy do pieczenia Okrągła forma do pieczenia bez perfo-racji HBF 27-1 nadaje się dobrze do przyrządzania pizzy, płaskich plackówz ciasta drożdżowego lub zagniatanego,słodkiej i pikantnej tarty, zapiekanychdeserów, płaskiego chleba lub do zapie-kania mrożonego ciasta lub pizzy...
Strona 24 - Pieczeniomierz; - uniwersalna ściereczka mikrofazowa; Zabezpieczenia; Blokada uruchomienia
Wyposażenie 24 Brytfanna Gourmet HUB Pokrywa brytfanny HBD Brytfanny Gourmet Miele w przeciwień-stwie do innych brytfann mogą zostaćwsunięte bezpośrednio w prowadniceboczne. Są one wyposażone, tak jakruszt, w zabezpieczenie przed wypad-nięciem.Powierzchnia brytfann jest pokryta po-włoką z efektem ni...
Strona 25 - Wentylowane drzwiczki; czenia i AirFry
Wyposażenie 25 - Wyłączenie ze względów bezpie-czeństwa Wyłączenie ze względów bezpieczeń-stwa zostaje uaktywnione, gdy piekar-nik jest używany przez niezwykle długiokres czasu. Długość tego okresu za-leży od wybranego programu. - Wentylowane drzwiczki Drzwiczki są skonstruowane z szybszklanych z po...
Strona 26 - Pierwsze uruchomienie; Ustawienia podstawowe; Ustawianie języka; Wybrać żądaną lokalizację.; Ustawianie godziny; Potwierdzić za pomocą; Kończenie pierwszego uruchomienia; Pierwsze uruchomienie jest zakończone.
Pierwsze uruchomienie 26 Ustawienia podstawowe Przy pierwszym uruchomieniu należydokonać poniższych ustawień. Te usta-wienia mogą zostać zmienione w póź-niejszym terminie (patrz rozdział „Usta-wienia“). Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Piekarnik rozgrzewa się w czasie pra-cy.Pie...
Strona 27 - Pojawia się; Wybrać
Pierwsze uruchomienie 27 Pierwsze nagrzewanie piekarni-ka Przy pierwszym nagrzewaniu piekarnikamogą wystąpić nieprzyjemne zapachy.Można je usunąć, nagrzewając pustypiekarnik przynajmniej przez jedną go-dzinę. W czasie procesu nagrzewania należysię zatroszczyć o dobrą wentylacjękuchni.Proszę zapobiec...
Strona 28 - Ustawienia; Przegląd ustawień; Punkt menu; * Ustawienie fabryczne
Ustawienia 28 Przegląd ustawień Punkt menu Możliwe ustawienia Język ... | deutsch | english | ... Lokalizacja Godzina Wskazania Wł. * | Wył. | wyłączenie nocne Format czasu 12-godz. | 24-godz. * Ustawianie Oświetlenie Wł.„Wł.“ na 15 sekund * Wył. Wyświetlacz Jasność QuickTouch ...
Strona 29 - Wskazania; Oświetlenie
Ustawienia 29 Wywoływanie menu „Ustawie-nia“ W menu Pozostałe | Ustawienia moż- na spersonalizować piekarnik, dopaso-wując ustawienia fabryczne do swoichpotrzeb. Wybrać Pozostałe . Wybrać Ustawienia . Wybrać żądane ustawienie. Teraz można sprawdzić lub zmienićustawienia. Ustawienia ...
Strona 31 - Funkcja; Wybrać żądany program.; Zalecenie pirolizy; wzrasta; Bezpieczeństwo; Blokada przycisków
Ustawienia 31 wa równocześnie rozgrzewają komoręurządzenia do ustawionej temperatu-ry. - Wył. Funkcja Booster jest wyłączona pod- czas fazy nagrzewania. Tylko grzałkiprzynależne do programu rozgrzewająkomorę urządzenia. Temp. proponowane Zmiana temperatur proponowanych masens, jeśli często pracuje s...
Strona 32 - Wersja oprogramowania; Tryb pokazowy; Ustawienia fabryczne; Czas pracy; Po wybraniu
Ustawienia 32 Blokada uruchomienia Blokada uruchomienia zapobiega nieza-mierzonemu włączeniu piekarnika.Czas minutnika można również nadalbezpośrednio ustawić przy uaktywnionejblokadzie uruchomienia. Blokada uruchomienia pozostaje za-chowana także po awarii zasilania. - Wł. Blokada uruchomienia je...
Strona 33 - Minutnik; Korzystanie z funkcji Minutnik; Ustawianie czasu minutnika; bez; Zmiana czasu minutnika; Kasowanie czasu minutnika
Minutnik 33 Korzystanie z funkcji Minutnik Minutnik można ustawić do nadzoro- wania oddzielnych procesów, np. do go-towania jajek.Minutnik można również wykorzystać,gdy ustawione są równocześnie czasyautomatycznego włączenia lub wyłącze-nia procesu przyrządzania (np. jako przy-pomnienie, żeby prz...
Strona 34 - Menu główne i podmenu; Menu
Menu główne i podmenu 34 Menu Wartość proponowa- na Zakres Programy Termonawiew Plus 160 °C 30–250 °C Grzanie górne i dolne 180 °C 30–280 °C Grzanie dolne 190 °C 100–280 °C Autopieczenie 160 °C 100–230 °C Intensywny 170 °C 50–250 °C Grill duży 240 °C 200–300 °C Grill z nawiew...
Strona 35 - Wskazówki dotyczące oszczędzania energii; Procesy przyrządzania
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii 35 Procesy przyrządzania - W miarę możliwości do przyrządzania potraw należy korzystać z programówautomatycznych. - Wyjąć z komory urządzenia całe wy- posażenie, które nie będzie potrzebnepodczas procesu pieczenia. - Z reguły należy wybrać najniższą tem- pera...
Strona 36 - - W przypadku procesów przyrządzania; Dopasowywanie ustawień; lub; Tryb oszczędzania energii
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii 36 Wykorzystanie ciepła resztko-wego - W przypadku procesów przyrządzania z temperaturami przekraczającymi140 °C i czasami przyrządzania dłuż-szymi niż 30 minut, na ok. 5 minutprzed końcem procesu można zredu-kować temperaturę do minimalnejmożliwej do ustawie...
Strona 37 - Obsługa; Ustawianie czasów przyrządzania
Obsługa 37 Włączyć piekarnik. Pojawia się menu główne. Wsunąć potrawę do komory gotowa-nia. Wybrać żądany program. Najpierw wyświetlany jest program,a następnie temperatura proponowana. Zmienić zaproponowaną temperaturę,jeśli potrzeba. Temperatura proponowana zostaniezaakceptowana w ciągu ki...
Strona 39 - Przerywanie procesu
Obsługa 39 Przerywanie procesu Wybrać przycisk dotykowy wybranegoprogramu lub przycisk dotykowy . Gdy pojawi się Przerwanie procesu , po- twierdzić za pomocą OK . W efekcie wyłącza się grzanie i oświe-tlenie w komorze urządzenia. Ustawioneczasy zostają skasowane.Pojawia się menu główne. Wstęp...
Strona 40 - Kategorie; są podzielone na katego-; Pojawia się lista wyboru.; Wskazówki użytkowe; - Przy zastosowaniu pieczeniomierza
Programy automatyczne 40 Liczne programy automatyczne prowa-dzą pewnie i komfortowo do uzyskaniaoptymalnych rezultatów gotowania. Kategorie W celu lepszej orientacji programy auto-matyczne są podzielone na katego- rie. Wystarczy wybrać program automa-tyczny pasujący do Państwa potrawy ipostępować...
Strona 41 - Pozostałe zastosowania; Rozmrażanie; Wskazówki; Pasteryzacja; zawsze
Pozostałe zastosowania 41 W tym rozdziale znajdują się informacjedotyczące następujących zastosowań: - Rozmrażanie- Pasteryzacja- Suszenie- Pieczenie delikatne- Produkty głęboko mrożone/Dania go- towe - Podgrzewanie naczyń Rozmrażanie Gdy mrożonka jest delikatnie rozmraża-na, witaminy i substancje o...
Strona 42 - Pasteryzacja owoców i ogórków; Wyjmowanie słoików po pasteryzacji
Pozostałe zastosowania 42 Wsunąć blachę uniwersalną na po-ziom 2 i postawić na niej słoiki. Wybrać program Termonawiew Plus i temperaturę 160–170 °C. Poczekać na „perlenie“ (aż w słoikachzaczną się unosić równomierne pę-cherzyki). Zmniejszyć temperaturę w odpowied-nim momencie, żeby unikną...
Strona 43 - Suszenie; Wyjmowanie suszu
Pozostałe zastosowania 43 Suszenie Suszenie lub odpestkowywanie jest tra-dycyjnym sposobem konserwowaniaowoców, niektórych warzyw i ziół.Warunkiem jest, żeby owoce i warzywabyły świeże, dojrzałe, i nie miały żad-nych wgnieceń. Obrać i odpestkować produkt do su-szenia, jeśli potrzeba, i go rozdrobn...
Strona 44 - Pieczenie delikatne
Pozostałe zastosowania 44 Pieczenie delikatne Pieczenie delikatne jest idealne dlawrażliwego mięsa wołowego, wieprzo-wego, cielęcego lub jagnięcego, którepowinno być przyrządzane z dużą do-kładnością parametrów. Najpierw, w ciągu krótkiego czasu, mię-so jest równomiernie opiekane z każdejstrony w ba...
Strona 45 - - Te głęboko mrożone produkty można; Podgrzewanie naczyń; Ustawić temperaturę 50–80 °C.
Pozostałe zastosowania 45 Produkty głęboko mrożone/Da-nia gotowe Porady dotyczące ciast, pizzy i bagie-tek - Ciasta, pizzę lub bagietki należy piec na ruszcie z podłożonym papierem dopieczenia.Blacha do pieczenia lub blacha uni-wersalna mogą się tak bardzo zdefor-mować przy przyrządzaniu tych pro-du...
Strona 46 - Pieczenie wypieków; Porady dotyczące wypieków; - Ciasta w formach prostokątnych lub; Stosowanie papieru do pieczenia
Pieczenie wypieków 46 Delikatne traktowanie produktówspożywczych służy zdrowiu.Ciasta, pizzę, frytki itp. należy przyru-mienić wyłącznie na złoty kolor, a niepiec je na ciemny brąz. Porady dotyczące wypieków - Ustawić czas trwania programu. Pie- czenie wypieków nie powinno byćprogramowane ze zbyt du...
Strona 48 - Pieczenie mięs
Pieczenie mięs 48 Porady dotyczące pieczeniamięs - Można stosować każde naczynie z materiału odpornego temperaturowo,jak np. brytfanna, garnek do pieczenia,forma szklana, rękaw lub torebka dopieczenia, garnek rzymski, blacha uni-wersalna, ruszt i/lub blacha do pie-czenia i grillowania ( jeśli występ...
Strona 50 - Sposób działania; - Mięso można położyć w garnku lub na; Stosowanie pieczeniomierza
Pieczenie mięs 50 Pieczeniomierz Za pomocą pieczeniomierza można do-kładnie nadzorować temperaturę procesu. Sposób działania Metalową końcówkę pieczeniomierzanależy wbić całkowicie w potrawę, aż pouchwyt. W metalowej końcówce znaj-duje się czujnik temperatury, który mie-rzy temperaturę we wnętrzu po...
Strona 51 - Wskazanie czasu pozostałego
Pieczenie mięs 51 Włożyć wtyczkę pieczeniomierza dogniazdka przyłączeniowego, aż do wy-raźnego zatrzaśnięcia. Zamknąć drzwiczki. Wybrać program lub program auto-matyczny. Ustawić temperaturę lub temperaturęwewnętrzną, jeśli potrzeba. W przypadku programów automatycz-nych wartości temperatur ...
Strona 52 - Grillowanie; Porady dotyczące grillowania; - Wstępne rozgrzewanie jest konieczne; Wybieranie temperatury
Grillowanie 52 Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Gdy grilluje się przy otwartychdrzwiczkach, gorące powietrze z ko-mory urządzenia nie jest więcej auto-matycznie wyprowadzane przez wen-tylator chłodzący i schładzane. Ele-menty sterowania stają się gorące.Zamykać drzwiczki przy gr...
Strona 53 - W przypadku mięsa
Grillowanie 53 Wybieranie czasu przyrządzania Płaskie plastry mięsa lub ryb grillowaćok. 6–8 minut na stronę.Zwrócić uwagę na to, żeby plastry by-ły podobnej grubości, tak żeby czasytrwania nie różniły się zbytnio międzysobą. Z reguły po upływie najkrótszego cza-su należy sprawdzić, czy potraw...
Strona 55 - Usuwanie normalnych zabrudzeń
Czyszczenie i konserwacja 55 Opuścić grzałkę grzania górnego/gril-la. Usuwanie normalnych zabru-dzeń Wokół komory urządzenia znajdujesię, służąca jako uszczelnienie wobecszyby drzwiczek, delikatna uszczelkaz włókna szklanego, która może zo-stać uszkodzona przez tarcie lub szo-rowanie.W miarę możli...
Strona 56 - niach
Czyszczenie i konserwacja 56 Środki do czyszczenia piekarników in-nych producentów mogą być nanoszo-ne tylko na zimne powierzchnie i mogąna nie oddziaływać maksymalnie przez10 minut. Dodatkowo po upływie czasu działa-nia można zastosować twardą stronęzmywaka do naczyń. Dokładnie usunąć pozostało...
Strona 58 - Kończenie czyszczenia pirolitycznego; i rozlega się sygnał.; Rozciąganie wysuw FlexiClip
Czyszczenie i konserwacja 58 Kończenie czyszczenia pirolitycznego Gdy tylko czas pozostały dojdzie do00:00, na wyświetlaczu pojawia sięwskazówka, że drzwiczki zostaną odblo-kowane.Gdy tylko drzwiczki zostaną odblokowa-ne, pojawia się komunikat Proces zakoń- czony i rozlega się sygnał. Wyłączyć pie...
Strona 59 - Zdejmowanie drzwiczek; Otworzyć całkowicie drzwiczki.
Czyszczenie i konserwacja 59 Zdejmowanie drzwiczek Drzwiczki ważą ok. 10 kg. Drzwiczki urządzenia są połączone z za-wiasami za pomocą zaczepów.Zanim będzie można przystąpić do zdję-cia drzwiczek z zaczepów, należy naj-pierw odblokować jarzma blokujące przyzawiasach po obu stronach drzwiczek. Otwor...
Strona 60 - Rozbieranie drzwiczek
Czyszczenie i konserwacja 60 Rozbieranie drzwiczek Drzwiczki składają się z otwartego sys-temu 4 szyb szklanych powleczonychwarstwą częściowo odbijającą ciepło.Podczas pracy urządzenia przezdrzwiczki prowadzone jest dodatkowopowietrze, tak że zewnętrzna szyba po-zostaje chłodna.Jeśli w przestrzeni p...
Strona 61 - Podważyć; lekko; wewnętrzną szybę
Czyszczenie i konserwacja 61 Podważyć lekko wewnętrzną szybę drzwiczek i wyciągnąć ją z plastikowejlistwy. Wyjąć uszczelkę. Podważyć lekko górną z obu środko-wych szyb drzwiczek i ją wyciągnąć. Podważyć lekko dolną z obu środko-wych szyb drzwiczek i ją wyciągnąć. Wyczyścić szyby drzwiczek ...
Strona 62 - Drzwiczki są z powrotem złożone.
Czyszczenie i konserwacja 62 Obrócić zaczepy szyb drzwiczek dowewnątrz, tak żeby przylegały do dol-nej z obu środkowych szyb. Założyć górną z obu środkowych szybw taki sposób, żeby numer materiało-wy był czytelny (bez odbicia lustrza-nego).Szyba drzwiczek musi się opierać nazaczepach. Założyć ...
Strona 63 - Zakładanie drzwiczek
Czyszczenie i konserwacja 63 Zakładanie drzwiczek Chwycić drzwiczki po obu stronachi nasadzić je na zaczepy zawiasów.Uważać, żeby nie przekrzywić przytym drzwiczek. Otworzyć całkowicie drzwiczki. Gdy nie zostaną zablokowane jarzmablokujące, drzwiczki mogą spaść z za-czepów i ulec uszkodzeniu.Bez...
Strona 64 - Montaż; odbywa się w odwrotnej kolej-
Czyszczenie i konserwacja 64 Wyciągnąć prowadnicę boczną zprzodu z mocowania (1.) i ją wyjąć(2.). Montaż odbywa się w odwrotnej kolej- ności. Zamontować starannie poszczególneelementy. Opuszczanie grzałki grzania gór-nego/grilla Gdy sufit komory urządzenia jest szcze-gólnie mocno zabrudzony, do ...
Strona 69 - Gwarancja
Serwis 69 Na stronie www.miele.pl/serwis moż-na uzyskać informacje dotyczące sa-modzielnego usuwania usterek i częścizamiennych Miele. Kontakt w przypadku wystąpie-nia usterki W razie wystąpienia usterek, których niemożna usunąć samodzielnie, proszę po-wiadomić np. sprzedawcę Miele lub ser-wis Miele...
Strona 70 - Instalacja; Wymiary do zabudowy; Wymiary podane są w mm.; Zabudowa w szafce stojącej lub w szafce podblatowej
Instalacja *INSTALLATION* 70 Wymiary do zabudowy Wymiary podane są w mm. Zabudowa w szafce stojącej lub w szafce podblatowej Jeśli piekarnik ma zostać zabudowany pod płytą grzewczą, proszę przestrzegaćwskazówek dotyczących zabudowy płyty grzewczej, jak również wysokości zabu-dowy płyty grzewczej.
Strona 72 - Przyłącza i wentylacja; Widok z przodu
Instalacja *INSTALLATION* 72 Przyłącza i wentylacja a Widok z przodu b Przewód przyłączeniowy, długość = 1500 mm c Bez żadnych przyłączy w tym obszarze d Przekrój wentylacyjny min. 150 cm ²
Strona 73 - Zabudowa piekarnika
Instalacja *INSTALLATION* 73 Zabudowa piekarnika Piekarnika należy używać wyłączniew stanie zabudowanym, żeby zagwa-rantować jego bezpieczną pracę. Do bezusterkowej pracy piekarnikwymaga wystarczającego dopływupowietrza chłodzącego. Wymaganepowietrze chłodzące nie może zostaćnadmiernie ogrzane przez...
Strona 74 - Podłączenie elektryczne; Niebezpieczeństwo zranień!; do gniazda; , po stronie instalacji musi; dane przyłączeniowe
Instalacja *INSTALLATION* 74 Podłączenie elektryczne Niebezpieczeństwo zranień! Nieprawidłowo przeprowadzone pra-ce instalacyjne i konserwacyjne oraznaprawy mogą być przyczyną poważ-nych zagrożeń dla użytkownika, zaktóre Miele nie ponosi odpowiedzial-ności. Podłączenie do sieci elektrycznej mo-że ...
Strona 75 - Tabele ustawień; Ciasto ucierane
Tabele ustawień 75 Ciasto ucierane Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] Muffiny (1 blacha) 150–160 – 2 25–35 Muffiny (2 blachy) 150–160 – 1+3 30–40 3 Babeczki* (1 blacha) 150 – 2 25–35 160 2 – 3 20–30 Babeczki* (2 blachy) 150 2 – 1+3 25–35 Ciasto piaskowe (ruszt, forma prostoką...
Strona 76 - Ciasto zagniatane
Tabele ustawień 76 Ciasto zagniatane Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] Placuszki (1 blacha) 140–150 – 2 25–35 150–160 – 2 25–35 Placuszki (2 blachy) 140–150 – 1+3 25–35 3 Ciasteczka wyciskane* (1 blacha) 140 – 2 35–45 160 2 – 3 20–30 Ciasteczka wyciskane* (2 blachy) 140 – ...
Strona 77 - Ciasto drożdżowe; Strucla bożonarodzeniowa
Tabele ustawień 77 Ciasto drożdżowe Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] Guglhupf (forma do babki, 24 cm) 150–160 – 2 50–60 160–170 – 2 50–60 Strucla bożonarodzeniowa 150–160 – 2 55–65 160–170 2 55–65 Ciasto z kruszonką z/bez owoców (blacha) 160–170 – 2 40–50 170–180 3...
Strona 78 - Ciasto serowo-olejowe; Ciasto biszkoptowe
Tabele ustawień 78 Ciasto serowo-olejowe Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] Placek owocowy (1 blacha) 160–170 2 40–50 170–180 3 50–60 Kieszonki jabłkowe/ślimaki rodzynkowe(1 blacha) 160–170 – 3 25–35 Kieszonki jabłkowe/ślimaki rodzynkowe(2 blachy) 150–160 1+3 25–35 1 P...
Strona 79 - Ciasto ptysiowe, ciasto francuskie, wypieki z białka; Kieszonki z ciasta francuskiego (1 blacha); Pikantne przekąski; Potrawa
Tabele ustawień 79 Ciasto ptysiowe, ciasto francuskie, wypieki z białka Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] Ptysie (1 blacha) 160–170 – 2 30–40 Kieszonki z ciasta francuskiego (1 blacha) 180–190 – 2 20–30 Kieszonki z ciasta francuskiego (2 blachy) 180–190 – 1+3 20–30 1 Makaroniki ...
Strona 80 - Wołowina; Burgery, mięso mielone
Tabele ustawień 80 Wołowina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 10 [°C] Duszona pieczeń wołowa, ok. 1 kg(brytfanna z pokrywą) 2 150–160 3 2 6 120–130 7 – 2 170–180 3 2 6 120–130 7 – 2 180–190 – 2 6 160–180 8 – Polędwica wołowa, ok. 1 kg (blachauniwersalna) 2 180–190 3 2 6 25–6...
Strona 81 - Cielęcina
Tabele ustawień 81 Cielęcina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 7 [°C] Duszona pieczeń cielęca, ok. 1,5 kg(brytfanna z pokrywą) 2 160–170 3 2 5 120–130 6 – 2 170–180 3 2 5 120–130 6 – Polędwica cielęca, ok. 1 kg (blachauniwersalna) 2 160–170 3 2 5 30–60 45–75 Polędwica cielęca ...
Strona 82 - Wieprzowina; Kiełbasa pieczona
Tabele ustawień 82 Wieprzowina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 10 [°C] Pieczeń wieprzowa/karkówka,ok. 1 kg (brytfanna z pokrywą) 160–170 2 5 130–140 6 80–90 170–180 2 5 130–140 6 80–90 Pieczeń wieprzowa z tłuszczykiem,ok. 2 kg (brytfanna) 180–190 2 5 130–150 7 80–90 190–20...
Strona 83 - Jagnięcina, dziczyzna
Tabele ustawień 83 Jagnięcina, dziczyzna Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 6 [°C] Udziec jagnięcy z kością, ok. 1,5 kg(brytfanna z pokrywą) 170–180 – 2 4 100–120 5 64–82 Karkówka jagnięca bez kości (blachauniwersalna) 1 180–190 2 2 4 10–20 53–80 Karkówka jagnięca bez kości (ruszti b...
Strona 85 - Informacje dla instytutów testowych; Potrawy testowe; Babeczki (1 blacha do pieczenia
Informacje dla instytutów testowych 85 Potrawy testowe wg EN 60350-1 Potrawy testowe (wyposażenie) [°C] 6 [min] Babeczki (1 blacha do pieczenia 1 ) 150 – 2 25–35 160 4 – 3 20–30 Babeczki (2 blachy do pieczenia 1 ) 150 4 – 1+3 25–35 Ciasteczka wyciskane (1 blacha do piecze-nia 1 ) 1...
Strona 86 - Klasa efektywności energetycznej; - Pomiar odbywa się w programie; Karta produktu do piekarników dla gospodarstw domowych
Informacje dla instytutów testowych 86 Klasa efektywności energetycznej Ustalenie klasy efektywności energetycznej odbywa się wg EN 60350-1. Klasa efektywności energetycznej: A+Przy przeprowadzaniu pomiaru należy przestrzegać następujących wskazówek: - Pomiar odbywa się w programie Termonawiew Eco ...