Wyrabianie ciasta - Tefal PF250135 - Instrukcja obsługi - Strona 14

Tefal PF250135

Wypiekacz chleba Tefal PF250135 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

293

292

PL

Urządzenie można zaprogramować w taki sposób, aby przepis był

zrealizowany w wybranym czasie (z wyprzedzeniem do 15 godzin).

Należy zapoznać się z tabelą cykli (patrz koniec instrukcji obsługi).

Ten krok następuje po wybraniu programu, poziomu wypieczenia skórki

i masy. Wyświetlany jest czas programu. Aby ustawić czas opóźnionego

startu, nacisnąć przyciski i . Urządzenie wyświetla całkowity czas do

zakończenia pieczenia. Zapala się . Nacisnąć przycisk , aby uruchomić

program opóźnionego startu.

W przypadku popełnienia błędu lub chęci zmiany ustawienia czasu,

przytrzymać przycisk , aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Wyświetlany

jest czas domyślny. Rozpocząć operację ponownie.

Niektóre składniki szybko się psują. Nie używać programu opóźnionego

startu z przepisami wykorzystującymi surowe mleko, jaja, jogurt, ser i

świeże owoce.

1. Wszystkie użyte składniki muszą mieć temperaturę pokojową (o ile

nie wskazano inaczej) i muszą być dokładnie zważone.

Odmierzać

płyny za pomocą dostarczonej zlewki z podziałką. Użyć dołączonej

łyżeczki do odmierzenia łyżek z jednej strony i łyżeczek z drugiej.

Niedokładne pomiary przyniosą efekty odmienne od oczekiwanych.

W procesie pieczenia chleba ogromną rolę odgrywają temperatura

i wilgotność. W przypadku gorących warunków atmosferycznych

zaleca się stosowanie płynów chłodniejszych niż zwykle. Podobnie w

niższych temperatur może być konieczne podgrzanie wody lub mleka

(nigdy nie przekraczać 35°C).

19°C

25°C

19°C

25°C

22°C

22°C

60°C

60°C

PROGRAM OPÓŹNIONEGO STARTU

PRAKTYCZNE PORADY

Tabela cykli (patrz koniec instrukcji obsługi) przedstawia podział na

poszczególne etapy w zależności od wybranego programu. Kontrolka

świetlna wskazuje, który krok jest aktualnie wykonywany.

1. Wyrabianie ciasta

Cykl ten pozwala nadać ciastu prawidłową strukturę i odpowiednio

mu wyrosnąć. Aby uzyskać lepsze wyrastanie ciasta, należy umieścić

drożdże suszone instant w dozowniku (2).

Podczas tego cyklu można dodać takie składniki jak suszone owoce czy

oliwki. Niektóre z tych dodatkowych składników można również umieścić

w dozowniku (1) na początku pracy nad przepisem: orzechy, nasiona,

rodzynki, kropelki czekoladowe, suche owoce, zioła. Zachować ostrożność!

Niektórych składników nie można umieszczać w dozowniku, ponieważ

mogą one przylegać do jego ścianek. Należą do nich składniki tłuste i

mokre, takie jak ser czy szynka. Te składniki można umieścić bezpośrednio

w formie do chleba na początku pracy nad przepisem.

2. Wyrastanie

Czas, w którym drożdże zakwaszają chleb i nadają mu aromat.

3. Wypiekanie

Przekształca ciasto w bochenek i zapewnia żądany poziom wypieczenia

skórki i chrupkość.

4. Utrzymywanie ciepła

Chleb jest ciepły przez 1 godzinę po zakończeniu pieczenia. Niemniej

jednak zaleca się wyjąć chleb po zakończeniu pieczenia.

Na ekranie będzie wyświetlane „0:00” podczas godzinnego cyklu

„Utrzymywanie ciepła”. Na koniec cyklu urządzenie wyłącza się

automatycznie po wygenerowaniu kilku sygnałów dźwiękowych.

OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:

51 50 PL • To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota. • Urządzenie nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczeniach fizycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba...

Strona 4 - Wspólnie chrońmy środowisko!

53 52 PL • Podczas pracy urządzenia temperatura zewnętrznych powierzchni może być wysoka. Nie dotykać gorących powierzchni urządzenia. • Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z jego instrukcją. Producent nie ponosi odpowiedzialności za używanie urządzenia niezgodnie z zal...

Strona 10 - PROBLEEMOPLOSSING

285 284 PL PROBLEMEN OORZAKEN - OPLOSSINGEN De kneedhaak zit vast in het blik. • Laat het weken voordat u de kneders verwijdert. Na het drukken op , gebeurt er niets. • EO1 knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het apparaat is te heet. Wacht 1 uur tussen de 2 cycli. • EOO knippert op...