Wyrabianie ciasta - Tefal PF250135 - Instrukcja obsługi - Strona 14

Wypiekacz chleba Tefal PF250135 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 3 – W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:
- Strona 4 – Wspólnie chrońmy środowisko!
- Strona 10 – PROBLEEMOPLOSSING
- Strona 11 – godzinę, aby ostygło –; Aby zapoznać się z działaniem wypiekacza do chleba, proponujemy w; Wybór programu; przycisku powoduje przejście do następnego programu na ekranie.; OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
- Strona 12 – OBJAŚNIENIE TRYBU RĘCZNEGO
- Strona 13 – Ustawianie masy chleba; Nacisnąć przycisk , aby ustawić wybraną masę – 500 g, 750 g lub 1000; Wybór poziomu wypieczenia skórki; programów nie można wybrać poziomu wypieczenia skórki. Należy; Włączanie/wyłączanie dozowników; LCD wyświetlą się dwa piktogramy dozowników.; nacisnąć i przytrzymać przycisk przez 3 sekundy.
- Strona 14 – Wyrabianie ciasta
- Strona 16 – WYBÓR SKŁADNIKÓW DO CHLEBA; INFORMACJE O SKŁADNIKACH
- Strona 17 – Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny
- Strona 18 – INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW TECHNICZNYCH; PRZEWODNIK ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W
293
292
PL
Urządzenie można zaprogramować w taki sposób, aby przepis był
zrealizowany w wybranym czasie (z wyprzedzeniem do 15 godzin).
Należy zapoznać się z tabelą cykli (patrz koniec instrukcji obsługi).
Ten krok następuje po wybraniu programu, poziomu wypieczenia skórki
i masy. Wyświetlany jest czas programu. Aby ustawić czas opóźnionego
startu, nacisnąć przyciski i . Urządzenie wyświetla całkowity czas do
zakończenia pieczenia. Zapala się . Nacisnąć przycisk , aby uruchomić
program opóźnionego startu.
W przypadku popełnienia błędu lub chęci zmiany ustawienia czasu,
przytrzymać przycisk , aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Wyświetlany
jest czas domyślny. Rozpocząć operację ponownie.
Niektóre składniki szybko się psują. Nie używać programu opóźnionego
startu z przepisami wykorzystującymi surowe mleko, jaja, jogurt, ser i
świeże owoce.
1. Wszystkie użyte składniki muszą mieć temperaturę pokojową (o ile
nie wskazano inaczej) i muszą być dokładnie zważone.
Odmierzać
płyny za pomocą dostarczonej zlewki z podziałką. Użyć dołączonej
łyżeczki do odmierzenia łyżek z jednej strony i łyżeczek z drugiej.
Niedokładne pomiary przyniosą efekty odmienne od oczekiwanych.
W procesie pieczenia chleba ogromną rolę odgrywają temperatura
i wilgotność. W przypadku gorących warunków atmosferycznych
zaleca się stosowanie płynów chłodniejszych niż zwykle. Podobnie w
niższych temperatur może być konieczne podgrzanie wody lub mleka
(nigdy nie przekraczać 35°C).
19°C
25°C
19°C
25°C
22°C
22°C
60°C
60°C
PROGRAM OPÓŹNIONEGO STARTU
PRAKTYCZNE PORADY
Tabela cykli (patrz koniec instrukcji obsługi) przedstawia podział na
poszczególne etapy w zależności od wybranego programu. Kontrolka
świetlna wskazuje, który krok jest aktualnie wykonywany.
1. Wyrabianie ciasta
Cykl ten pozwala nadać ciastu prawidłową strukturę i odpowiednio
mu wyrosnąć. Aby uzyskać lepsze wyrastanie ciasta, należy umieścić
drożdże suszone instant w dozowniku (2).
Podczas tego cyklu można dodać takie składniki jak suszone owoce czy
oliwki. Niektóre z tych dodatkowych składników można również umieścić
w dozowniku (1) na początku pracy nad przepisem: orzechy, nasiona,
rodzynki, kropelki czekoladowe, suche owoce, zioła. Zachować ostrożność!
Niektórych składników nie można umieszczać w dozowniku, ponieważ
mogą one przylegać do jego ścianek. Należą do nich składniki tłuste i
mokre, takie jak ser czy szynka. Te składniki można umieścić bezpośrednio
w formie do chleba na początku pracy nad przepisem.
2. Wyrastanie
Czas, w którym drożdże zakwaszają chleb i nadają mu aromat.
3. Wypiekanie
Przekształca ciasto w bochenek i zapewnia żądany poziom wypieczenia
skórki i chrupkość.
4. Utrzymywanie ciepła
Chleb jest ciepły przez 1 godzinę po zakończeniu pieczenia. Niemniej
jednak zaleca się wyjąć chleb po zakończeniu pieczenia.
Na ekranie będzie wyświetlane „0:00” podczas godzinnego cyklu
„Utrzymywanie ciepła”. Na koniec cyklu urządzenie wyłącza się
automatycznie po wygenerowaniu kilku sygnałów dźwiękowych.
OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
51 50 PL • To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota. • Urządzenie nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczeniach fizycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba...
53 52 PL • Podczas pracy urządzenia temperatura zewnętrznych powierzchni może być wysoka. Nie dotykać gorących powierzchni urządzenia. • Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z jego instrukcją. Producent nie ponosi odpowiedzialności za używanie urządzenia niezgodnie z zal...
285 284 PL PROBLEMEN OORZAKEN - OPLOSSINGEN De kneedhaak zit vast in het blik. • Laat het weken voordat u de kneders verwijdert. Na het drukken op , gebeurt er niets. • EO1 knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het apparaat is te heet. Wacht 1 uur tussen de 2 cycli. • EOO knippert op...