Tefal PF250135 - Instrukcja obsługi - Strona 15

Wypiekacz chleba Tefal PF250135 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 3 – W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:
- Strona 4 – Wspólnie chrońmy środowisko!
- Strona 10 – PROBLEEMOPLOSSING
- Strona 11 – godzinę, aby ostygło –; Aby zapoznać się z działaniem wypiekacza do chleba, proponujemy w; Wybór programu; przycisku powoduje przejście do następnego programu na ekranie.; OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
- Strona 12 – OBJAŚNIENIE TRYBU RĘCZNEGO
- Strona 13 – Ustawianie masy chleba; Nacisnąć przycisk , aby ustawić wybraną masę – 500 g, 750 g lub 1000; Wybór poziomu wypieczenia skórki; programów nie można wybrać poziomu wypieczenia skórki. Należy; Włączanie/wyłączanie dozowników; LCD wyświetlą się dwa piktogramy dozowników.; nacisnąć i przytrzymać przycisk przez 3 sekundy.
- Strona 14 – Wyrabianie ciasta
- Strona 16 – WYBÓR SKŁADNIKÓW DO CHLEBA; INFORMACJE O SKŁADNIKACH
- Strona 17 – Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny
- Strona 18 – INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW TECHNICZNYCH; PRZEWODNIK ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W
295
294
PL
Ostrzeżenia dotyczące korzystania z programów
bezglutenowych
Do pieczenia bezglutenowego chleba lub ciast należy używać menu 1, 2 i
3. Dla każdego programu dostępna jest jedna wartość masy.
Bezglutenowy chleb i ciasta są odpowiednie dla tych, którzy nie tolerują
glutenu, czyli osób cierpiących na celiakię. Gluten występuje w niektórych
zbożach (pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie, pszenicy kamut, orkiszu itd.).
Ważne jest, aby unikać zanieczyszczenia krzyżowego z mąkami
zawierającymi gluten. Zachować szczególną ostrożność podczas
czyszczenia formy i łopatki do wyrabiania ciasta, a także wszystkich
przyborów używanych do wypieku bezglutenowego chleba i ciast.
Upewnić się, że stosowane drożdże nie zawierają glutenu.
Przepisy bezglutenowe zostały opracowane w oparciu o premiksy
(zwane również gotowymi mieszankami) firm Schär lub Valpiform do
wypiekania bezglutenowego chleba.
• Mieszanki rodzajów mąki należy przesiać z drożdżami, aby zapobiec
powstawaniu grudek.
• Po uruchomieniu programu należy wspomagać proces wyrabiania ciasta
poprzez zeskrobywanie niezmieszanych składników na ściankach formy w
kierunku jej środka za pomocą niemetalowej łopatki.
• Chleb bezglutenowy nie może wyrosnąć tak bardzo, jak ten tradycyjny.
Będzie miał gęstszą konsystencję i jaśniejszy kolor niż zwykły chleb.
• Nie wszystkie marki premiksów dają takie same rezultaty – przepisy mogą
wymagać wprowadzania zmian. Dlatego zaleca się przeprowadzenie prób
(patrz przykład poniżej).
Przykład: dostosowanie ilości płynu.
Wyjątek: ciasto do wypiekania ciast musi mieć postać dość płynną.
Zbyt płynne
Prawidłowe
Zbyt suche
2. Używać składników przed terminem przydatności do spożycia i
przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu.
3. Mąkę należy dokładnie zważyć za pomocą wagi kuchennej.
Używać
suchych aktywnych drożdży piekarskich (w woreczkach).
4. Unikać otwierania pokrywki podczas używania urządzenia (o ile nie
wskazano inaczej).
5. Przestrzegać dokładnej kolejności składników i ilości wskazanych w
przepisach. Dodawać najpierw płyny, a następnie składniki stałe.
Drożdże nie mogą mieć kontaktu z płynami ani solą. Zbyt duża
ilość drożdży osłabi strukturę ciasta, które znacznie wyrośnie, a
następnie opadnie podczas wypiekania.
Ogólna kolejność:
– płyny (zmiękczone masło, olej, jaja, woda, mleko);
– sól;
– cukier;
– pierwsza połowa mąki;
– mleko w proszku;
– określone składniki stałe;
– druga połowa mąki;
– drożdże (jeśli nie są w dozowniku).
6. W przypadku przerwy w dostawie prądu
trwającej mniej niż 7 minut urządzenie zapisze
swój stan i wznowi działanie po przywróceniu
zasilania.
7. W przypadku chęci realizacji cyklów wypiekania
chleba jeden po drugim należy odczekać około
godzinę, aby pozwolić urządzeniu ostygnąć
i zapobiec jakiemukolwiek potencjalnemu
negatywnemu wpływowi na proces wypieku
chleba.
8. Podczas wyjmowania chleba może być w nim uwięziona łopatka
do wyrabiania ciasta. W takim przypadku należy użyć haka, aby ją
ostrożnie wyjąć.
W tym celu należy włożyć hak do trzonka łopatki do wyrabiania
ciasta, a następnie podnieś go, aby ją wyjąć.
9. Aby wyłączyć wypiekacz do chleba, nacisnąć i przytrzymać przez 3
sekundy przycisk .
10. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, nacisnąć i przytrzymać przez 3
sekundy przycisk .
N
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
51 50 PL • To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota. • Urządzenie nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczeniach fizycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba...
53 52 PL • Podczas pracy urządzenia temperatura zewnętrznych powierzchni może być wysoka. Nie dotykać gorących powierzchni urządzenia. • Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z jego instrukcją. Producent nie ponosi odpowiedzialności za używanie urządzenia niezgodnie z zal...
285 284 PL PROBLEMEN OORZAKEN - OPLOSSINGEN De kneedhaak zit vast in het blik. • Laat het weken voordat u de kneders verwijdert. Na het drukken op , gebeurt er niets. • EO1 knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het apparaat is te heet. Wacht 1 uur tussen de 2 cycli. • EOO knippert op...