Tefal PF250135 - Instrukcja obsługi - Strona 15

Tefal PF250135
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
Strona: / 23

Spis treści:

  • Strona 3 – W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:
  • Strona 4 – Wspólnie chrońmy środowisko!
  • Strona 10 – PROBLEEMOPLOSSING
  • Strona 11 – godzinę, aby ostygło –; Aby zapoznać się z działaniem wypiekacza do chleba, proponujemy w; Wybór programu; przycisku powoduje przejście do następnego programu na ekranie.; OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
  • Strona 12 – OBJAŚNIENIE TRYBU RĘCZNEGO
  • Strona 13 – Ustawianie masy chleba; Nacisnąć przycisk , aby ustawić wybraną masę – 500 g, 750 g lub 1000; Wybór poziomu wypieczenia skórki; programów nie można wybrać poziomu wypieczenia skórki. Należy; Włączanie/wyłączanie dozowników; LCD wyświetlą się dwa piktogramy dozowników.; nacisnąć i przytrzymać przycisk przez 3 sekundy.
  • Strona 14 – Wyrabianie ciasta
  • Strona 16 – WYBÓR SKŁADNIKÓW DO CHLEBA; INFORMACJE O SKŁADNIKACH
  • Strona 17 – Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny
  • Strona 18 – INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW TECHNICZNYCH; PRZEWODNIK ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W
Ładowanie instrukcji

295

294

PL

Ostrzeżenia dotyczące korzystania z programów

bezglutenowych

Do pieczenia bezglutenowego chleba lub ciast należy używać menu 1, 2 i

3. Dla każdego programu dostępna jest jedna wartość masy.

Bezglutenowy chleb i ciasta są odpowiednie dla tych, którzy nie tolerują

glutenu, czyli osób cierpiących na celiakię. Gluten występuje w niektórych

zbożach (pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie, pszenicy kamut, orkiszu itd.).

Ważne jest, aby unikać zanieczyszczenia krzyżowego z mąkami

zawierającymi gluten. Zachować szczególną ostrożność podczas

czyszczenia formy i łopatki do wyrabiania ciasta, a także wszystkich

przyborów używanych do wypieku bezglutenowego chleba i ciast.

Upewnić się, że stosowane drożdże nie zawierają glutenu.

Przepisy bezglutenowe zostały opracowane w oparciu o premiksy

(zwane również gotowymi mieszankami) firm Schär lub Valpiform do

wypiekania bezglutenowego chleba.

• Mieszanki rodzajów mąki należy przesiać z drożdżami, aby zapobiec

powstawaniu grudek.

• Po uruchomieniu programu należy wspomagać proces wyrabiania ciasta

poprzez zeskrobywanie niezmieszanych składników na ściankach formy w

kierunku jej środka za pomocą niemetalowej łopatki.

• Chleb bezglutenowy nie może wyrosnąć tak bardzo, jak ten tradycyjny.

Będzie miał gęstszą konsystencję i jaśniejszy kolor niż zwykły chleb.

• Nie wszystkie marki premiksów dają takie same rezultaty – przepisy mogą

wymagać wprowadzania zmian. Dlatego zaleca się przeprowadzenie prób

(patrz przykład poniżej).

Przykład: dostosowanie ilości płynu.

Wyjątek: ciasto do wypiekania ciast musi mieć postać dość płynną.

Zbyt płynne

Prawidłowe

Zbyt suche

2. Używać składników przed terminem przydatności do spożycia i

przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu.

3. Mąkę należy dokładnie zważyć za pomocą wagi kuchennej.

Używać

suchych aktywnych drożdży piekarskich (w woreczkach).

4. Unikać otwierania pokrywki podczas używania urządzenia (o ile nie

wskazano inaczej).

5. Przestrzegać dokładnej kolejności składników i ilości wskazanych w

przepisach. Dodawać najpierw płyny, a następnie składniki stałe.

Drożdże nie mogą mieć kontaktu z płynami ani solą. Zbyt duża

ilość drożdży osłabi strukturę ciasta, które znacznie wyrośnie, a

następnie opadnie podczas wypiekania.

Ogólna kolejność:

– płyny (zmiękczone masło, olej, jaja, woda, mleko);

– sól;

– cukier;

– pierwsza połowa mąki;

– mleko w proszku;

– określone składniki stałe;

– druga połowa mąki;

– drożdże (jeśli nie są w dozowniku).

6. W przypadku przerwy w dostawie prądu

trwającej mniej niż 7 minut urządzenie zapisze

swój stan i wznowi działanie po przywróceniu

zasilania.

7. W przypadku chęci realizacji cyklów wypiekania

chleba jeden po drugim należy odczekać około

godzinę, aby pozwolić urządzeniu ostygnąć

i zapobiec jakiemukolwiek potencjalnemu

negatywnemu wpływowi na proces wypieku

chleba.

8. Podczas wyjmowania chleba może być w nim uwięziona łopatka

do wyrabiania ciasta. W takim przypadku należy użyć haka, aby ją

ostrożnie wyjąć.

W tym celu należy włożyć hak do trzonka łopatki do wyrabiania

ciasta, a następnie podnieś go, aby ją wyjąć.

9. Aby wyłączyć wypiekacz do chleba, nacisnąć i przytrzymać przez 3

sekundy przycisk .

10. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, nacisnąć i przytrzymać przez 3

sekundy przycisk .

N

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:

51 50 PL • To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota. • Urządzenie nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczeniach fizycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba...

Strona 4 - Wspólnie chrońmy środowisko!

53 52 PL • Podczas pracy urządzenia temperatura zewnętrznych powierzchni może być wysoka. Nie dotykać gorących powierzchni urządzenia. • Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z jego instrukcją. Producent nie ponosi odpowiedzialności za używanie urządzenia niezgodnie z zale...

Strona 10 - PROBLEEMOPLOSSING

285 284 PL PROBLEMEN OORZAKEN - OPLOSSINGEN De kneedhaak zit vast in het blik. • Laat het weken voordat u de kneders verwijdert. Na het drukken op , gebeurt er niets. • EO1 knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het apparaat is te heet. Wacht 1 uur tussen de 2 cycli. • EOO knippert op...