Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny - Tefal PF250135 - Instrukcja obsługi - Strona 17

Tefal PF250135

Wypiekacz chleba Tefal PF250135 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

299

298

PL

• Odłączyć urządzenie od zasilania i poczekać, aż

całkowicie ostygnie.

• Umyć formę i łopatkę do wyrabiania ciasta za

pomocą gorącej wody z mydłem. Jeśli łopatka do

wyrabiania ciasta pozostała w formie, namoczyć

ją 5–10 minut.

• Wyczyścić pozostałe części wilgotną gąbką.

Dokładnie osuszyć.

Żadnej części nie można myć w zmywarce.

• Nie używać żadnych domowych środków czyszczących, ściereczek ani

alkoholu. Użyć miękkiej, wilgotnej szmatki.

• Nigdy nie zanurzać korpusu urządzenia ani pokrywki.

• Jeden z

niedawno przygotowanych jogurtów – musi to być zwykły

jogurt, możliwie najświeższy. Są to tzw. „kultury”.

Zbyt wysokie temperatury mogą negatywnie wpłynąć na właściwości

środków.

Czas fermentacji

• W zależności od użytych podstawowych składników i pożądanego

rezultatu fermentacja jogurtu trwa od 6 do 12 godzin.

Po zakończeniu przyrządzania wstawić jogurt do lodówki na co najmniej 4

godziny. Spożyć w ciągu 7 dni.

Podpuszcza (do miękkiego sera białego)

Do produkcji sera można użyć podpuszczki lub kwaśnego płynu, takiego

jak soku z cytryny lub octu, aby umożliwić zsiadanie się mleka.

Płynny

6 godz. 7 godz. 8 godz. 9 godz. 10 godz.11 godz. 12 godz.

Jędrny

Słodki

Kwaśny

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Aromaty i zioła: na początku wypiekania w dozowniku (1) można

umieścić wybrane dodatkowe składniki: orzechy, nasiona, rodzynki, kropelki

czekoladowe, suszone owoce, zioła. Zachować ostrożność! Niektórych

składników nie można umieszczać w dozowniku, ponieważ mogą one

przylegać do jego ścianek. Należą do nich składniki tłuste i mokre, takie

jak ser czy szynka. Te składniki można umieścić bezpośrednio w formie do

chleba na początku pracy nad przepisem.

WYBÓR SKŁADNIKÓW DO JOGURTU
Mleko

Jakiego rodzaju mleka użyć?

Można używać wszystkich rodzajów mleka (np. krowiego, koziego,

owczego, sojowego lub innego pochodzenia roślinnego). Konsystencja

jogurtu może się różnić w zależności od użytego mleka. Urządzenie jest

przystosowane do mleka surowego, mleka o przedłużonej trwałości i

wszystkich rodzajów mleka opisanych poniżej:

Sterylizowane mleko o długim okresie przydatności do spożycia:

mleko pełne UHT nadaje jogurtowi jędrniejszą konsystencję. Mleko

częściowo odtłuszczone daje mniej jędrny jogurt. Można również użyć

częściowo odtłuszczonego mleka i dodać 1 lub 2 łyżki mleka w proszku.

Mleko pełne: nadaje jogurtowi bardziej kremową konsystencję z cienką

warstwą „skórki” na wierzchu.

Mleko surowe (mleko z gospodarstwa): takie mleko musi być

uprzednio ugotowane. Zalecamy gotowanie go przez wystarczająco

długi czas. Następnie należy pozwolić mu ostygnąć przed włożeniem do

urządzenia.

Mleko w proszku: ten rodzaj mleka nadaje jogurtowi bardzo kremową

konsystencję. Zawsze postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na

opakowaniu producenta.

Środek fermentacyjny

Dla jogurtu

Środkiem fermentacyjnym może być:

Zwykły jogurt zakupiony w sklepie z najpóźniejszą datą ważności.

Liofilizowany środek fermentacyjny lub kultury bakterii mlekowych.

W takim przypadku należy przestrzegać czasu aktywacji podanego

w instrukcji środka fermentacyjnego. Środki te są dostępne w

supermarketach, aptekach i niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:

51 50 PL • To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota. • Urządzenie nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczeniach fizycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba...

Strona 4 - Wspólnie chrońmy środowisko!

53 52 PL • Podczas pracy urządzenia temperatura zewnętrznych powierzchni może być wysoka. Nie dotykać gorących powierzchni urządzenia. • Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z jego instrukcją. Producent nie ponosi odpowiedzialności za używanie urządzenia niezgodnie z zal...

Strona 10 - PROBLEEMOPLOSSING

285 284 PL PROBLEMEN OORZAKEN - OPLOSSINGEN De kneedhaak zit vast in het blik. • Laat het weken voordat u de kneders verwijdert. Na het drukken op , gebeurt er niets. • EO1 knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het apparaat is te heet. Wacht 1 uur tussen de 2 cycli. • EOO knippert op...