Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny - Tefal PF250135 - Instrukcja obsługi - Strona 17

Wypiekacz chleba Tefal PF250135 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 3 – W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:
- Strona 4 – Wspólnie chrońmy środowisko!
- Strona 10 – PROBLEEMOPLOSSING
- Strona 11 – godzinę, aby ostygło –; Aby zapoznać się z działaniem wypiekacza do chleba, proponujemy w; Wybór programu; przycisku powoduje przejście do następnego programu na ekranie.; OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
- Strona 12 – OBJAŚNIENIE TRYBU RĘCZNEGO
- Strona 13 – Ustawianie masy chleba; Nacisnąć przycisk , aby ustawić wybraną masę – 500 g, 750 g lub 1000; Wybór poziomu wypieczenia skórki; programów nie można wybrać poziomu wypieczenia skórki. Należy; Włączanie/wyłączanie dozowników; LCD wyświetlą się dwa piktogramy dozowników.; nacisnąć i przytrzymać przycisk przez 3 sekundy.
- Strona 14 – Wyrabianie ciasta
- Strona 16 – WYBÓR SKŁADNIKÓW DO CHLEBA; INFORMACJE O SKŁADNIKACH
- Strona 17 – Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny
- Strona 18 – INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW TECHNICZNYCH; PRZEWODNIK ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W
299
298
PL
• Odłączyć urządzenie od zasilania i poczekać, aż
całkowicie ostygnie.
• Umyć formę i łopatkę do wyrabiania ciasta za
pomocą gorącej wody z mydłem. Jeśli łopatka do
wyrabiania ciasta pozostała w formie, namoczyć
ją 5–10 minut.
• Wyczyścić pozostałe części wilgotną gąbką.
Dokładnie osuszyć.
•
Żadnej części nie można myć w zmywarce.
• Nie używać żadnych domowych środków czyszczących, ściereczek ani
alkoholu. Użyć miękkiej, wilgotnej szmatki.
• Nigdy nie zanurzać korpusu urządzenia ani pokrywki.
• Jeden z
niedawno przygotowanych jogurtów – musi to być zwykły
jogurt, możliwie najświeższy. Są to tzw. „kultury”.
Zbyt wysokie temperatury mogą negatywnie wpłynąć na właściwości
środków.
Czas fermentacji
• W zależności od użytych podstawowych składników i pożądanego
rezultatu fermentacja jogurtu trwa od 6 do 12 godzin.
Po zakończeniu przyrządzania wstawić jogurt do lodówki na co najmniej 4
godziny. Spożyć w ciągu 7 dni.
Podpuszcza (do miękkiego sera białego)
Do produkcji sera można użyć podpuszczki lub kwaśnego płynu, takiego
jak soku z cytryny lub octu, aby umożliwić zsiadanie się mleka.
Płynny
6 godz. 7 godz. 8 godz. 9 godz. 10 godz.11 godz. 12 godz.
Jędrny
Słodki
Kwaśny
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Aromaty i zioła: na początku wypiekania w dozowniku (1) można
umieścić wybrane dodatkowe składniki: orzechy, nasiona, rodzynki, kropelki
czekoladowe, suszone owoce, zioła. Zachować ostrożność! Niektórych
składników nie można umieszczać w dozowniku, ponieważ mogą one
przylegać do jego ścianek. Należą do nich składniki tłuste i mokre, takie
jak ser czy szynka. Te składniki można umieścić bezpośrednio w formie do
chleba na początku pracy nad przepisem.
WYBÓR SKŁADNIKÓW DO JOGURTU
Mleko
Jakiego rodzaju mleka użyć?
Można używać wszystkich rodzajów mleka (np. krowiego, koziego,
owczego, sojowego lub innego pochodzenia roślinnego). Konsystencja
jogurtu może się różnić w zależności od użytego mleka. Urządzenie jest
przystosowane do mleka surowego, mleka o przedłużonej trwałości i
wszystkich rodzajów mleka opisanych poniżej:
•
Sterylizowane mleko o długim okresie przydatności do spożycia:
mleko pełne UHT nadaje jogurtowi jędrniejszą konsystencję. Mleko
częściowo odtłuszczone daje mniej jędrny jogurt. Można również użyć
częściowo odtłuszczonego mleka i dodać 1 lub 2 łyżki mleka w proszku.
•
Mleko pełne: nadaje jogurtowi bardziej kremową konsystencję z cienką
warstwą „skórki” na wierzchu.
•
Mleko surowe (mleko z gospodarstwa): takie mleko musi być
uprzednio ugotowane. Zalecamy gotowanie go przez wystarczająco
długi czas. Następnie należy pozwolić mu ostygnąć przed włożeniem do
urządzenia.
•
Mleko w proszku: ten rodzaj mleka nadaje jogurtowi bardzo kremową
konsystencję. Zawsze postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na
opakowaniu producenta.
Środek fermentacyjny
Dla jogurtu
Środkiem fermentacyjnym może być:
•
Zwykły jogurt zakupiony w sklepie z najpóźniejszą datą ważności.
•
Liofilizowany środek fermentacyjny lub kultury bakterii mlekowych.
W takim przypadku należy przestrzegać czasu aktywacji podanego
w instrukcji środka fermentacyjnego. Środki te są dostępne w
supermarketach, aptekach i niektórych sklepach ze zdrową żywnością.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
51 50 PL • To urządzenie nie jest przystosowane do sterowania za pomocą zewnętrznego minutnika lub oddzielnego pilota. • Urządzenie nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczeniach fizycznych, czuciowych lub psychicznych, ani osoby bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba...
53 52 PL • Podczas pracy urządzenia temperatura zewnętrznych powierzchni może być wysoka. Nie dotykać gorących powierzchni urządzenia. • Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z jego instrukcją. Producent nie ponosi odpowiedzialności za używanie urządzenia niezgodnie z zal...
285 284 PL PROBLEMEN OORZAKEN - OPLOSSINGEN De kneedhaak zit vast in het blik. • Laat het weken voordat u de kneders verwijdert. Na het drukken op , gebeurt er niets. • EO1 knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het apparaat is te heet. Wacht 1 uur tussen de 2 cycli. • EOO knippert op...