Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
20
Rozmra
ż
anie
Czas rozmra
ż
ania zale
ż
y od rodzaju i ilo
ś
ci produktów
spo
ż
ywczych.
Nale
ż
y przestrzega
ć
wskazówek producenta podanych na
opakowaniu.
Produkty wyj
ąć
z opakowania, w
ł
o
ż
y
ć
do odpowiedniego
naczynia i ustawi
ć
na ruszcie.
Drób uk
ł
ada
ć
na talerzu piersi
ą
do do
ł
u.
Suszenie
Do suszenia nadaj
ą
si
ę
wy
łą
cznie owoce i warzywa najwy
ż
szej
jako
ś
ci. Nale
ż
y je dok
ł
adnie umy
ć
.
Nast
ę
pnie pozostawi
ć
, a
ż
ociekn
ą
i osuszy
ć
.
G
łę
bok
ą
blach
ę
do pieczenia wsun
ąć
na wysoko
ść
3,
a ruszt na wysoko
ść
1.
G
łę
bok
ą
blach
ę
i ruszt wy
ł
o
ż
y
ć
papierem do pieczenia lub
pergaminem.
Soczyste owoce i warzywa nale
ż
y wielokrotnie obraca
ć
. Po
wysuszeniu natychmiast zdejmowa
ć
z papieru.
Wekowanie
S
ł
oiki i gumowe uszczelki do wekowania musz
ą
by
ć
czyste i
nieuszkodzone. W miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci u
ż
ywa
ć
s
ł
oików
jednakowej wielko
ś
ci. Dane w tabeli odnosz
ą
si
ę
do
jednolitrowych s
ł
oików okr
ą
g
ł
ych.
Uwaga!
Nie stosowa
ć
wy
ż
szych ani wi
ę
kszych s
ł
oików. Pokrywki mog
ą
pop
ę
ka
ć
.
Stosowa
ć
tylko owoce i warzywa najwy
ż
szej jako
ś
ci. Dok
ł
adnie
je umy
ć
.
Podane w tabelach czasy s
ą
warto
ś
ciami orientacyjnymi.
Temperatura pomieszczenia, ilo
ść
s
ł
oików, stopie
ń
wype
ł
nienia
i temperatura zawarto
ś
ci s
ł
oików mog
ą
wp
ł
ywa
ć
na zmian
ę
tych warto
ś
ci. Przed prze
łą
czeniem lub wy
łą
czeniem komory
piekarnika nale
ż
y si
ę
upewni
ć
,
ż
e zawarto
ść
s
ł
oików bulgoce.
Przygotowanie
1.
Prze
ł
o
ż
y
ć
do s
ł
oików, nie nape
ł
nia
ć
s
ł
oików po brzegi.
2.
Brzegi s
ł
oików wytrze
ć
, musz
ą
by
ć
one czyste.
3.
Na ka
ż
dy s
ł
oik na
ł
o
ż
y
ć
mokr
ą
gumow
ą
uszczelk
ę
i pokrywk
ę
.
4.
S
ł
oiki zamkn
ąć
klamrami.
Nie wstawia
ć
wi
ę
cej ni
ż
sze
ś
ciu s
ł
oików do komory piekarnika.
Ustawianie
1.
Wsun
ąć
g
łę
bok
ą
blach
ę
do pieczenia na wysoko
ść
2. S
ł
oiki
ustawi
ć
tak, aby si
ę
nie styka
ł
y.
2.
Do g
łę
bokiej blachy do pieczenia wla
ć
½ litra gor
ą
cej wody
(ok. 80 °C).
3.
Zamkn
ąć
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ć
program Grzanie dolne
$
.
5.
Ustawi
ć
temperatur
ę
na 170 do 180 °C.
Wekowanie
Owoce
Po up
ł
ywie oko
ł
o 40 - 50 minut zaczynaj
ą
pojawia
ć
si
ę
w
krótkich odst
ę
pach czasu p
ę
cherzyki. Wy
łą
czy
ć
piekarnik.
Po up
ł
ywie 25 - 35 minut nale
ż
y wyj
ąć
s
ł
oiki z komory
piekarnika. Pozostawienie s
ł
oików w komorze przez jeszcze
d
ł
u
ż
szy czas mo
ż
e prowadzi
ć
do powstawania zarodków, które
powoduj
ą
zakwaszanie zawekowanych owoców.
Mro
ż
onki
Wyposa
ż
enie Wysoko
ść
Rodzaj grzania
Temperatura
np. torty
ś
mietanowe, torty z mas
ą
kremow
ą
, torty z
polew
ą
czekoladow
ą
lub lukrem, owoce, kurczaki, kie
ł
-
basy i mi
ę
sa, chleb, bu
ł
ki, ciasta i inne wypieki
Ruszt
2
2
Regulator temperatury
jest wy
łą
czony
Owoce i warzywa
Wysoko
ść
Rodzaj grzania Temperatura, °C Czas trwania w godzinach
600 g plasterków jab
ł
ek
1+3
2
80
ok. 5
800 g plasterków gruszek
1+3
2
80
ok. 8
1,5 kg
ś
liwek
1+3
2
80
ok. 8-10
200 g zió
ł
przyprawowych, oczyszczonych
1+3
2
80
ok. 1½
Owoce w s
ł
oikach jednolitrowych
Od pocz
ą
tku bulgotania
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łą
czy
ć
ok. 25 minut
Wi
ś
nie, morele, brzoskwinie, agrest
Wy
łą
czy
ć
ok. 30 minut
Mus jab
ł
kowy, gruszki,
ś
liwki
Wy
łą
czy
ć
ok. 35 minut
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)