Bosch HBN231E2Y - Instrukcja obsługi - Strona 20

Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 25
Ładowanie instrukcji

20

Rozmra

ż

anie

Czas rozmra

ż

ania zale

ż

y od rodzaju i ilo

ś

ci produktów

spo

ż

ywczych.

Nale

ż

y przestrzega

ć

wskazówek producenta podanych na

opakowaniu.
Produkty wyj

ąć

z opakowania, w

ł

o

ż

y

ć

do odpowiedniego

naczynia i ustawi

ć

na ruszcie.

Drób uk

ł

ada

ć

na talerzu piersi

ą

do do

ł

u.

Suszenie

Do suszenia nadaj

ą

si

ę

wy

łą

cznie owoce i warzywa najwy

ż

szej

jako

ś

ci. Nale

ż

y je dok

ł

adnie umy

ć

.

Nast

ę

pnie pozostawi

ć

, a

ż

ociekn

ą

i osuszy

ć

.

G

łę

bok

ą

blach

ę

do pieczenia wsun

ąć

na wysoko

ść

3,

a ruszt na wysoko

ść

1.

G

łę

bok

ą

blach

ę

i ruszt wy

ł

o

ż

y

ć

papierem do pieczenia lub

pergaminem.
Soczyste owoce i warzywa nale

ż

y wielokrotnie obraca

ć

. Po

wysuszeniu natychmiast zdejmowa

ć

z papieru.

Wekowanie

S

ł

oiki i gumowe uszczelki do wekowania musz

ą

by

ć

czyste i

nieuszkodzone. W miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci u

ż

ywa

ć

s

ł

oików

jednakowej wielko

ś

ci. Dane w tabeli odnosz

ą

si

ę

do

jednolitrowych s

ł

oików okr

ą

g

ł

ych.

Uwaga!

Nie stosowa

ć

wy

ż

szych ani wi

ę

kszych s

ł

oików. Pokrywki mog

ą

pop

ę

ka

ć

.

Stosowa

ć

tylko owoce i warzywa najwy

ż

szej jako

ś

ci. Dok

ł

adnie

je umy

ć

.

Podane w tabelach czasy s

ą

warto

ś

ciami orientacyjnymi.

Temperatura pomieszczenia, ilo

ść

s

ł

oików, stopie

ń

wype

ł

nienia

i temperatura zawarto

ś

ci s

ł

oików mog

ą

wp

ł

ywa

ć

na zmian

ę

tych warto

ś

ci. Przed prze

łą

czeniem lub wy

łą

czeniem komory

piekarnika nale

ż

y si

ę

upewni

ć

,

ż

e zawarto

ść

s

ł

oików bulgoce.

Przygotowanie

1.

Prze

ł

o

ż

y

ć

do s

ł

oików, nie nape

ł

nia

ć

s

ł

oików po brzegi.

2.

Brzegi s

ł

oików wytrze

ć

, musz

ą

by

ć

one czyste.

3.

Na ka

ż

dy s

ł

oik na

ł

o

ż

y

ć

mokr

ą

gumow

ą

uszczelk

ę

i pokrywk

ę

.

4.

S

ł

oiki zamkn

ąć

klamrami.

Nie wstawia

ć

wi

ę

cej ni

ż

sze

ś

ciu s

ł

oików do komory piekarnika.

Ustawianie

1.

Wsun

ąć

g

łę

bok

ą

blach

ę

do pieczenia na wysoko

ść

2. S

ł

oiki

ustawi

ć

tak, aby si

ę

nie styka

ł

y.

2.

Do g

łę

bokiej blachy do pieczenia wla

ć

½ litra gor

ą

cej wody

(ok. 80 °C).

3.

Zamkn

ąć

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ć

program Grzanie dolne

$

.

5.

Ustawi

ć

temperatur

ę

na 170 do 180 °C.

Wekowanie
Owoce

Po up

ł

ywie oko

ł

o 40 - 50 minut zaczynaj

ą

pojawia

ć

si

ę

w

krótkich odst

ę

pach czasu p

ę

cherzyki. Wy

łą

czy

ć

piekarnik.

Po up

ł

ywie 25 - 35 minut nale

ż

y wyj

ąć

s

ł

oiki z komory

piekarnika. Pozostawienie s

ł

oików w komorze przez jeszcze

d

ł

u

ż

szy czas mo

ż

e prowadzi

ć

do powstawania zarodków, które

powoduj

ą

zakwaszanie zawekowanych owoców.

Mro

ż

onki

Wyposa

ż

enie Wysoko

ść

Rodzaj grzania

Temperatura

np. torty

ś

mietanowe, torty z mas

ą

kremow

ą

, torty z

polew

ą

czekoladow

ą

lub lukrem, owoce, kurczaki, kie

ł

-

basy i mi

ę

sa, chleb, bu

ł

ki, ciasta i inne wypieki

Ruszt

2

2

Regulator temperatury

jest wy

łą

czony

Owoce i warzywa

Wysoko

ść

Rodzaj grzania Temperatura, °C Czas trwania w godzinach

600 g plasterków jab

ł

ek

1+3

2

80

ok. 5

800 g plasterków gruszek

1+3

2

80

ok. 8

1,5 kg

ś

liwek

1+3

2

80

ok. 8-10

200 g zió

ł

przyprawowych, oczyszczonych

1+3

2

80

ok. 1½

Owoce w s

ł

oikach jednolitrowych

Od pocz

ą

tku bulgotania

Ciep

ł

o resztkowe

Jab

ł

ka, porzeczki, truskawki

Wy

łą

czy

ć

ok. 25 minut

Wi

ś

nie, morele, brzoskwinie, agrest

Wy

łą

czy

ć

ok. 30 minut

Mus jab

ł

kowy, gruszki,

ś

liwki

Wy

łą

czy

ć

ok. 35 minut

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)