Bosch HBN231E2Y - Instrukcja obsługi - Strona 16

Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 25
Ładowanie instrukcji

16

Chleb i bu

ł

ki

O ile nie podano inaczej, w przypadku pieczenia chleba nale

ż

y

zawsze podgrza

ć

piekarnik.

Nigdy nie wlewa

ć

wody bezpo

ś

rednio do gor

ą

cego piekarnika.

Porady dotycz

ą

ce pieczenia ciast

Chleb i bu

ł

ki

Wyposa

ż

enie

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura,

°C

Czas piecze-

nia, minuty

Chleb dro

ż

d

ż

owy z 1,2 kg m

ą

ki

G

łę

boka blacha do pieczenia:

2

%

270
190

8
35-45

Chleb na zaczynie z 1,2 kg m

ą

ki G

łę

boka blacha do pieczenia:

2

%

270
190

8
35-45

Bu

ł

ki (np.

ż

ytnie)

G

łę

boka blacha do pieczenia:

2

%

200-220

20-30

Wypieki drobne

Wyposa

ż

enie

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura w

°C

Czas pieczenia,

minuty

Ciasteczka

G

łę

boka blacha do pieczenia

3

%

150-170

10-20

Aluminiowa blacha do pieczenia +

g

łę

boka blacha do pieczenia*

1+3

2

130-150

25-35

Bezy

G

łę

boka blacha do pieczenia

3

2

70-90

125-135

Ptysie

G

łę

boka blacha do pieczenia

2

%

200-220

30-40

Makaroniki

G

łę

boka blacha do pieczenia

3

%

110-130

30-40

Aluminiowa blacha do pieczenia +

g

łę

boka blacha do pieczenia*

1+3

2

100-120

35-45

Ciasto francuskie

G

łę

boka blacha do pieczenia

3

2

180-200

20-30

Aluminiowa blacha do pieczenia +

g

łę

boka blacha do pieczenia*

1+3

2

180-200

30-40

* W przypadku pieczenia na 2 poziomach zawsze wsuwa

ć

g

łę

bok

ą

blach

ę

do pieczenia na wy

ż

szy poziom.

Pieczenie wed

ł

ug w

ł

asnego przepisu.

Nale

ż

y kierowa

ć

si

ę

wskazówkami w tabelach dotycz

ą

cych podobnych wypieków.

Sposób sprawdzania, czy ciasto ucie-

rane jest gotowe:

Oko

ł

o 10 minut przed ko

ń

cem podanego w przepisie czasu pieczenia nak

ł

u

ć

g

łę

boko

ciasto w najwy

ż

szym miejscu drewnianym patyczkiem. Je

ś

li ciasto nie przykleja si

ę

do

patyczka, jest upieczone.

Ciasto zapada si

ę

.

Nast

ę

pnym razem doda

ć

mniej p

ł

ynu lub nastawi

ć

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni

ni

ż

sz

ą

. Przestrzega

ć

podanych w przepisie czasów mieszania.

Ciasto na

ś

rodku wyros

ł

o i pop

ę

ka

ł

o, a

na bokach jest niskie.

Nie smarowa

ć

t

ł

uszczem

ś

cianek tortownicy. Po upieczeniu ciasto oddzieli

ć

ostro

ż

nie

no

ż

em od formy.

Wierzch ciasta jest za ciemny.

Ciasto postawi

ć

ni

ż

ej, wybra

ć

ni

ż

sz

ą

temperatur

ę

i piec nieco d

ł

u

ż

ej.

Ciasto jest za suche.

Gotowe ciasto ponak

ł

uwa

ć

wyka

ł

aczk

ą

i skropi

ć

sokiem owocowym lub alkoholem.

Nast

ę

pnym razem wybra

ć

temperatur

ę

wy

ż

sz

ą

o 10 stopni i skróci

ć

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (np. sernik) wygl

ą

da

dobrze, ale w

ś

rodku jest zakalec.

Nast

ę

pnym razem doda

ć

mniej p

ł

ynu i piec nieco d

ł

u

ż

ej w ni

ż

szej temperaturze. W przy-

padku ciast zwilgotn

ą

wierzchni

ą

warstw

ą

najpierw podpiec spód. Posypa

ć

go mielonymi

migda

ł

ami lub bu

ł

k

ą

tart

ą

i dopiero wtedy po

ł

o

ż

y

ć

warstw

ę

wierzchni

ą

. Nale

ż

y stosowa

ć

si

ę

do przepisu i przestrzega

ć

czasu pieczenia.

Wypieki s

ą

nierównomiernie zrumie-

nione.

Piec w nieco ni

ż

szej temperaturze, wówczas wypieki b

ę

d

ą

bardziej równomiernie zrumie-

nione. Delikatne wypieki piec na jednym poziomie z zastosowaniem trybu Grzanie górne/

dolne

%

. Wystaj

ą

cy poza blach

ę

papier do pieczenia mo

ż

e wp

ł

ywa

ć

na cyrkulacj

ę

powietrza. Papier nale

ż

y zawsze tak przycina

ć

, aby dok

ł

adnie pasowa

ł

do blachy.

Spód ciasta z owocami jest za jasny.

Nast

ę

pnym razem wsun

ąć

ciasto o jeden poziom ni

ż

ej.

Wyp

ł

ywa sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u

ż

y

ć

g

łę

bokiej blachy do pieczenia (je

ś

li jest dost

ę

pna).

Podczas pieczenia bu

ł

ek dro

ż

d

ż

owych

poszczególne bu

ł

ki zrastaj

ą

si

ę

.

Mi

ę

dzy bu

ł

kami musi by

ć

zachowany odst

ę

p ok. 2 cm. Dzi

ę

ki temu jest wystarczaj

ą

co

du

ż

o miejsca, aby bu

ł

ki wyros

ł

y i równomiernie si

ę

upiek

ł

y.

Pieczenie na dwóch poziomach:

Do pieczenia na kilku poziomach zawsze u

ż

ywa

ć

trybu Gor

ą

ce powietrze

2

. Równocze-

ś

nie wsuni

ę

te do piekarnika potrawy nie musz

ą

by

ć

gotowe w tym samym czasie.

Podczas pieczenia soczystych ciast

skrapla si

ę

woda.

Podczas pieczenia mo

ż

e powstawa

ć

para wodna, która uchodzi przez drzwiczki. Para

wodna mo

ż

e osadza

ć

si

ę

na pulpicie obs

ł

ugi lub s

ą

siaduj

ą

cych frontach mebli, a nast

ę

p-

nie skrapla

ć

. Proces ten jest uwarunkowany fizycznie.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)