Ciasta i wypieki - Bosch HBN231E2Y - Instrukcja obsługi - Strona 15

Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 25
Ładowanie instrukcji

15

Ciasta i wypieki

Pieczenia na jednym poziomie

Ciasta i torty najlepiej si

ę

udaj

ą

, gdy pieczone s

ą

z

zastosowaniem trybu Grzanie górne/dolne

%

.

W przypadku pieczenia z zastosowaniem rodzaju grzania 2D

gor

ą

ce powietrze

2

nale

ż

y wsuwa

ć

wyposa

ż

enie na

nast

ę

puj

ą

ce wysoko

ś

ci:

Ciasto w formach: Wysoko

ść

wsuni

ę

cia 2

Ciasto na blasze: wysoko

ść

wsuni

ę

cia 3

Pieczenie na kilku poziomach

Nale

ż

y u

ż

ywa

ć

rodzaju grzania Gor

ą

ce powietrze

2

.

Wysoko

ś

ci wsuni

ę

cia w przypadku pieczenia na 2 poziomach:

G

łę

boka blacha do pieczenia: wysoko

ść

wsuni

ę

cia 3

Blacha do pieczenia: wysoko

ść

wsuni

ę

cia 1

Równocze

ś

nie wsuni

ę

te do piekarnika potrawy nie musz

ą

by

ć

gotowe w tym samym czasie.
Tabele zawieraj

ą

du

ż

y wybór potraw.

Wskazówka:

Nie uk

ł

ada

ć

produktów spo

ż

ywczych

bezpo

ś

rednio na aluminiowej blasze do pieczenia. Blach

ę

aluminiow

ą

wy

ł

o

ż

y

ć

papierem do pieczenia.

Formy do pieczenia

Najlepiej nadaj

ą

si

ę

ciemne metalowe formy do pieczenia.

W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub

formach szklanych czas pieczenia wyd

ł

u

ż

a si

ę

, a ciasto nie jest

równomiernie zrumienione.
W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale

ż

y piec

wed

ł

ug przepisów producenta formy i przestrzega

ć

jego

wskazówek. Formy silikonowe s

ą

cz

ę

sto mniejsze od zwyk

ł

ych.

Ilo

ść

sk

ł

adników i ciasta surowego mo

ż

e odbiega

ć

od tutaj

podanych.

Tabele

Tabele podaj

ą

optymalne ustawienia dla ró

ż

nych ciast i

wypieków. Temperatura i czas pieczenia zale

żą

od konsystencji

i ilo

ś

ci ciasta. Dlatego w tabeli podane s

ą

zakresy. Zaleca si

ę

nastawi

ć

najpierw ni

ż

sz

ą

temperatur

ę

i krótszy czas pieczenia.

Przy ni

ż

szej temperaturze ciasto br

ą

zowieje bardziej

równomiernie. W razie konieczno

ś

ci, nast

ę

pnym razem nale

ż

y

wybra

ć

nieco wy

ż

sz

ą

temperatur

ę

lub d

ł

u

ż

szy czas pieczenia.

W przypadku podgrzania piekarnika czas pieczenia ulega

skróceniu o 5 do 10 minut.
Wi

ę

cej informacji znajduje si

ę

w rozdziale

Porady dotycz

ą

ce

pieczenia

poni

ż

ej tabel.

Ciasto w formach

Forma

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura,

°C

Czas piecze-

nia, minuty

Ciasto ucierane, proste

Forma do babki, forma z komin-

kiem, forma prostok

ą

tna

2

2

160-180

50-60

Ciasto ucierane, delikatne (np. babka

piaskowa)

Forma do babki, forma z komin-

kiem, forma prostok

ą

tna

2

%

155-175

65-75

Spód z ciasta kruchego z brzegiem

Tortownica

1

%

160-180

30-40

Spód tortu z ciasta ucieranego

Forma do ciasta z owocami

2

%

160-180

25-35

Tort biszkoptowy

Tortownica

2

%

160-180

30-40

Tort owocowy lub serowy, ciasto kruche* Ciemna tortownica

1

%

170-190

70-90

Ciasto owocowe delikatne, ucierane

Tortownica

2

%

150-170

55-65

Ciasto pikantne* (np. tarta/ciasto cebu-

lowe)

Tortownica

1

%

180-200

50-60

* Ciasto przestudzi

ć

w piekarniku przez ok. 20 minut.

Ciasto na blasze

Wyposa

ż

enie

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura

, °C

Czas piecze-

nia, minuty

Ciasto ucierane lub dro

ż

d

ż

owe z such

ą

warstw

ą

wierzchni

ą

G

łę

boka blacha do pieczenia: 3

%

160-180

25-35

Ciasto ucierane lub dro

ż

d

ż

owe z wilgotn

ą

wierzchni

ą

warstw

ą

G

łę

boka blacha do pieczenia: 3

%

140-160

40-50

Rolada biszkoptowa (podgrza

ć

piekarnik) G

łę

boka blacha do pieczenia: 2

%

170-190

15-20

Cha

ł

ka z 500 g m

ą

ki

G

łę

boka blacha do pieczenia: 3

2

150-170

25-35

Strucla

ś

wi

ą

teczna z 500 g m

ą

ki

G

łę

boka blacha do pieczenia: 3

%

160-180

50-60

Strucla

ś

wi

ą

teczna z 1 kg m

ą

ki

G

łę

boka blacha do pieczenia: 3

%

150-170

90-100

Strudel, na s

ł

odko

G

łę

boka blacha do pieczenia: 2

%

180-200

55-65

Pizza

G

łę

boka blacha do pieczenia: 3

%

180-200

20-30

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)