Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
15
Ciasta i wypieki
Pieczenia na jednym poziomie
Ciasta i torty najlepiej si
ę
udaj
ą
, gdy pieczone s
ą
z
zastosowaniem trybu Grzanie górne/dolne
%
.
W przypadku pieczenia z zastosowaniem rodzaju grzania 2D
gor
ą
ce powietrze
2
nale
ż
y wsuwa
ć
wyposa
ż
enie na
nast
ę
puj
ą
ce wysoko
ś
ci:
■
Ciasto w formach: Wysoko
ść
wsuni
ę
cia 2
■
Ciasto na blasze: wysoko
ść
wsuni
ę
cia 3
Pieczenie na kilku poziomach
Nale
ż
y u
ż
ywa
ć
rodzaju grzania Gor
ą
ce powietrze
2
.
Wysoko
ś
ci wsuni
ę
cia w przypadku pieczenia na 2 poziomach:
■
G
łę
boka blacha do pieczenia: wysoko
ść
wsuni
ę
cia 3
■
Blacha do pieczenia: wysoko
ść
wsuni
ę
cia 1
Równocze
ś
nie wsuni
ę
te do piekarnika potrawy nie musz
ą
by
ć
gotowe w tym samym czasie.
Tabele zawieraj
ą
du
ż
y wybór potraw.
Wskazówka:
Nie uk
ł
ada
ć
produktów spo
ż
ywczych
bezpo
ś
rednio na aluminiowej blasze do pieczenia. Blach
ę
aluminiow
ą
wy
ł
o
ż
y
ć
papierem do pieczenia.
Formy do pieczenia
Najlepiej nadaj
ą
si
ę
ciemne metalowe formy do pieczenia.
W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd
ł
u
ż
a si
ę
, a ciasto nie jest
równomiernie zrumienione.
W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale
ż
y piec
wed
ł
ug przepisów producenta formy i przestrzega
ć
jego
wskazówek. Formy silikonowe s
ą
cz
ę
sto mniejsze od zwyk
ł
ych.
Ilo
ść
sk
ł
adników i ciasta surowego mo
ż
e odbiega
ć
od tutaj
podanych.
Tabele
Tabele podaj
ą
optymalne ustawienia dla ró
ż
nych ciast i
wypieków. Temperatura i czas pieczenia zale
żą
od konsystencji
i ilo
ś
ci ciasta. Dlatego w tabeli podane s
ą
zakresy. Zaleca si
ę
nastawi
ć
najpierw ni
ż
sz
ą
temperatur
ę
i krótszy czas pieczenia.
Przy ni
ż
szej temperaturze ciasto br
ą
zowieje bardziej
równomiernie. W razie konieczno
ś
ci, nast
ę
pnym razem nale
ż
y
wybra
ć
nieco wy
ż
sz
ą
temperatur
ę
lub d
ł
u
ż
szy czas pieczenia.
W przypadku podgrzania piekarnika czas pieczenia ulega
skróceniu o 5 do 10 minut.
Wi
ę
cej informacji znajduje si
ę
w rozdziale
Porady dotycz
ą
ce
pieczenia
poni
ż
ej tabel.
Ciasto w formach
Forma
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura,
°C
Czas piecze-
nia, minuty
Ciasto ucierane, proste
Forma do babki, forma z komin-
kiem, forma prostok
ą
tna
2
2
160-180
50-60
Ciasto ucierane, delikatne (np. babka
piaskowa)
Forma do babki, forma z komin-
kiem, forma prostok
ą
tna
2
%
155-175
65-75
Spód z ciasta kruchego z brzegiem
Tortownica
1
%
160-180
30-40
Spód tortu z ciasta ucieranego
Forma do ciasta z owocami
2
%
160-180
25-35
Tort biszkoptowy
Tortownica
2
%
160-180
30-40
Tort owocowy lub serowy, ciasto kruche* Ciemna tortownica
1
%
170-190
70-90
Ciasto owocowe delikatne, ucierane
Tortownica
2
%
150-170
55-65
Ciasto pikantne* (np. tarta/ciasto cebu-
lowe)
Tortownica
1
%
180-200
50-60
* Ciasto przestudzi
ć
w piekarniku przez ok. 20 minut.
Ciasto na blasze
Wyposa
ż
enie
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura
, °C
Czas piecze-
nia, minuty
Ciasto ucierane lub dro
ż
d
ż
owe z such
ą
warstw
ą
wierzchni
ą
G
łę
boka blacha do pieczenia: 3
%
160-180
25-35
Ciasto ucierane lub dro
ż
d
ż
owe z wilgotn
ą
wierzchni
ą
warstw
ą
G
łę
boka blacha do pieczenia: 3
%
140-160
40-50
Rolada biszkoptowa (podgrza
ć
piekarnik) G
łę
boka blacha do pieczenia: 2
%
170-190
15-20
Cha
ł
ka z 500 g m
ą
ki
G
łę
boka blacha do pieczenia: 3
2
150-170
25-35
Strucla
ś
wi
ą
teczna z 500 g m
ą
ki
G
łę
boka blacha do pieczenia: 3
%
160-180
50-60
Strucla
ś
wi
ą
teczna z 1 kg m
ą
ki
G
łę
boka blacha do pieczenia: 3
%
150-170
90-100
Strudel, na s
ł
odko
G
łę
boka blacha do pieczenia: 2
%
180-200
55-65
Pizza
G
łę
boka blacha do pieczenia: 3
%
180-200
20-30
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)