Bosch HBN231E2Y - Instrukcja obsługi - Strona 18

Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 25
Ładowanie instrukcji

18

Drób

Dane w tabeli dotycz

ą

potraw wsuni

ę

tych do zimnego

piekarnika.
Waga podana w tabeli dotyczy wypatroszonego drobiu bez

farszu.
W przypadku grillowania bezpo

ś

rednio na ruszcie, g

łę

bok

ą

blach

ę

nale

ż

y wsun

ąć

na poziom 1.

W przypadku kaczki i g

ę

si ponak

ł

uwa

ć

skór

ę

pod

skrzyde

ł

kami, aby u

ł

atwi

ć

wytapianie si

ę

t

ł

uszczu.

Drób uk

ł

ada

ć

na ruszcie, piersi

ą

do do

ł

u. Po up

ł

ywie 2/3 czasu

obróci

ć

ca

ł

y drób.

Drób b

ę

dzie mia

ł

chrupk

ą

skórk

ę

, je

ś

li pod koniec pieczenia

posmaruje si

ę

j

ą

mas

ł

em, wod

ą

z sol

ą

lub sokiem

pomara

ń

czowym.

Ryba

Kawa

ł

ki ryby obróci

ć

po up

ł

ywie

Z

podanego czasu.

Ca

ł

ych ryb nie trzeba obraca

ć

. Wsun

ąć

do piekarnika ca

łą

ryb

ę

w pozycji "na sztorc", p

ł

etw

ą

grzbietow

ą

do góry. Aby ryba nie

przechyla

ł

a si

ę

, nale

ż

y w

ł

o

ż

y

ć

jej do

ś

rodka po

ł

ówk

ę

ziemniaka lub niewielkie,

ż

aroodporne naczynie.

W przypadku grillowania bezpo

ś

rednio na ruszcie nale

ż

y

dodatkowo wsun

ąć

g

łę

bok

ą

blach

ę

do pieczenia na wys. 1.

Skapuje do niej sos z ryby i piekarnik pozostaje czysty.

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Jagni

ę

cina

Udziec jagni

ę

cy bez ko

ś

ci,

ś

rednio wypieczony

1,5 kg

Bez przykrycia

1

4

170-190

120

Mi

ę

so mielone

Piecze

ń

rzymska

ok. 750 g

Bez przykrycia

1

4

180-200

70

Kie

ł

baski

Kie

ł

baski

Ruszt + g

łę

boka bla-

cha do pieczenia

4+1

(

3

15

Mi

ę

so

Waga

Wyposa

ż

enie i

naczynia

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura °C,

stopie

ń

mocy grilla

Czas piecze-

nia, minuty

Drób

Waga

Wyposa

ż

enie i

naczynia

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura w °C,

stopie

ń

mocy grilla

Czas pieczenia,

minuty

Po

ł

ówki kurczaka, 1-4 sztuki

po 400g

Ruszt

2

4

210-230

40-50

Kawa

ł

ki kurczaka

po 250 g

Ruszt

3

4

210-230

30-40

Kurczak, ca

ł

y, 1-4 sztuki

po 1 kg

Ruszt

2

4

200-220

55-85

Kaczka, ca

ł

a

1,7 kg

Ruszt

2

4

170-190

80-100

G

ęś

, ca

ł

a

3,0 kg

Ruszt

2

4

160-180

110-130

M

ł

ody indyk, ca

ł

y

3,0 kg

Ruszt

2

4

180-200

80-100

2 udka indyka

po 800g

Ruszt

2

4

180-200

80-100

Ryba

Waga

Wyposa

ż

enie i

naczynia

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura w °C,

stopie

ń

mocy grilla

Czas piecze-

nia, minuty

Ryba, ca

ł

a

po 300 g

Ruszt

3

(

2

20-25

1,0 kg

Ruszt

2

4

190-210

40-50

1,5 kg

Ruszt

2

4

180-200

60-70

Ryba w plastrach, np. kotlety po 300 g

Ruszt

4

(

2

20-25

Do pieczeni o tym ci

ęż

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ć

ustawienia dotycz

ą

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli

ż

onym

ci

ęż

arze i wyd

ł

u

ż

y

ć

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale

ż

y zmierzy

ć

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ć

stan upieczenia

ł

y

ż

k

ą

. W tym celu nacisn

ąć

ł

y

ż

k

ą

na pie-

cze

ń

. Je

ś

li piecze

ń

jest twarda, to znaczy,

ż

e jest gotowa. Je

ś

li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale

ż

y j

ą

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ą

skórk

ę

.

Nale

ż

y sprawdzi

ć

wysoko

ść

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ć

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ć

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni

powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe

ł

nie normalny. Du

ż

a cz

ęść

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo

ż

e osiada

ć

na ch

ł

odniejszym pulpicie obs

ł

ugi lub

na s

ą

siaduj

ą

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ć

.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)