Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
18
Drób
Dane w tabeli dotycz
ą
potraw wsuni
ę
tych do zimnego
piekarnika.
Waga podana w tabeli dotyczy wypatroszonego drobiu bez
farszu.
W przypadku grillowania bezpo
ś
rednio na ruszcie, g
łę
bok
ą
blach
ę
nale
ż
y wsun
ąć
na poziom 1.
W przypadku kaczki i g
ę
si ponak
ł
uwa
ć
skór
ę
pod
skrzyde
ł
kami, aby u
ł
atwi
ć
wytapianie si
ę
t
ł
uszczu.
Drób uk
ł
ada
ć
na ruszcie, piersi
ą
do do
ł
u. Po up
ł
ywie 2/3 czasu
obróci
ć
ca
ł
y drób.
Drób b
ę
dzie mia
ł
chrupk
ą
skórk
ę
, je
ś
li pod koniec pieczenia
posmaruje si
ę
j
ą
mas
ł
em, wod
ą
z sol
ą
lub sokiem
pomara
ń
czowym.
Ryba
Kawa
ł
ki ryby obróci
ć
po up
ł
ywie
Z
podanego czasu.
Ca
ł
ych ryb nie trzeba obraca
ć
. Wsun
ąć
do piekarnika ca
łą
ryb
ę
w pozycji "na sztorc", p
ł
etw
ą
grzbietow
ą
do góry. Aby ryba nie
przechyla
ł
a si
ę
, nale
ż
y w
ł
o
ż
y
ć
jej do
ś
rodka po
ł
ówk
ę
ziemniaka lub niewielkie,
ż
aroodporne naczynie.
W przypadku grillowania bezpo
ś
rednio na ruszcie nale
ż
y
dodatkowo wsun
ąć
g
łę
bok
ą
blach
ę
do pieczenia na wys. 1.
Skapuje do niej sos z ryby i piekarnik pozostaje czysty.
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Jagni
ę
cina
Udziec jagni
ę
cy bez ko
ś
ci,
ś
rednio wypieczony
1,5 kg
Bez przykrycia
1
4
170-190
120
Mi
ę
so mielone
Piecze
ń
rzymska
ok. 750 g
Bez przykrycia
1
4
180-200
70
Kie
ł
baski
Kie
ł
baski
Ruszt + g
łę
boka bla-
cha do pieczenia
4+1
(
3
15
Mi
ę
so
Waga
Wyposa
ż
enie i
naczynia
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura °C,
stopie
ń
mocy grilla
Czas piecze-
nia, minuty
Drób
Waga
Wyposa
ż
enie i
naczynia
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura w °C,
stopie
ń
mocy grilla
Czas pieczenia,
minuty
Po
ł
ówki kurczaka, 1-4 sztuki
po 400g
Ruszt
2
4
210-230
40-50
Kawa
ł
ki kurczaka
po 250 g
Ruszt
3
4
210-230
30-40
Kurczak, ca
ł
y, 1-4 sztuki
po 1 kg
Ruszt
2
4
200-220
55-85
Kaczka, ca
ł
a
1,7 kg
Ruszt
2
4
170-190
80-100
G
ęś
, ca
ł
a
3,0 kg
Ruszt
2
4
160-180
110-130
M
ł
ody indyk, ca
ł
y
3,0 kg
Ruszt
2
4
180-200
80-100
2 udka indyka
po 800g
Ruszt
2
4
180-200
80-100
Ryba
Waga
Wyposa
ż
enie i
naczynia
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura w °C,
stopie
ń
mocy grilla
Czas piecze-
nia, minuty
Ryba, ca
ł
a
po 300 g
Ruszt
3
(
2
20-25
1,0 kg
Ruszt
2
4
190-210
40-50
1,5 kg
Ruszt
2
4
180-200
60-70
Ryba w plastrach, np. kotlety po 300 g
Ruszt
4
(
2
20-25
Do pieczeni o tym ci
ęż
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ć
ustawienia dotycz
ą
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli
ż
onym
ci
ęż
arze i wyd
ł
u
ż
y
ć
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa.
Nale
ż
y zmierzy
ć
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ć
stan upieczenia
ł
y
ż
k
ą
. W tym celu nacisn
ąć
ł
y
ż
k
ą
na pie-
cze
ń
. Je
ś
li piecze
ń
jest twarda, to znaczy,
ż
e jest gotowa. Je
ś
li ust
ę
puje pod naciskiem,
nale
ż
y j
ą
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ą
skórk
ę
.
Nale
ż
y sprawdzi
ć
wysoko
ść
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ć
wi
ę
cej
wody.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ć
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du
ż
a cz
ęść
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo
ż
e osiada
ć
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ą
siaduj
ą
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ć
.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)