Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
17
Mi
ę
so, drób, ryby
Naczynia
Mo
ż
na stosowa
ć
ka
ż
de naczynie
ż
aroodporne. Do du
ż
ych
pieczeni nadaje si
ę
równie
ż
g
łę
boka blacha do pieczenia.
Najlepiej nadaj
ą
si
ę
naczynia szklane. Zwróci
ć
uwag
ę
na to,
aby pokrywka by
ł
a dopasowana i dobrze zamyka
ł
a naczynie.
W przypadku stosowania brytfanny emaliowanej nale
ż
y doda
ć
wi
ę
cej wody.
Mi
ę
so przyrz
ą
dzane w brytfannie ze stali nierdzewnej nie b
ę
dzie
mocno zrumienione i mo
ż
e by
ć
niedogotowane. Nale
ż
y
przed
ł
u
ż
y
ć
czas gotowania.
Nazewnictwo w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = bez przykrycia
Naczynie z pokrywk
ą
= z przykryciem
Naczynia zawsze stawia
ć
na
ś
rodku rusztu.
Gor
ą
ce naczynia szklane stawia
ć
na suchej podstawce.
Wilgotne lub zimne pod
ł
o
ż
e mo
ż
e spowodowa
ć
p
ę
kni
ę
cie
szk
ł
a.
Pieczenie mi
ę
s
Do chudego mi
ę
sa doda
ć
nieco wody. Spód naczynia powinien
by
ć
zakryty na wysoko
ść
ok. ½ cm.
Do pieczeni duszonej doda
ć
wi
ę
cej wody. Spód naczynia
powinien by
ć
zakryty na wysoko
ść
1 - 2 cm.
Ilo
ść
wody zale
ż
y od rodzaju mi
ę
sa i materia
ł
u, z jakiego
wykonane jest naczynie. Je
ś
li mi
ę
so przyrz
ą
dzane jest w
brytfannie emaliowanej, nale
ż
y doda
ć
nieco wi
ę
cej wody ni
ż
do
szklanego naczynia.
W miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
brytfann ze stali
nierdzewnej. Mi
ę
so gotuje si
ę
wolniej i jest mniej rumiane.
Nale
ż
y zwi
ę
kszy
ć
temperatur
ę
i/lub wyd
ł
u
ż
y
ć
czas gotowania.
Wskazówki dotycz
ą
ce grillowania
Grillowa
ć
zawsze w zamkni
ę
tym piekarniku.
Przed u
ł
o
ż
eniem kawa
ł
ków mi
ę
sa na ruszcie, nagrzewa
ć
grill
przez ok. 3 minuty.
Kawa
ł
ki mi
ę
sa do grillowania nale
ż
y uk
ł
ada
ć
bezpo
ś
rednio na
ruszcie. Aby uzyska
ć
po
żą
dany smak pojedynczych kawa
ł
ków
mi
ę
sa, nale
ż
y uk
ł
ada
ć
je na
ś
rodku rusztu. Dodatkowo wsun
ąć
g
łę
bok
ą
blach
ę
do pieczenia na wys. 1. Skapuje do niej sos z
mi
ę
sa i piekarnik pozostaje czysty.
G
łę
bokiej ani zwyk
ł
ej blachy do pieczenia nie wolno wsuwa
ć
na
wysoko
ść
4. W wysokiej temperaturze mog
ą
one ulec
deformacji i podczas wyci
ą
gania uszkodzi
ć
komor
ę
piekarnika.
Nale
ż
y grillowa
ć
kawa
ł
ki mniej wi
ę
cej tej samej wielko
ś
ci.
Wówczas b
ę
d
ą
równomiernie zrumienione i soczyste. Steki
nale
ż
y soli
ć
dopiero po grillowaniu.
Grillowane kawa
ł
ki obróci
ć
po up
ł
ywie
Z
podanego czasu.
Grza
ł
ka grilla w
łą
cza si
ę
i wy
łą
cza. Jest to normalne zjawisko. Z
jak
ą
cz
ę
stotliwo
ś
ci
ą
si
ę
to odbywa, zale
ż
y od ustawionego
stopnia mocy grilla.
Mi
ę
so
Kawa
ł
ki mi
ę
sa nale
ż
y obraca
ć
na drug
ą
stron
ę
po up
ł
ywie
po
ł
owy czasu pieczenia.
Gdy piecze
ń
jest gotowa, nale
ż
y pozostawi
ć
j
ą
jeszcze na
10 minut w wy
łą
czonym, zamkni
ę
tym piekarniku. Dzi
ę
ki temu
sos z mi
ę
sa lepiej si
ę
rozprowadza.
Gotowy befsztyk owin
ąć
w foli
ę
aluminiow
ą
i w
ł
o
ż
y
ć
na
10 minut do wy
łą
czonego piekarnika.
S
ł
onin
ę
pieczeni wieprzowej ponacina
ć
w kratk
ę
i w
ł
o
ż
y
ć
piecze
ń
do naczynia, najpierw s
ł
onin
ą
do do
ł
u.
Mi
ę
so
Waga
Wyposa
ż
enie i
naczynia
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura °C,
stopie
ń
mocy grilla
Czas piecze-
nia, minuty
Wo
ł
owina
Piecze
ń
wo
ł
owa
1,0 kg
Z przykryciem
2
%
200-220
120
1,5 kg
2
%
190-210
140
2,0 kg
2
%
180-200
160
Filet wo
ł
owy, ró
ż
owy
1,0 kg
Bez przykrycia
1
%
210-230
70
1,5 kg
1
%
200-220
80
Rostbef, ró
ż
owy
1,0 kg
Bez przykrycia
1
4
230-250
50
Steki, 3 cm, ró
ż
owe
Ruszt + g
łę
boka bla-
cha do pieczenia
4+1
(
3
15
Ciel
ę
cina
Piecze
ń
ciel
ę
ca
1,0 kg
Bez przykrycia
1
%
200-220
100
1,5 kg
1
%
190-210
120
2,0 kg
1
%
180-200
140
Wieprzowina
bez s
ł
oniny (np. karczek)
1,0 kg
Bez przykrycia
1
4
190-210
120
1,5 kg
1
4
180-200
150
2,0 kg
1
4
170-190
170
Ze s
ł
onin
ą
(np.
ł
opatka)
1,0 kg
Bez przykrycia
1
4
180-200
130
1,5 kg
1
4
190-210
160
2,0 kg
1
4
170-190
190
Peklowana w
ę
dzona wieprzo-
wina z ko
ś
ci
ą
1,0 kg
Z przykryciem
1
%
210-230
80
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)