Mi - Bosch HBN231E2Y - Instrukcja obsługi - Strona 17

Bosch HBN231E2Y Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 25
Ładowanie instrukcji

17

Mi

ę

so, drób, ryby

Naczynia

Mo

ż

na stosowa

ć

ka

ż

de naczynie

ż

aroodporne. Do du

ż

ych

pieczeni nadaje si

ę

równie

ż

g

łę

boka blacha do pieczenia.

Najlepiej nadaj

ą

si

ę

naczynia szklane. Zwróci

ć

uwag

ę

na to,

aby pokrywka by

ł

a dopasowana i dobrze zamyka

ł

a naczynie.

W przypadku stosowania brytfanny emaliowanej nale

ż

y doda

ć

wi

ę

cej wody.

Mi

ę

so przyrz

ą

dzane w brytfannie ze stali nierdzewnej nie b

ę

dzie

mocno zrumienione i mo

ż

e by

ć

niedogotowane. Nale

ż

y

przed

ł

u

ż

y

ć

czas gotowania.

Nazewnictwo w tabelach:

Naczynie bez pokrywki = bez przykrycia

Naczynie z pokrywk

ą

= z przykryciem

Naczynia zawsze stawia

ć

na

ś

rodku rusztu.

Gor

ą

ce naczynia szklane stawia

ć

na suchej podstawce.

Wilgotne lub zimne pod

ł

o

ż

e mo

ż

e spowodowa

ć

p

ę

kni

ę

cie

szk

ł

a.

Pieczenie mi

ę

s

Do chudego mi

ę

sa doda

ć

nieco wody. Spód naczynia powinien

by

ć

zakryty na wysoko

ść

ok. ½ cm.

Do pieczeni duszonej doda

ć

wi

ę

cej wody. Spód naczynia

powinien by

ć

zakryty na wysoko

ść

1 - 2 cm.

Ilo

ść

wody zale

ż

y od rodzaju mi

ę

sa i materia

ł

u, z jakiego

wykonane jest naczynie. Je

ś

li mi

ę

so przyrz

ą

dzane jest w

brytfannie emaliowanej, nale

ż

y doda

ć

nieco wi

ę

cej wody ni

ż

do

szklanego naczynia.
W miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

brytfann ze stali

nierdzewnej. Mi

ę

so gotuje si

ę

wolniej i jest mniej rumiane.

Nale

ż

y zwi

ę

kszy

ć

temperatur

ę

i/lub wyd

ł

u

ż

y

ć

czas gotowania.

Wskazówki dotycz

ą

ce grillowania

Grillowa

ć

zawsze w zamkni

ę

tym piekarniku.

Przed u

ł

o

ż

eniem kawa

ł

ków mi

ę

sa na ruszcie, nagrzewa

ć

grill

przez ok. 3 minuty.
Kawa

ł

ki mi

ę

sa do grillowania nale

ż

y uk

ł

ada

ć

bezpo

ś

rednio na

ruszcie. Aby uzyska

ć

po

żą

dany smak pojedynczych kawa

ł

ków

mi

ę

sa, nale

ż

y uk

ł

ada

ć

je na

ś

rodku rusztu. Dodatkowo wsun

ąć

g

łę

bok

ą

blach

ę

do pieczenia na wys. 1. Skapuje do niej sos z

mi

ę

sa i piekarnik pozostaje czysty.

G

łę

bokiej ani zwyk

ł

ej blachy do pieczenia nie wolno wsuwa

ć

na

wysoko

ść

4. W wysokiej temperaturze mog

ą

one ulec

deformacji i podczas wyci

ą

gania uszkodzi

ć

komor

ę

piekarnika.

Nale

ż

y grillowa

ć

kawa

ł

ki mniej wi

ę

cej tej samej wielko

ś

ci.

Wówczas b

ę

d

ą

równomiernie zrumienione i soczyste. Steki

nale

ż

y soli

ć

dopiero po grillowaniu.

Grillowane kawa

ł

ki obróci

ć

po up

ł

ywie

Z

podanego czasu.

Grza

ł

ka grilla w

łą

cza si

ę

i wy

łą

cza. Jest to normalne zjawisko. Z

jak

ą

cz

ę

stotliwo

ś

ci

ą

si

ę

to odbywa, zale

ż

y od ustawionego

stopnia mocy grilla.

Mi

ę

so

Kawa

ł

ki mi

ę

sa nale

ż

y obraca

ć

na drug

ą

stron

ę

po up

ł

ywie

po

ł

owy czasu pieczenia.

Gdy piecze

ń

jest gotowa, nale

ż

y pozostawi

ć

j

ą

jeszcze na

10 minut w wy

łą

czonym, zamkni

ę

tym piekarniku. Dzi

ę

ki temu

sos z mi

ę

sa lepiej si

ę

rozprowadza.

Gotowy befsztyk owin

ąć

w foli

ę

aluminiow

ą

i w

ł

o

ż

y

ć

na

10 minut do wy

łą

czonego piekarnika.

S

ł

onin

ę

pieczeni wieprzowej ponacina

ć

w kratk

ę

i w

ł

o

ż

y

ć

piecze

ń

do naczynia, najpierw s

ł

onin

ą

do do

ł

u.

Mi

ę

so

Waga

Wyposa

ż

enie i

naczynia

Wysoko

ść

Rodzaj

grzania

Temperatura °C,

stopie

ń

mocy grilla

Czas piecze-

nia, minuty

Wo

ł

owina

Piecze

ń

wo

ł

owa

1,0 kg

Z przykryciem

2

%

200-220

120

1,5 kg

2

%

190-210

140

2,0 kg

2

%

180-200

160

Filet wo

ł

owy, ró

ż

owy

1,0 kg

Bez przykrycia

1

%

210-230

70

1,5 kg

1

%

200-220

80

Rostbef, ró

ż

owy

1,0 kg

Bez przykrycia

1

4

230-250

50

Steki, 3 cm, ró

ż

owe

Ruszt + g

łę

boka bla-

cha do pieczenia

4+1

(

3

15

Ciel

ę

cina

Piecze

ń

ciel

ę

ca

1,0 kg

Bez przykrycia

1

%

200-220

100

1,5 kg

1

%

190-210

120

2,0 kg

1

%

180-200

140

Wieprzowina

bez s

ł

oniny (np. karczek)

1,0 kg

Bez przykrycia

1

4

190-210

120

1,5 kg

1

4

180-200

150

2,0 kg

1

4

170-190

170

Ze s

ł

onin

ą

(np.

ł

opatka)

1,0 kg

Bez przykrycia

1

4

180-200

130

1,5 kg

1

4

190-210

160

2,0 kg

1

4

170-190

190

Peklowana w

ę

dzona wieprzo-

wina z ko

ś

ci

ą

1,0 kg

Z przykryciem

1

%

210-230

80

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)