Akrylamid w produktach spo - Bosch HBA74B250E - Instrukcja obsługi - Strona 28

Bosch HBA74B250E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 33
Ładowanie instrukcji

28

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ą

si

ę

tworzy

ć

w s

ł

oikach ma

ł

e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ć

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale

ż

nie od rodzaju warzyw. Po up

ł

ywie tego czasu,

wy

łą

czy

ć

piekarnik i wykorzysta

ć

ciep

ł

o resztkowe.

Wyjmowanie s

ł

oików z piekarnika

Po zako

ń

czeniu gotowania, wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika.

Uwaga!

Nie umieszcza

ć

gor

ą

cych s

ł

oików na zimnym lub wilgotnym

pod

ł

o

ż

u. S

ł

oiki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

Akrylamid w produktach spo

ż

ywczych

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach

zbo

ż

owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich

temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu

ł

kach, chlebie i w

drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z

przyprawami korzennymi, ciastkach bo

ż

onarodzeniowych).

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

che-

rzyków 120

­

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

Zalecenia dotycz

ą

ce przygotowania potraw z nisk

ą

zawarto

ś

ci

ą

akrylamidu

Zasady ogólne

Ograniczy

ć

czas pieczenia do minimum.

Przyrumienia

ć

potrawy, nie powoduj

ą

c nadmiernego przypiekania.

Du

ż

e i grube potrawy zawieraj

ą

ma

ł

o akrylamidu.

Pieczenie

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C
Z nadmuchem gor

ą

cego powietrza 3D o temp. maks. 180 °C.

Ciasteczka i herbatniki

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.
Z nadmuchem gor

ą

cego powietrza 3D o temp. maks. 170 °C.

Jajko lub

ż

ó

ł

tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.

Frytki sma

ż

one w piekarniku

Roz

ł

o

ż

y

ć

na blasze równomiernie jedn

ą

warstw

ę

potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-

nej blasze, aby ziemniaki nie uleg

ł

y zeschni

ę

ciu

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)