Bosch HBA74B250E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
28
Pasteryzowanie warzyw
Gdy tylko zaczn
ą
si
ę
tworzy
ć
w s
ł
oikach ma
ł
e p
ę
cherzyki,
ponownie ustawi
ć
temperatur
ę
na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -
70 minut zale
ż
nie od rodzaju warzyw. Po up
ł
ywie tego czasu,
wy
łą
czy
ć
piekarnik i wykorzysta
ć
ciep
ł
o resztkowe.
Wyjmowanie s
ł
oików z piekarnika
Po zako
ń
czeniu gotowania, wyj
ąć
s
ł
oiki z piekarnika.
Uwaga!
Nie umieszcza
ć
gor
ą
cych s
ł
oików na zimnym lub wilgotnym
pod
ł
o
ż
u. S
ł
oiki mog
ą
p
ę
kn
ąć
.
Akrylamid w produktach spo
ż
ywczych
Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach
zbo
ż
owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich
temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu
ł
kach, chlebie i w
drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z
przyprawami korzennymi, ciastkach bo
ż
onarodzeniowych).
Warzywa w zimnej zalewie w s
ł
oikach o pojemno
ś
ci jednego litra
W momencie pojawienia si
ę
p
ę
che-
rzyków 120
140 ºC
Ciep
ł
o resztkowe
Ogórki
-
ok. 35 minut
Buraki czerwone
ok. 35 minut
ok. 30 minut
Brukselka
ok. 45 minut
ok. 30 minut
Fasola, kalarepa, kapusta czerwona
ok. 60 minut
ok. 30 minut
Zielony groszek
ok. 70 minut
ok. 30 minut
Zalecenia dotycz
ą
ce przygotowania potraw z nisk
ą
zawarto
ś
ci
ą
akrylamidu
Zasady ogólne
■
Ograniczy
ć
czas pieczenia do minimum.
■
Przyrumienia
ć
potrawy, nie powoduj
ą
c nadmiernego przypiekania.
■
Du
ż
e i grube potrawy zawieraj
ą
ma
ł
o akrylamidu.
Pieczenie
Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C
Z nadmuchem gor
ą
cego powietrza 3D o temp. maks. 180 °C.
Ciasteczka i herbatniki
Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.
Z nadmuchem gor
ą
cego powietrza 3D o temp. maks. 170 °C.
Jajko lub
ż
ó
ł
tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.
Frytki sma
ż
one w piekarniku
Roz
ł
o
ż
y
ć
na blasze równomiernie jedn
ą
warstw
ę
potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-
nej blasze, aby ziemniaki nie uleg
ł
y zeschni
ę
ciu
Spis treści
- 2 Produktinfo
- 4 ąć; Niebezpiecze; Powa; Przyczyny uszkodze
- 5 Panel sterowania; AA
- 7 wk
- 8 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 9 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 11 Funkcja automatycznego wy; Funkcja samooczyszczania; Wa
- 12 Przed samooczyszczaniem; Regulacja
- 16 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 19 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 28 Akrylamid w produktach spo
- 29 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)