Bosch HBA74B250E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
22
Porady i praktyczne wskazówki dotycz
ą
ce
pieczenia
Mi
ę
so, drób, ryby
Naczynia
Mo
ż
na stosowa
ć
dowolne naczynie odporne na wysok
ą
temperatur
ę
. W przypadku du
ż
ych pieczeni, mo
ż
na równie
ż
u
ż
y
ć
blachy emaliowanej.
Najbardziej odpowiednie s
ą
naczynia szklane. Sprawdzi
ć
, czy
pokrywka rondla jest dopasowana i dok
ł
adnie zamyka
naczynie.
Je
ś
li u
ż
ywa si
ę
naczy
ń
emaliowanych, nale
ż
y doda
ć
wi
ę
cej
p
ł
ynu.
Je
ś
li u
ż
ywa si
ę
rondli ze stali nierdzewnej, mi
ę
so nie
przyrumieni si
ę
za bardzo, a nawet mo
ż
e okaza
ć
si
ę
niedogotowane. W tym przypadku, wyd
ł
u
ż
y
ć
czas gotowania.
Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk
ą
= zamkni
ę
te
Umieszcza
ć
naczynie zawsze po
ś
rodku rusztu.
Gor
ą
ce naczynia ze szk
ł
a nale
ż
y umieszcza
ć
na suchej
ś
cierce
kuchennej. Szk
ł
o mo
ż
e ulec p
ę
kni
ę
ciu, je
ś
li naczynie zostaje
oparte na wilgotnym lub zimnym pod
ł
o
ż
u.
Pieczenie mi
ę
s
Do chudego mi
ę
sa doda
ć
nieco wody. Spód naczynia powinien
by
ć
zakryty na wysoko
ść
ok. ½ cm.
Do pieczeni duszonej doda
ć
wi
ę
cej wody. Spód naczynia
powinien by
ć
zakryty na wysoko
ść
1 - 2 cm.
Ilo
ść
wody zale
ż
y od rodzaju mi
ę
sa i materia
ł
u, z jakiego
wykonane jest naczynie. Je
ś
li mi
ę
so przyrz
ą
dzane jest w
brytfannie emaliowanej, nale
ż
y doda
ć
nieco wi
ę
cej wody ni
ż
do
szklanego naczynia.
W miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
brytfann ze stali
nierdzewnej. Mi
ę
so gotuje si
ę
wolniej i jest mniej rumiane.
Nale
ż
y zwi
ę
kszy
ć
temperatur
ę
i/lub wyd
ł
u
ż
y
ć
czas gotowania.
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu powinno zawsze si
ę
odbywa
ć
przy
zamkni
ę
tym piekarniku.
Aby piec/sma
ż
y
ć
na grillu, nale
ż
y nagrzewa
ć
piekarnik przez
oko
ł
o 3 minuty przed w
ł
o
ż
eniem potrawy do piekarnika.
Umie
ś
ci
ć
kawa
ł
ki bezpo
ś
rednio na ruszcie. W przypadku
grillowania tylko jednego kawa
ł
ka, lepszy rezultat osi
ą
gnie si
ę
,
k
ł
ad
ą
c kawa
ł
ek na w
ś
rodkowej cz
ęś
ci rusztu.
Umie
ś
ci
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziomie 1. W ten sposób
mo
ż
na zebra
ć
sok z mi
ę
sa, dzi
ę
ki czemu piekarnik b
ę
dzie
czystszy.
Pieczenie na podstawie w
ł
asnego przepisu.
Porówna
ć
z podobnym produktem w tabeli potraw.
Sprawdzanie, czy ciasto z ubijanej masy jest ju
ż
upieczone.
Na oko
ł
o 10 minut przed up
ł
ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,
nak
ł
u
ć
ciasto w najwy
ż
szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je
ś
li
patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa
ł
ków ciasta), ciasto
jest gotowe.
Ciasto nie wyros
ł
o.
Przy kolejnym pieczeniu doda
ć
mniej sk
ł
adników p
ł
ynnych lub zaprogramowa
ć
temperatur
ę
pieczenia o 10 stopni ni
ż
sz
ą
. Przestrzega
ć
czasów mieszania odpo-
wiednich sk
ł
adników podanych w przepisie na ciasto.
Ciasto dobrze wyros
ł
o na
ś
rodku, ale przy brze-
gach jest ni
ż
sze.
Nie smarowa
ć
formy t
ł
uszczem. Po upieczeniu, ostro
ż
nie oddzieli
ć
ciasto od
formy za pomoc
ą
no
ż
a.
Ciasto jest zbyt przypieczone na wierzchu.
W
ł
o
ż
y
ć
ciasto do piekarnika na ni
ż
szym poziomie, zaprogramowa
ć
ni
ż
sz
ą
tem-
peratur
ę
pieczenia i pozostawi
ć
w piekarniku na d
ł
u
ż
ej.
Ciasto jest zbyt suche.
Po upieczeniu nak
ł
u
ć
ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-
ska
ć
ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-
czeniu, zaprogramowa
ć
temperatur
ę
pieczenia wy
ż
sz
ą
o 10 stopni i skróci
ć
czas pieczenia.
Chleb lub ciasto (na przyk
ł
ad sernik) dobrze
wygl
ą
da z zewn
ą
trz, ale w
ś
rodku ma zakalec
(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).
Przy kolejnym pieczeniu, doda
ć
mniej sk
ł
adników p
ł
ynnych i pozostawi
ć
w pie-
karniku na troch
ę
d
ł
u
ż
ej, w ni
ż
szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym
wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa
ć
przypieczony spód ciasta sieka-
nymi migda
ł
ami lub tart
ą
bu
ł
k
ą
, a nast
ę
pnie na
ł
o
ż
y
ć
warstw
ę
wierzchni
ą
. Prze-
strzega
ć
zalece
ń
podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.
Ciastka przypiek
ł
y si
ę
nierównomiernie.
Ustawi
ć
ni
ż
sz
ą
temperatur
ę
; ciastka b
ę
d
ą
upieczone bardziej równomiernie.
Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
na jednym poziomie.
Na nieprawid
ł
owy przep
ł
yw powietrza mo
ż
e równie
ż
wp
ł
ywa
ć
wystaj
ą
cy papier
do pieczenia. Zawsze nale
ż
y przycina
ć
go do rozmiarów blachy.
Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do
ł
u.
Nast
ę
pnym razem ustawi
ć
ciasto o jeden poziom ni
ż
ej.
Wycieka sok z owoców.
Nast
ę
pnym razem u
ż
y
ć
blachy uniwersalnej, je
ś
li jest dost
ę
pna.
Ma
ł
e ciastka dro
ż
d
ż
owe mog
ą
przykleja
ć
si
ę
do
siebie podczas pieczenia.
Stara
ć
si
ę
zachowa
ć
mi
ę
dzy nimi odst
ę
p oko
ł
o 2 cm. W ten sposób b
ę
d
ą
mia
ł
y
wystarczaj
ą
co du
ż
o miejsca, aby wyrosn
ąć
i przyrumieni
ć
si
ę
z ka
ż
dej strony.
Podczas pieczenia na ró
ż
nych poziomach, cia-
sto na górnej blasze przypiek
ł
o si
ę
bardziej ni
ż
na dolnej.
Podczas pieczenia na ró
ż
nych poziomach nale
ż
y zawsze wybiera
ć
funkcj
ę
grzewcz
ą
za pomoc
ą
nadmuchu gor
ą
cego powietrza 3D
<
. Mimo,
ż
e ciasta
zosta
ł
y wstawione do piekarnika jednocze
ś
nie, niekoniecznie musz
ą
one by
ć
gotowe w tym samym czasie.
Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj
ą
si
ę
skropliny pary wodnej.
Podczas pieczenia mo
ż
e wytwarza
ć
si
ę
para wodna. Para cz
ęś
ciowo ulatnia si
ę
przez rygle w drzwiczkach piekarnika i mo
ż
e osadza
ć
si
ę
na panelu sterowania
lub frontach s
ą
siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zjawisko
fizyczne.
Spis treści
- 2 Produktinfo
- 4 ąć; Niebezpiecze; Powa; Przyczyny uszkodze
- 5 Panel sterowania; AA
- 7 wk
- 8 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 9 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 11 Funkcja automatycznego wy; Funkcja samooczyszczania; Wa
- 12 Przed samooczyszczaniem; Regulacja
- 16 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 19 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 28 Akrylamid w produktach spo
- 29 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)