Bosch HBA74B250E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
27
Rozmra
ż
anie
Czas trwania rozmra
ż
ania zale
ż
y od rodzaju i ilo
ś
ci potraw.
Uwzgl
ę
dni
ć
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
Wyj
ąć
zamro
ż
one potrawy z pojemnika i umie
ś
ci
ć
je w
odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie
ś
ci
ć
na talerzu drób, piersi
ą
w dó
ł
.
Wskazówka:
Lampka o
ś
wietlaj
ą
ca piekarnik zapala si
ę
dopiero
po osi
ą
gni
ę
ciu temperatury 60 °C. W ten sposób uzyskuje si
ę
dok
ł
adn
ą
, optymaln
ą
regulacj
ę
.
Suszenie
U
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie; przed
suszeniem zawsze dok
ł
adnie je umy
ć
.
Ods
ą
czy
ć
z wody i dok
ł
adnie osuszy
ć
.
Umie
ś
ci
ć
blach
ę
uniwersaln
ą
na poziomie 3, a ruszt na
poziomie 1.
Po
ł
o
ż
y
ć
papier do pieczenia lub pergamin na blasze
uniwersalnej i ruszcie.
Wskazówka:
Je
ś
li owoce lub warzywa zawieraj
ą
du
ż
o soku lub
wody, nale
ż
y kilkakrotnie je obróci
ć
. Po wysuszeniu,
natychmiast oddzieli
ć
owoce lub warzywa od papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s
ł
oiki i gumy elastyczne musz
ą
by
ć
czyste
i w idealnym stanie. U
ż
ywa
ć
w miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci s
ł
oików o tych
samych wymiarach. Warto
ś
ci podane w tabelach odnosz
ą
si
ę
do okr
ą
g
ł
ych s
ł
oików o pojemno
ś
ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u
ż
ywa
ć
s
ł
oików o wi
ę
kszej pojemno
ś
ci lub wysoko
ś
ci.
Pokrywki mog
ą
p
ę
kn
ąć
.
U
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u
ż
yciem, dok
ł
adnie je umy
ć
.
Czasy podane w tabelach s
ą
warto
ś
ciami orientacyjnymi. Mog
ą
ulec zmianie zale
ż
nie od temperatury otoczenia, liczby s
ł
oików,
ilo
ś
ci oraz temperatury zawarto
ś
ci s
ł
oików. Przed wy
łą
czeniem
urz
ą
dzenia, sprawdzi
ć
, czy wewn
ą
trz s
ł
oików utworzy
ł
y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ć
owoce lub warzywa do s
ł
oików, lecz nie do pe
ł
na.
2.
Oczy
ś
ci
ć
brzegi s
ł
oików; powinny by
ć
czyste.
3.
Umie
ś
ci
ć
na ka
ż
dym s
ł
oiku wilgotn
ą
, elastyczn
ą
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ć
s
ł
oiki za pomoc
ą
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ć
naraz wi
ę
cej ni
ż
sze
ść
s
ł
oików wewn
ą
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie
ś
ci
ć
blach
ę
uniwersaln
ą
na poziomie 2. Umie
ś
ci
ć
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ć
½ litra gor
ą
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
uniwersaln
ą
.
3.
Zamkn
ąć
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ć
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ć
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ą
si
ę
tworzy
ć
p
ę
cherzyki. Wy
łą
czy
ć
piekarnik.
Wyj
ąć
s
ł
oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep
ł
o resztkowe). Je
ś
li pozostawi si
ę
na
d
ł
u
ż
ej do sch
ł
odzenia w piekarniku, mog
ą
wytworzy
ć
si
ę
bakterie, które spowoduj
ą
ski
ś
ni
ę
cie marmolady.
Potrawa
Akcesoria kuchenne Poziom Funkcja grzewcza Temperatura
Delikatne mro
ż
onki
Np. tarty ze
ś
mietan
ą
, tarty z kremem ma
ś
lanym, tarty z polew
ą
czekoladow
ą
lub lukrem, owoce itd.
Ruszt
1
<
30 ºC
Pozosta
ł
e mro
ż
onki
Kurczak, kie
ł
baski i mi
ę
so, chleb i bu
ł
ki, ciastka i inne produkty
cukiernicze
Ruszt
1
<
50 °C
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach
jab
ł
ka w plasterkach - 600 g
1+3
<
80
ok. 5 h
gruszki w kawa
ł
kach - 800 g
1+3
<
80
ok. 8 h
ś
liwki - 1,5 kg
1+3
<
80
ok. 8-10 h
zio
ł
a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
<
80
ok. 1½ h
Owoce w s
ł
oikach o pojemno
ś
ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzy-
ków powietrza i pary wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łą
czanie
ok. 25 minut
Czere
ś
nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
łą
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab
ł
ek, gruszek,
ś
liwek
Wy
łą
czanie
ok. 35 minut
Spis treści
- 2 Produktinfo
- 4 ąć; Niebezpiecze; Powa; Przyczyny uszkodze
- 5 Panel sterowania; AA
- 7 wk
- 8 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 9 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 11 Funkcja automatycznego wy; Funkcja samooczyszczania; Wa
- 12 Przed samooczyszczaniem; Regulacja
- 16 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 19 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 28 Akrylamid w produktach spo
- 29 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)