Marcepan; Porady; Przeznaczenie sitek; Przeznaczenie wkładek - Bosch MFW 3612A - Instrukcja obsługi - Strona 16

Bosch MFW 3612A Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 45
Ładowanie instrukcji

183

pl

Porady

Marcepan

Wskazówka (MFW36.../MFW38...):

Przy wszystkich etapach pracy ustawić 

prędkość na 

2

 (szybko).

210 g migdałów (grubo mielonych)

210 g cukru pudru

nieco wody różanej

1 kropla olejku z gorzkich migdałów

■ Dobrze wymieszać migdały i cukier 

puder.

■ Podzielić mieszaninę na 6 równych 

części (po ok. 70 g).

■ Przygotować urządzenie z przystawką 

do mielenia mięsa oraz sitkiem do 

drobnego mielenia (2,7 mm – w zależ-

ności od modelu 

X

 „Części zamienne i 

akcesoria” patrz strona 185

).

■ Umieścić pierwszą porcję na tacy wsy-

powej i włączyć urządzenie.

■ Co 5 sekund dodawać kolejne porcje, aż 

wszystko zostanie zmielone.

■ Następnie dodać trochę wody różanej 

i 1 kroplę olejku z gorzkich migdałów, 

przemieszać i odstawić.

Porady

Przystawka do mielenia mięsa

Przeznaczenie sitek

Sitko do drobnego mielenia (2,7 mm):

gotowanego mięsa drobiowego, 

wieprzowego, wołowego, gotowanej 

wątróbki, gotowanej ryby do zup; suro-

wego mięsa wieprzowego i wołowego 

na kotlety mielone; surowej wątróbki, 

mięsa i słoniny na kiełbasę pasztetową; 

mięsa wieprzowego na metkę

Sitko do średniego mielenia (4 mm):

mięsa wieprzowego i wołowego na 

pasztet i serwolatkę

Sitko do grubego mielenia (8 mm):

smażonego mięsa wieprzowego na 

zupę gulaszową; resztek (np. smażone, 

kiełbasa) do zapiekanek z resztek

■ Jeśli chce się uzyskać drobniejszą kon-

systencję przetworzonych produktów, 

należy powtórzyć proces rozdrabniania 

lub użyć kolejno różnych sitek (grube, 

średnie, drobne).

■ Inne składniki (np. cebula, przyprawy 

korzenne) mogą być dodawane 

bezpośrednio przy mieleniu. Dzięki 

temu wszystkie składniki są dobrze 

zmieszane.

Nasadka masarska

■ Przed napełnieniem jelita naturalnego 

zamoczyć je w letniej wodzie przez 

około 10 minut.

■ Osłonki do kiełbas nie wypełniać „na 

pulchno”, ponieważ kiełbasy mogłyby 

wybuchnąć podczas gotowania lub 

smażenia.

Przystawka do tarcia

Uwaga! (MFW36.../MFW38...)

Przystawki do tarcia oraz do szatko-

wania należy używać z prędkością 

1

(wolno).

Wkładkę do przecierania używać z pręd-

kością 

2

 (szybko).  

X

 „Ustawienie prędkości” patrz 

strona 177

Przeznaczenie wkładek

Wkładka do szatkowania:

 do mar-

chewki, selera, kalarepy, cukinii

Wkładka do tarcia (grubo):

 do 

marchewki, orzechów, twardego sera 

(np. ementalera)

Wkładka do tarcia (drobno):

 do orze-

chów, twardego sera, sera parmezan

Wkładka do przecierania:

 do ziemnia-

ków, sera parmezan, orzechów

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)