Przepisy - Bosch MFW 3612A - Instrukcja obsługi - Strona 15

Bosch MFW 3612A Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 45
Ładowanie instrukcji

182 

pl

Konserwacja i codzienne czyszczenie 

Konserwacja i codzienne
czyszczenie

Urządzenie, wszystkie przystawki oraz 

wykorzystane akcesoria muszą być dokład-

nie oczyszczone po każdym użyciu.

W

Niebezpieczeństwo porażenia

prądem!

Przed przystąpieniem do czyszczenia 

odłączyć przewód od gniazdka 

sieciowego.

Korpusu urządzenia nigdy nie zanurzać 

w żadnych płynach ani nie myć w zmy-

warce do naczyń.

W

Niebezpieczeństwo zranienia!

Nie zbliżać rąk do ostrych noży i krawędzi 

wkładek do siekania i rozdrabniania na 

wiórki.

Uwaga!

Nie używać środków czyszczących 

zawierających alkohol lub spirytus.

Nie należy używać ostrych, spiczastych 

lub metalowych przedmiotów.

Nie stosować szorstkich ściereczek ani 

środków do szorowania.

Na 

rysunku

L

 zostało pokazane, w jaki 

sposób należy czyścić poszczególne 

części.

■ Korpus urządzenia wytrzeć do sucha 

miękką, wilgotną szmatką.

■ Użyte przystawki rozłożyć w odwrotnej 

kolejności (patrz „Przygotowanie“ przy 

każdej przystawce).

■ Wszystkie elementy wyposażenia 

oczyścić miękką szmatką lub gąbką 

z użyciem środka do mycia.

■ Wszystkie części pozostawić do 

wyschnięcia.

Wskazówki:

Części metalowe wytrzeć bezzwłocznie 

do sucha i natrzeć nieco olejem jadal-

nym w celu ochrony przed korozją.

Przy obróbce np. marchewki mogą 

powstawać przebarwienia na elemen-

tach z tworzywa sztucznego. Można 

je usunąć kilkoma kroplami oleju 

jadalnego.

Przepisy

Kebbe

Wskazówka (MFW36.../MFW38...):

Przy wszystkich etapach pracy ustawić 

prędkość na 

2

 (szybko).

Pieróg:

500 g baraniny, pociętej w paski

500 g kaszy pszennej Bulgur, wypłuka-

nej i osuszonej

1 mała cebula, posiekana

■ Mielić naprzemiennie baraninę i kaszę 

za pomocą przystawki do mielenia 

mięsa (sitko do drobnego mielenia).

■ Masę dobrze przemieszać, dodając 

cebulę.

■ Mieszaninę zmielić dwukrotnie za 

pomocą przystawki do mielenia mięsa.

Nadzienie:

400 g baraniny, pociętej w paski

2 średniej wielkości cebule, posiekane

1 łyżka stołowa oleju

1 łyżka stołowa mąki

2 łyżeczki ziela angielskiego

sól i pieprz

■ Zmielić baraninę za pomocą przystawki 

do mielenia mięsa (sitko do drobnego 

mielenia).

■ Cebulę przysmażyć na kolor 

złocistobrązowy.

■ Dodać baraninę i podsmażyć.

■ Dodać pozostałe składniki.

■ Wszystko razem dusić przez około 

1–2 minuty.

■ Odlać nadmiar tłuszczu.

■ Pozostawić nadzienie do ostygnięcia.

Przyrządzanie kebbe:

■ Przetworzyć mieszankę na pieróg za 

pomocą nasadki do kebbe.

■ Z wytworzonej rurki masy odcinać 

kawałki o długości 7,5 cm.

■ Zacisnąć koniec pieroga.

■ Niewielką ilość farszu wcisnąć do 

otworu i zacisnąć drugi koniec pieroga.

■ Rozgrzać olej (około 180°C) i smażyć 

pieróg przez około 6 minut, aż do osią-

gnięcia złoto-brązowego koloru.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)