GOTOWANIE Z U; CHARAKTERYSTYKA POTRAW - Zanussi ZBM 17542 - Instrukcja obsługi - Strona 15

Zanussi ZBM 17542 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 39
Ładowanie instrukcji

46

PORADY DOTYCZ

Ą

CE GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

GOTOWANIE Z U

Ż

YCIEM MIKROFAL

CHARAKTERYSTYKA POTRAW

SPOSOBY GOTOWANIA

Aby gotowa

ć

/rozmra

ż

a

ć

w kuchence mikrofalowej, energie mikrofal

musz

ą

przenikn

ąć

przez pojemnik i

ż

ywno

ść

.

Dlatego wa

ż

ne jest, aby u

ż

y

ć

odpowiedniego naczynia.

Preferowane jest zastosowanie naczy

ń

okr

ą

g

ł

ych/owalnych zamiast

kwadratowych prostok

ą

tnych, poniewa

ż

potrawa mo

ż

e si

ę

przypali

ć

w naro

ż

nikach.

Wa

ż

ne jest, aby obraca

ć

, zmienia

ć

u

ł

o

ż

enie lub miesza

ć

potraw

ę

, co

zapewnia równomierne podgrzanie.

Po ugotowaniu potrawa musi zosta

ć

pozostawiona na pewien czas,

poniewa

ż

umo

ż

liwia to równomierne rozproszenie ciep

ł

a w ca

ł

ej

potrawie.

Sk

ł

ad

Potrawy zawieraj

ą

ce du

żą

ilo

ść

t

ł

uszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki) wymagaj

ą

ogrzewania przez krótszy czas. Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, poniewa

ż

przegrzanie mo

ż

e spowodowa

ć

po

ż

ar.

G

ę

sto

ść

G

ę

sto

ść

potraw wp

ł

ywa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto lub chleb, gotuj

ą

si

ę

szybciej od ci

ęż

kich i g

ę

stych

potraw, takie jak, piecze

ń

i zapiekanka.

Ilo

ść

Czas gotowania nale

ż

y wyd

ł

u

ż

y

ć

wraz ze zwi

ę

kszeniem ilo

ś

ci

ż

ywno

ś

ci znajduj

ą

cej si

ę

w kuchence.

Na przyk

ł

ad: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa d

ł

u

ż

ej ni

ż

dwóch.

Wielko

ść

Ma

ł

e potrawy i ma

ł

e kawa

ł

ki gotuj

ą

si

ę

szybciej ni

ż

du

ż

e. W celu równomiernego ugotowania wszystkie kawa

ł

ki powinny by

ć

tej samej

wielko

ś

ci.

Kszta

ł

t

Potrawy o nieregularnych kszta

ł

tach, takie jak piersi kurze lub udka gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej ni

ż

wi

ę

ksze kawa

ł

ki. Potrawy o okr

ą

g

ł

ym kszta

ł

cie

gotuj

ą

si

ę

z wykorzystaniem mikrofal bardziej równomiernie ni

ż

kwadratowe.

Temperatura

potraw

Pocz

ą

tkowa temperatura potraw wp

ł

ywa na wymagany czas gotowania. Potrawy mro

ż

one gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej ni

ż

te o temperaturze

pokojowej. Potrawy z nadzieniem, np. p

ą

czki nale

ż

y przek

ł

u

ć

, aby wypu

ś

ci

ć

ciep

ł

o lub par

ę

.

Rozmieszczenie

Najwi

ę

ksze kawa

ł

ki potrawy, na przyk

ł

ad udka, nale

ż

y umie

ś

ci

ć

przy zewn

ę

trznych

ś

ciankach naczynia.

Przykrycie

Nale

ż

y u

ż

y

ć

folii spo

ż

ywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub odpowiedniej pokrywki.

Przek

ł

uwanie

Potrawy w skorupce, ze skór

ą

lub b

ł

on

ą

nale

ż

y przed gotowaniem lub odgrzaniem nak

ł

u

ć

w kilku miejscach, poniewa

ż

wewn

ą

trz

potrawy gromadzi si

ę

para, która mo

ż

e spowodowa

ć

eksplozj

ę

potrawy, np. ziemniaki, ryba, kurczak lub kie

ł

baski.

Wa

ż

ne:

Nie nale

ż

y podgrzewa

ć

jajek, na przyk

ł

ad sadzonych lub na twardo, za pomoc

ą

mikrofal, poniewa

ż

mog

ą

wybuchn

ąć

nawet po zako

ń

czeniu gotowania.

Mieszanie,

obracanie i zmiana

u

ł

o

ż

enia

W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania miesza

ć

, obraca

ć

i zmienia

ć

u

ł

o

ż

enie potrawy. Zawsze nale

ż

y miesza

ć

i zmienia

ć

u

ł

o

ż

enie od zewn

ą

trz do

ś

rodka.

Pozostawienie

Po ugotowaniu potraw

ę

nale

ż

y pozostawi

ć

na pewien czas, aby umo

ż

liwi

ć

równomierne rozproszenie ciep

ł

a w ca

ł

ej potrawie.

Os

ł

ona

Niektóre cz

ęś

ci rozmra

ż

anej potrawy mog

ą

si

ę

nagrza

ć

. Nagrzane cz

ęś

ci mo

ż

na os

ł

oni

ć

ma

ł

ymi kawa

ł

kami folii aluminiowej, które

odbijaj

ą

mikrofale, np. udka i skrzyde

ł

ka kurczaka.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)