Zanussi ZBM 17542 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
WA
Ż
NE INFORMACJE DOTYCZ
Ą
CE BEZPIECZE
Ń
STWA
41
Podgrzewanie napojów w kuchence
mikrofalowej mo
ż
e spowodowa
ć
opó
ź
nione wrzenie z wyrzutem p
ł
ynu,
dlatego podczas wyjmowania
pojemnika
nale
ż
y
zachowa
ć
ostro
ż
no
ść
.
Aby unikn
ąć
nag
ł
ego wyrzucenia wrz
ą
cego p
ł
ynu i ewentualnego
oparzenia:
1. Przed gotowaniem lub odgrzaniem nale
ż
y wymiesza
ć
p
ł
yn.
2. Zalecane jest, aby podczas podgrzewania w p
ł
ynie znajdowa
ł
a
si
ę
szklana rurka lub podobny przedmiot.
3. Aby unikn
ąć
opó
ź
nionego wrzenia wyrzutowego, nale
ż
y po
zako
ń
czeniu gotowania pozostawi
ć
p
ł
yn
w kuchence na 20 sekund.
W kuchenkach mikrofalowych nie
nale
ż
y gotowa
ć
jajek w skorupkach
ani podgrzewa
ć
ca
ł
ych jajek na
twardo, poniewa
ż
mog
ą
eksplodowa
ć
nawet po zako
ń
czeniu gotowania.
Aby ugotowa
ć
lub podgrza
ć
jajka,
które nie maj
ą
postaci jajecznicy,
nale
ż
y przek
ł
u
ć
ż
ó
ł
tka i bia
ł
ka, w
przeciwnym razie jajka mog
ą
eksplodowa
ć
. Przed podgrzaniem
jajek na twardo w kuchence
mikrofalowej nale
ż
y obra
ć
je ze
skorupek i pokroi
ć
.
Przed rozpocz
ę
ciem gotowania nale
ż
y przek
ł
u
ć
skórk
ę
produktów
takich jak ziemniaki, kie
ł
basa i owoce, w przeciwnym razie mog
ą
eksplodowa
ć
.
Unikanie oparze
ń
Podczas wyjmowania
ż
ywno
ś
ci z kuchenki nale
ż
y u
ż
ywa
ć
odpowiednich uchwytów i r
ę
kawic, aby unikn
ąć
oparze
ń
.
Nale
ż
y zawsze otwiera
ć
pojemniki, pojemniki do kukurydzy pra
ż
onej, worki
do gotowania itp. z dala od twarzy i r
ą
k, aby unikn
ąć
oparze
ń
oparami.
Aby unikn
ąć
oparze
ń
, nale
ż
y zawsze
sprawdza
ć
temperatur
ę
ż
ywno
ś
ci i
wymiesza
ć
j
ą
przed podaniem oraz
zwróci
ć
szczególn
ą
uwag
ę
na
temperatur
ę
ż
ywno
ś
ci i napojów
podawanym niemowl
ę
tom, dzieciom
lub osobom starszym.
Temperatura pojemnika nie stanowi wskazówki co do temperatury
ż
ywno
ś
ci lub napoju; nale
ż
y zawsze sprawdza
ć
temperatur
ę
ż
ywno
ś
ci.
Nale
ż
y zawsze sta
ć
z dala od otwieranych drzwiczek, aby unikn
ąć
oparze
ń
spowodowanych wydostaj
ą
c
ą
si
ę
par
ą
lub gor
ą
cym
powietrzem.
Potrawy nadziewane nale
ż
y pokroi
ć
po podgrzaniu, aby uwolni
ć
gor
ą
ce powietrze i unikn
ąć
oparze
ń
.
Aby zapobiec poparzeniu nie pozwala
ć
dzieciom na przebywanie w pobli
ż
u
drzwiczek.
Zapobieganie
nieprawid
ł
owemu
u
ż
yciu przez dzieci
Ostrze
ż
enie: Urz
ą
dzenie i jego dost
ę
pne
cz
ęś
ci nagrzewaj
ą
si
ę
podczas
u
ż
ytkowania. Nale
ż
y u
ż
ytkowa
ć
urz
ą
dzenie ostro
ż
nie, aby ich nie
dotyka
ć
. Dzieci poni
ż
ej 8 roku
ż
ycia nie
powinny zbli
ż
a
ć
si
ę
do urz
ą
dzenia bez
ci
ą
g
ł
ego nadzoru.
Urz
ą
dzenie mo
ż
e by
ć
u
ż
ytkowane przez
dzieci powy
ż
ej 8 roku
ż
ycia oraz osoby o
ograniczonych mo
ż
liwo
ś
ciach fizycz-
nych lub umys
ł
owych, przez osoby
niedo
ś
wiadczone lub o niewy-
Spis treści
- 8 Unikanie zagro; Unikanie obra
- 9 Unikanie pora
- 10 ść; Unikanie oparze; ąć
- 12 Wa; PRZEGL; KUCHENKA MIKROFALOWA I AKCESORIA
- 13 PANEL STEROWANIA; USTAWIANIE ZEGARA
- 14 DOSTOSOWYWANIE GODZINY PO USTAWIENIU ZEGARA
- 15 GOTOWANIE Z U; CHARAKTERYSTYKA POTRAW
- 16 OBS; POJEMNIKI PRZEZNACZONE DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH
- 17 TIMER KUCHENNY; POZIOMU MOC Y KUCHENKI
- 18 DODAWANIE 30 SEKUND; PLUS I MINUS
- 19 ANIA; GOTOWANIE WIELOETAPOWE
- 21 TABELA PROGRAMÓW; TABELA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA I AUTOMATYCZNEGO
- 23 PRZEPISY DLA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; AUTOMATYCZNEGO; OBNI
- 24 TABELA GOTOWANIA
- 25 TABELA PROGRAMÓW I PRZEPISY; Gotowanie mi; DOSTOSOWYWANIE PRZEPISÓW DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ; Zupa grzybowa; PRZEPISY
- 26 Filety z soli; Ratatouille
- 27 Szynka nadziewana; Gulasz z ciel
- 28 Galaretka owocowa z sosem waniliowym; Lasagne
- 29 KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
- 30 ROZWI
- 31 MONTA; POZYCJA; Opcja monta; Wymiary w mm
- 32 ŁĄ
- 33 Ekologiczna utylizacja materia
- 34 WARUNKI GWARANC YJNE
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)