Zanussi ZBM 17542 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
WA
Ż
NE INFORMACJE DOTYCZ
Ą
CE BEZPIECZE
Ń
STWA
42
starczaj
ą
cej wiedzy pod warunkiem,
ż
e
korzystaj
ą
z urz
ą
dzenia pod nadzorem
lub zosta
ł
y poinstruowane w zakresie
bezpiecznej obs
ł
ugi urz
ą
dzenia i znaj
ą
niebezpiecze
ń
stwa zwi
ą
zane z
u
ż
ytkowaniem urz
ą
dzenia. Nale
ż
y
dopilnowa
ć
, aby dzieci nie bawi
ł
y si
ę
urz
ą
dzeniem. Dzieci powy
ż
ej 8 roku
ż
ycia nie mog
ą
czy
ś
ci
ć
i przeprowadza
ć
konserwacji urz
ą
dzenia bez nadzoru.
Nie nale
ż
y opiera
ć
si
ę
ani hu
ś
ta
ć
na drzwiczkach kuchenki. Nie nale
ż
y
u
ż
ywa
ć
kuchenki jako zabawki.
Nale
ż
y przekaza
ć
dzieciom wszystkie wa
ż
ne informacje dotycz
ą
ce
bezpiecze
ń
stwa: korzystanie z uchwytów, ostro
ż
ne zdejmowanie
pokrywek, zwracanie uwagi na opakowania (np. materia
ł
y ulegaj
ą
ce
podgrzaniu) umo
ż
liwiaj
ą
ce uzyskanie chrupkich potraw, poniewa
ż
mog
ą
by
ć
bardzo gor
ą
ce.
Inne ostrze
ż
enia
Nie wolno w
ż
aden sposób modyfikowa
ć
kuchenki.
Kuchenka s
ł
u
ż
y do przygotowywania jedzenia w domu i mo
ż
na jej
u
ż
ywa
ć
tylko do gotowania potraw. Nie jest przeznaczona do
zastosowa
ń
gastronomicznych ani laboratoryjnych.
Prawid
ł
owa eksploatacja kuchenki i unikanie
uszkodzenia
Nie wolno w
łą
cza
ć
kuchenki, gdy jest pusta.
W przypadku korzystania z naczynia do przyrumieniania lub
materia
ł
ów polegaj
ą
cych podgrzaniu zawsze nale
ż
y u
ż
ywa
ć
izolatora
odpornego na ciep
ł
o, na przyk
ł
ad porcelanowego talerza, aby unikn
ąć
uszkodzenia podstawy obrotowej i podpórki podstawy obrotowej z
powodu nagrzania. Nie nale
ż
y przekracza
ć
czasu podgrzewania
podanego w instrukcji obs
ł
ugi naczynia.
Nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
metalowych sztu
ć
ców, które odbijaj
ą
mikrofale i
mog
ą
spowodowa
ć
powstanie
ł
uku elektrycznego. Nie nale
ż
y
wk
ł
ada
ć
puszek do kuchenki.
Nale
ż
y u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie podstawy obrotowej i podpórki podstawy
obrotowej przeznaczonych dla tej kuchenki. Nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
kuchenki bez podstawy obrotowej.
Aby unikn
ąć
uszkodzenia podstawy obrotowej:
a) Przed wymyciem podstawy obrotowej nale
ż
y pozostawi
ć
j
ą
do
ostygni
ę
cia.
b) Nie nale
ż
y k
ł
a
ść
gor
ą
cych potraw ani sztu
ć
ców na zimn
ą
podstaw
ę
obrotow
ą
.
c) Nie nale
ż
y k
ł
a
ść
zimnych potraw ani sztu
ć
ców na gor
ą
c
ą
podstaw
ę
obrotow
ą
.
Podczas pracy kuchenki nie nale
ż
y ustawia
ć
ż
adnych przedmiotów
na jej zewn
ę
trznej obudowie.
Wa
ż
ne:
W przypadku braku pewno
ś
ci co do sposobu pod
łą
czenia kuchenki
nale
ż
y skontaktowa
ć
si
ę
z autoryzowanym i wykwalifikowanym
elektrykiem.
Producent ani sprzedawca nie ponosz
ą
odpowiedzialno
ś
ci za
obra
ż
enia cia
ł
a spowodowane nieprawid
ł
owym wykonaniem
procedury pod
łą
czania do
ź
ród
ł
a zasilania.
Na obudowie kuchenki lub wokó
ł
uszczelki drzwiczek mo
ż
e czasami
gromadzi
ć
si
ę
para wodna lub krople wody. Jest to normalne zjawisko
i nie oznacza nieszczelno
ś
ci ani uszkodzenia kuchenki.
Spis treści
- 8 Unikanie zagro; Unikanie obra
- 9 Unikanie pora
- 10 ść; Unikanie oparze; ąć
- 12 Wa; PRZEGL; KUCHENKA MIKROFALOWA I AKCESORIA
- 13 PANEL STEROWANIA; USTAWIANIE ZEGARA
- 14 DOSTOSOWYWANIE GODZINY PO USTAWIENIU ZEGARA
- 15 GOTOWANIE Z U; CHARAKTERYSTYKA POTRAW
- 16 OBS; POJEMNIKI PRZEZNACZONE DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH
- 17 TIMER KUCHENNY; POZIOMU MOC Y KUCHENKI
- 18 DODAWANIE 30 SEKUND; PLUS I MINUS
- 19 ANIA; GOTOWANIE WIELOETAPOWE
- 21 TABELA PROGRAMÓW; TABELA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA I AUTOMATYCZNEGO
- 23 PRZEPISY DLA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; AUTOMATYCZNEGO; OBNI
- 24 TABELA GOTOWANIA
- 25 TABELA PROGRAMÓW I PRZEPISY; Gotowanie mi; DOSTOSOWYWANIE PRZEPISÓW DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ; Zupa grzybowa; PRZEPISY
- 26 Filety z soli; Ratatouille
- 27 Szynka nadziewana; Gulasz z ciel
- 28 Galaretka owocowa z sosem waniliowym; Lasagne
- 29 KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
- 30 ROZWI
- 31 MONTA; POZYCJA; Opcja monta; Wymiary w mm
- 32 ŁĄ
- 33 Ekologiczna utylizacja materia
- 34 WARUNKI GWARANC YJNE
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)