OBSŁUGA KUCHENKI MIKROFALOWEJ; PORADY DOTYCZĄCE GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ; Charakterystyka potraw; Sposoby gotowania - Electrolux EMS 26204 OK - Instrukcja obsługi - Strona 11

Electrolux EMS 26204 OK Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 43
Ładowanie instrukcji

www.electrolux.com

44

OBSŁUGA KUCHENKI MIKROFALOWEJ

PORADY DOTYCZĄCE GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Aby gotowa

ć

/rozmra

ż

a

ć

w kuchence

mikrofalowej, energie mikrofal musz

ą

przenikn

ąć

przez pojemnik i

ż

ywno

ść

.

Dlatego wa

ż

ne jest, aby u

ż

y

ć

odpowiedniego

naczynia.
Preferowane jest zastosowanie naczy

ń

okr

ą

g

ł

ych/owalnych zamiast kwadratowych

prostok

ą

tnych, poniewa

ż

potrawa mo

ż

e si

ę

przypali

ć

w naro

ż

nikach.

Wa

ż

ne jest, aby obraca

ć

, zmienia

ć

u

ł

o

ż

enie lub

miesza

ć

potraw

ę

, co zapewnia równomierne

podgrzanie.
Po ugotowaniu potrawa musi zosta

ć

pozostawiona na pewien czas, poniewa

ż

umo

ż

liwia to równomierne rozproszenie ciep

ł

a

w ca

ł

ej potrawie.

Charakterystyka potraw

Sk

ł

ad

Potrawy zawieraj

ą

ce du

żą

ilo

ś

ć

t

ł

uszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki)

wymagaj

ą

ogrzewania przez krótszy czas. Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ś

ć

, poniewa

ż

przegrzanie mo

ż

e spowodowa

ć

po

ż

ar.

G

ę

sto

ś

ć

G

ę

sto

ść

potraw wp

ł

ywa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto

lub chleb, gotuj

ą

si

ę

szybciej od ci

ę

ż

kich i g

ę

stych potraw, takie jak, piecze

ń

i

zapiekanka.

Ilo

ś

ć

Czas gotowania nale

ż

y wyd

ł

u

ż

y

ć

wraz ze zwi

ę

kszeniem ilo

ś

ci

ż

ywno

ś

ci znajduj

ą

cej si

ę

w kuchence. Na przyk

ł

ad: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa d

ł

u

ż

ej ni

ż

dwóch.

Wielko

ś

ć

Ma

ł

e potrawy i ma

ł

e kawa

ł

ki gotuj

ą

si

ę

szybciej ni

ż

du

ż

e. W celu równomiernego

ugotowania wszystkie kawa

ł

ki powinny by

ć

tej samej wielko

ś

ci.

Kszta

ł

t

Potrawy o nieregularnych kszta

ł

tach, takie jak piersi kurze lub udka gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej ni

ż

wi

ę

ksze kawa

ł

ki. Potrawy o okr

ą

g

ł

ym kszta

ł

cie gotuj

ą

si

ę

z wykorzystaniem mikrofal

bardziej równomiernie ni

ż

kwadratowe.

Temperatura
potraw

Pocz

ą

tkowa temperatura potraw wp

ł

ywa na wymagany czas gotowania. Potrawy

mro

ż

one gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej ni

ż

te o temperaturze pokojowej. Potrawy z nadzieniem, np.

p

ą

czki nale

ż

y przek

ł

u

ć

, aby wypu

ś

ci

ć

ciep

ł

o lub par

ę

.

Sposoby gotowania

Rozmieszczenie Najwi

ę

ksze kawa

ł

ki potrawy, na przyk

ł

ad udka, nale

ż

y umie

ś

ci

ć

przy zewn

ę

trznych

ś

ciankach naczynia.

Przykrycie

Nale

ż

y u

ż

y

ć

folii spo

ż

ywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub odpowiedniej

pokrywki.

Przek

ł

uwanie

Potrawy w skorupce, ze skór

ą

lub b

ł

on

ą

nale

ż

y przed gotowaniem lub odgrzaniem

nak

ł

u

ć

w kilku miejscach, poniewa

ż

wewn

ą

trz potrawy gromadzi si

ę

para, która mo

ż

e

spowodowa

ć

eksplozj

ę

potrawy, np. ziemniaki, ryba, kurczak lub kie

ł

baski.

Ważne

!

Nie nale

ż

y podgrzewa

ć

jajek, na przyk

ł

ad sadzonych lub na twardo, za

pomoc

ą

mikrofal, poniewa

ż

mog

ą

wybuchn

ą

ć

nawet po zako

ń

czeniu gotowania.

Mieszanie,

obracanie i

zmiana

u

ł

o

ż

enia

W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania miesza

ć

,

obraca

ć

i zmienia

ć

u

ł

o

ż

enie potrawy. Zawsze nale

ż

y miesza

ć

i zmienia

ć

u

ł

o

ż

enie od

zewn

ą

trz do

ś

rodka.

Pozostawienie Po ugotowaniu potraw

ę

nale

ż

y pozostawi

ć

na pewien czas, aby umo

ż

liwi

ć

równomierne rozproszenie ciep

ł

a w ca

ł

ej potrawie.

Os

ł

ona

Niektóre cz

ę

ś

ci rozmra

ż

anej potrawy mog

ą

si

ę

nagrza

ć

. Nagrzane cz

ę

ś

ci mo

ż

na os

ł

oni

ć

ma

ł

ymi kawa

ł

kami folii aluminiowej, które odbijaj

ą

mikrofale, np. udka i skrzyde

ł

ka

kurczaka.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)