KLASYCZNE PRZEPISY - Zelmer 43Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Zelmer 43Z010
Ładowanie instrukcji

11

KLASYCZNE PRZEPISY

Urządzenie szczególnie nadaje się

do stosowania

gotowych mieszanek

chlebowych

, które dostępne są w sklepach.

BIAŁY CHLEB

(waga chleba ok. 900 g)

CHLEB NA MAŚLANCE

(waga chleba ok. 900 g)

Składniki:

Woda lub mleko

Sól

Cukier

Mąka typu 500

Suche drożdże

425 ml

1 ½ łyżeczki

1 ½ łyżeczki

600 g

1 łyżeczka

Składniki:

Maślanka

Sól

Cukier

Mąka typu 500

Suche drożdże

375 ml

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 g

1 łyżeczka

Program: BASIC lub FRENCH

Program: BASIC lub FRENCH

CIASTO Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI

(waga ciasta ok. 900 g)

CHLEB SŁONECZNIKOWY

(waga chleba ok. 900 g)

CHLEB Z SIEDMIU ZBÓŻ

(waga chleba ok. 700 g)

Składniki:

Woda lub mleko

Margaryna lub masło

Sól

Cukier

Mąka typu 500

Suche drożdże

Rodzynki

Rozdrobnione orzechy

350 ml

1 ½ łyżki stołowej

1 łyżeczka

2 łyżki stołowe

540 g

1 łyżeczka

100 g

3 łyżki stołowe

Składniki:

Woda

Masło

Mąka typu 550

Nasiona słonecznika

Sól

Cukier

Suche drożdże

350 ml

1 łyżka stołowa

540 g

5 łyżek stołowych

1 łyżeczka

1 łyżka stołowa

1 łyżeczka

Składniki:

Woda lub mleko

Margaryna lub masło

Sól

Cukier

Mąka typu 550

Pszenna mąka razowa

Płatki z 7 zbóż

Suche drożdże

300 ml

1 ½ łyżki stołowej

1 łyżeczka

2 ½ łyżki stołowej

240 g

240 g

60 g

1 łyżeczka

Program: BASIC

Rodzynki i orzechy można dodawać po usły

-

szeniu pierwszego sygnału dźwiękowego

lub po 1 cyklu mieszenia ciasta.

Program: BASIC

Rada: nasiona słonecznika można zastąpić na

-

sionami dyni. Prażenie nasion na patelni sprawi,

iż nabiorą one intensywniejszego smaku.

Program: WHOLEWHEAT

W przypadku zastosowania całych ziaren

należy je wcześniej namoczyć.

CHLEB CEBULOWY

(waga chleba ok. 900 g)

CHLEB RAZOWY

(waga chleba ok. 900 g)

CIASTO Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

(waga chleba ok. 700 g)

Składniki:

Woda lub mleko

Margaryna lub masło

Sól

Cukier

Duża, posiekana cebula

Mąka typu 550

Suche drożdże

250 ml

1 łyżka stołowa

1 łyżeczka

2 łyżki stołowe

1 szt.

540 g

1 łyżeczka

Składniki:

Woda lub mleko

Margaryna lub masło

Jaja

Sól

Cukier

Mąka typu 550

Pszenna mąka razowa

Suche drożdże

300 ml

1½ łyżki stołowej

1 szt.

1 łyżeczka

2 łyżeczki

360 g

180 g

1 łyżeczka

Składniki:

Woda

Krem czekoladowo-

orzechowy

Sól

Cukier puder

Mąka typu 500

Mąka zwykła

Suche drożdże

275 ml

90 ml

1½ łyżeczki

1½ łyżeczki

300 g

150 g

1 łyżeczka

Program: BASIC

Ten chleb należy od razu upiec.

Program: WHOLEWHEAT

Uwaga: Stosując program „DELAY TIMER”

zamiast jajek należy dodać więcej wody.

Program: FRENCH

CHLEB FOCACCIA Z ROZMARYNEM

I CZOSNKIEM

FRANCUSKIE BAGIETKI

(waga chleba ok. 900 g)

CIASTO NA PIZZĘ

(składniki na 3 pizze)

Składniki:

Woda

Oliwa z oliwek

Świeży posiekany

rozmaryn

Czosnek, obrany

i wyciśnięty

Mąka 500

Sól

Suche drożdże

200 ml

1 łyżka stołowa

2 łyżki stołowe

3 ząbki

350 g

1 łyżeczka

½ łyżeczka

Składniki:

Woda

Miód

Sól

Cukier

Mąka typu 550

Suche drożdże

300 ml

1 łyżka stołowa

1 łyżeczka

1 łyżeczka

540 g

1 łyżeczka

Składniki:

Woda

Sól

Oliwa z oliwek

Mąka typu 500

Cukier

Suche drożdże

300 ml

3

/

4

łyżeczki

1 łyżka

stołowa

450 g

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Program: DOUGH

Program: DOUGH

Po procesie wyrabiania ciasta podziel

gotowe go na 2-4 części, uformuj długie

bochenki i odstaw na 30-40 minut. Ukośnie

ponacinaj ciasto i wstaw do piekarnika.

Program: DOUGH

Po procesie wyrabiania ciasta rozwałkuj

go, uformuj okrągły kształt i odstaw na 10

minut. Rozsmaruj sos i nałóż dodatki. Piecz

w piekarniku przez 20 minut.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Szanowni Klienci; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Podczas wyjmowania z urządzenia pojemnika do; P L; Notes

4 Szanowni Klienci Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji użytko - wania. Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom dotyczącym bezpieczeństwa, tak aby podczas użytkowania urządzenia zapobiec wypadkom i/lub uniknąć uszkodzenia urządzenia. Instrukcję użytkowania radzimy zachować, aby m...

Strona 3 - UWAGA: Po zakończeniu procesu pieczenia uchwyt

5 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Wypiekacz do chleba jest urządzeniem klasy I, wyposażo - nym w przewód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem ochronnym. Urządzenie spełnia wymagania obowiązujących norm. Urządzenie jest zgodne z wymagania...

Strona 5 - FAZY PRACY URZĄDZENIA

7 13 Podgrzewanie. Po zakończeniu procesu pieczenia włącza się brzęczyk, któ - ry sygnalizuje, że chleb może zostać wyjęty z urządzenia. Natychmiast rozpoczęty zostaje równocześnie jednogodzin - ny proces podgrzewania. 14 Zakończenie faz programu. Po zakończeniu programu wyciągnij wtyczkę przewodu p...