Zelmer 43Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Spis treści:
- Strona 2 – Szanowni Klienci; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Podczas wyjmowania z urządzenia pojemnika do; P L; Notes
- Strona 3 – UWAGA: Po zakończeniu procesu pieczenia uchwyt
- Strona 5 – FAZY PRACY URZĄDZENIA
- Strona 7 – Czyszczenie i konserwacja; Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, ani wlewać
- Strona 8 – PYTANIA I ODPOWIEDZI DOTYCZĄCE URZĄDZENIA
- Strona 9 – KLASYCZNE PRZEPISY
- Strona 10 – KIEDY DOKONAĆ KOREKTY W PRZEPISACH
- Strona 11 – Rozwiązania dla powyższych problemów; Nie należy do; Uwagi dotyczące przepisów
- Strona 12 – Należy zawsze najpierw wlać płyn, a dopiero na koń; Przepisy do zastosowania w urządzeniu do wy
- Strona 13 – Ekologia – zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
6
4
Włóż wtyczkę przewodu przyłączeniowego do gniaz
-
da sieci elektrycznej.
5
Wybierz żądany program za pomocą przycisku MENU.
Przycisk MENU służy do wyboru programów szczegółowo
opisanych poniżej.
BASIC (PODSTAWOWY)
●
Do przygotowania białego, pszennego i żytniego pieczywa.
To najczęściej używany program.
FRENCH (CIASTO FRANCUSKIE)
●
Do przygotowania szczególnie lekkiego białego pieczywa.
WHOLEWHEAT (PIECZYWO RAZOWE)
●
Do przygotowania pieczywa razowego.
SWEET (SŁODKIE PIECZYWO)
●
Do przygotowywania np. słodkiego ciasta na zakwasie.
SUPER RAPID 700 g (SUPER SZYBKI 700 g)
●
Do zagniatania i pieczenia bochenków chleba do 700 g.
SUPER RAPID 900 g (SUPER SZYBKI 900 g)
●
Do zagniatania i pieczenia bochenków chleba do 900 g.
QUICK (SZYBKI)
●
Do szybkiego przygotowania białego, pszennego i żytniego
pieczywa.
BROWN BREAD (PIECZYWO CIEMNE)
●
Do przygotowania ciemnego pieczywa itp.
DOUGH (CIASTO)
●
Do przygotowania ciasta.
BAGEL DOUGH (CIASTO NA BAJGLE)
●
Do przygotowania ciasta na bajgle.
JAM (DŻEM)
●
Do przygotowywania marmolad i dżemów.
BAKE (PRZYRUMIENIANIE)
●
Do przyrumieniania chleba i ciasta.
6
Wybierz wagę odpowiednią dla danego programu.
Przycisk LOAF
służy do ustawienia wagi chleba (patrz tabela):
POZIOM I
= mały chleb o wadze do 500 g
POZIOM II
= średni chleb o wadze do 700 g
POZIOM III
= duży chleb o wadze do 900 g
7
Następnie wybierz żądany poziom przyrumieniania.
Przycisk COLOR
służy do ustawienia żądanego stopnia
przyrumienienia: LIGHT (słabe), MEDIUM (średnie), DARK
(mocne).
8
Ustaw czas rozpoczęcia programu za pomocą przy
-
cisku TIME.
PRZYCISKI PROGRAMATORA CZASU TIMER
Następujące programy mogą zostać ustawione z funkcją
programatora czasu: BASIC (podstawowy) (1), FRENCH
(ciasto francuskie) (2), WHOLEWHEAT (pieczywo razowe)
(3), SWEET (słodkie pieczywo) (4), QUICK (szybki) (7),
BROWN BREAD (ciemne pieczywo) (8), DOUGH (ciasto) (9)
oraz BAGEL DOUGH (bajgiel) (10).
Programy SUPER RAPID 700 g (super szybki) (5), SUPER
RAPID 900 g (super szybki) (6), JAM (DŻEM) (11), BAKE
(PRZYRUMIENIANIE) (12) nie mogą zostać ustawione
z funkcją programatora czasu. Do czasu, po upływie którego
rozpocząć się ma proces wypieku należy dodać czas trwania
danego programu oraz jedną godzinę po zakończeniu pro
-
cesu pieczenia.
Maksymalny możliwy czas ustawienia wynosi 13 godzin.
Przykład:
Jest godzina 20:30, a chleb ma być gotowy na 7:00 rano na
-
stępnego dnia tzn. za 10 godzin i 30 minut. Naciskaj przycisk
TIME do momentu, gdy na wyświetlaczu pojawi się symbol
10:30, to jest ilość czasu od teraz (20:30) do chwili, w której
chleb ma być gotowy. Podczas korzystania z funkcji progra
-
matora czasu nie wolno używać łatwo psujących się składni
-
ków takich jak mleko, owoce, jogurt, cebula, jajka itp.
9
Naciśnij przycisk START/STOP.
Przycisk START/STOP służy również do zatrzymania pro
-
gramu w każdej chwili. W tym celu naciśnij i przytrzymaj
przez około 3 sekundy przycisk START/STOP, do momentu
gdy rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi
się początkowa pozycja wybranego programu. Jeżeli chcesz
zastosować inny program, wybierz go przy pomocy przyci
-
sku MENU.
10
Mieszanie i zagniatanie ciasta.
Urządzenie do wypieku chleba automatycznie miesza i za
-
gniata ciasto do momentu, w którym osiągnie ono odpowied
-
nią konsystencję.
UWAGA: Podczas fazy mieszania i zagniatania ciasta
pokrywa urządzenia powinna być zamknięta. Podczas
tej fazy można jeszcze dodawać niewielkie ilości wody,
płynu lub innych składników.
11
Pozostawianie ciasta do wzrostu.
Po ostatnim cyklu mieszenia, urządzenie nagrzewa się do
temperatury optymalnej dla wzrostu ciasta.
UWAGA: Podczas fazy wzrostu ciasta zamknij pokry
-
wę i nie otwieraj jej aż do zakończenia wypieku chle
-
ba. Zdjęcia mają na celu jedynie przedstawienie fazy
wzrostu ciasta.
12
Pieczenie.
Urządzenie do wypieku chleba automatycznie ustawia czas
i temperaturę pieczenia. Jeśli chleb jest zbyt jasny pod ko
-
niec programu, zastosuj program BAKE, aby mocniej przy
-
rumienić chleb. W tym celu naciśnij przycisk START/STOP
przytrzymując go przez około 3 sekundy (do momentu, gdy
rozlegnie się sygnał dźwiękowy). Następnie wciśnij przycisk
MENU i wybierz program BAKE. Gdy żądany poziom przy
-
rumienienia zostanie osiągnięty zatrzymaj proces, przytrzy
-
mując przez około 3 sekundy przycisk START/STOP (do
momentu, gdy rozlegnie się sygnał dźwiękowy).
UWAGA: Podczas fazy pieczenia ciasta zamknij pokrywę
i nie otwieraj jej aż do zakończenia wypieku chleba. Zdję
-
cia mają na celu jedynie przedstawienie fazy pieczenia.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
4 Szanowni Klienci Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji użytko - wania. Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom dotyczącym bezpieczeństwa, tak aby podczas użytkowania urządzenia zapobiec wypadkom i/lub uniknąć uszkodzenia urządzenia. Instrukcję użytkowania radzimy zachować, aby m...
5 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Wypiekacz do chleba jest urządzeniem klasy I, wyposażo - nym w przewód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem ochronnym. Urządzenie spełnia wymagania obowiązujących norm. Urządzenie jest zgodne z wymagania...
7 13 Podgrzewanie. Po zakończeniu procesu pieczenia włącza się brzęczyk, któ - ry sygnalizuje, że chleb może zostać wyjęty z urządzenia. Natychmiast rozpoczęty zostaje równocześnie jednogodzin - ny proces podgrzewania. 14 Zakończenie faz programu. Po zakończeniu programu wyciągnij wtyczkę przewodu p...