Galaretka owocowa z sosem waniliowym; Lasagne - Zanussi ZBM 17542 - Instrukcja obsługi - Strona 28

Zanussi ZBM 17542

Kuchenka mikrofalowa Zanussi ZBM 17542 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

59

PRZEPISY

Galaretka owocowa z sosem waniliowym

1. Od

ł

ó

ż

cz

ęść

owoców do dekoracji. Przygotuj purée z reszty

owoców z bia

ł

ym winem, w

ł

ó

ż

do naczynia, przykry i

podgrzej.

7 – 9 min 800 W

2. Mieszaj

ą

c, dodaj cukier i sok z cytryny.

3. Zamocz

ż

elatyn

ę

w zimnej wodzie na oko

ł

o 10 minut,

a nast

ę

pnie wyjmij i wyci

ś

nij. Mieszaj

ą

c, dodaj

ż

elatyn

ę

do

gor

ą

cego purée, a

ż

do rozpuszczenia. W

ł

ó

ż

galaretk

ę

do

lodówki i pozostaw do st

ęż

enia.

4. Aby przygotowa

ć

sos waniliowy, wlej mleko do innego

naczynia. Natnij lask

ę

wanilii i wyjmij wewn

ę

trzn

ą

cz

ęść

.

Mieszaj

ą

c, dodaj do mleka z cukrem i m

ą

k

ą

kukurydzian

ą

.

Przykryj i gotuj, mieszaj podczas gotowania i po zako

ń

czeniu.

3 – 4 min 800 W

5. Wyjmij galaretk

ę

na talerz i udekoruj pozosta

ł

ymi owocami.

Polej galaretk

ę

sosem waniliowym.

Naczynia: Naczynie z pokrywk

ą

(pojemno

ść

2 l)

miska z pokrywk

ą

(pojemno

ść

1 l)

150 g

czerwone porzeczki, umyte, bez

ł

odyg

150 g

truskawki, umyte, bez szypu

ł

ek

150 g

maliny, umyte, bez szypu

ł

ek

250 ml

bia

ł

e wino

100 g

cukier

50 ml

sok z cytryny

8

listki

ż

elatyny

300 ml

mleko

1

/

2

laska wanilii

30 g

cukier

15 g

m

ą

ka kukurydziana

Lasagne

1. Pokrój pomidory, wymieszaj z szynk

ą

i cebul

ą

, czosnkiem,

mielon

ą

wo

ł

owin

ą

i puree z pomidorów. Dopraw, przykryj i

gotuj.

7 – 9 min 800 W

2. Wymieszaj ch

ł

odn

ą

ś

mietan

ę

z mlekiem, Parmezanem,

zio

ł

ami, olejem i przyprawami.

3. Nasmaruj naczynie i pokryj dno oko

ł

o

1

/

3

makaronu. U

ł

ó

ż

po

ł

ow

ę

mieszanki mielonego mi

ę

sa na makaronie i polej

sosem. Powtórz czynno

ść

i zako

ń

cz pozosta

ł

ym makaronem.

Polej makaron sosem

i posyp Parmezanem. Gotuj pod przykryciem.

15 – 17 min 560 W

Po ugotowaniu pozostaw na oko

ł

o 5–10 minut.

Naczynia: Miska z pokrywk

ą

(pojemno

ść

2 l)

p

ł

ytkie kwadratowe naczynie do zapiekania

z pokrywk

ą

(oko

ł

o 20 x 20 x 6 cm)

300 g

pomidory z puszki

50 g

szynka, pokrojona

50 g

cebula, drobno posiekana

1

z

ą

bek czosnku, rozgnieciony

250 g

mielona wo

ł

owina

2

ł

y

ż

ka sto

ł

owa puree z pomidorów

sól i pieprz

150 ml

ch

ł

odna

ś

mietana

100 ml

mleko

50 g

Parmezan, starty

1

ł

y

ż

eczka mieszanka posiekanych zió

ł

1

ł

y

ż

eczka oliwa z oliwek

1

ł

y

ż

eczka olej ro

ś

linny do nasmarowania naczynia

125 g

makaron lasagne

1

ł

y

ż

ka sto

ł

owa Parmezan, starty

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 8 - Unikanie zagro; Unikanie obra

WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 39 Unikanie zagro ż enia po ż arowego Podczas pracy nie nale ż y pozostawia ć kuchenki mikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbyt wysokiej mocy lub zbyt d ł ugich czasów gotowania mo ż e spowodowa ć przegrzanie ż ywno ś ci i doprowadzi ć do po ż aru. Gn...

Strona 9 - Unikanie pora

40 WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA uszczelniaj ą ce: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. d)Wn ę trze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: nale ż y sprawdzi ć , czy nie wyst ę puj ą wgniecenia. e) Przewód zasilaj ą cy i wtyczka: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. Ni...

Strona 10 - ść; Unikanie oparze; ąć

WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 41 Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej mo ż e spowodowa ć opó ź nione wrzenie z wyrzutem p ł ynu, dlatego podczas wyjmowania pojemnika nale ż y zachowa ć ostro ż no ść . Aby unikn ąć nag ł ego wyrzucenia wrz ą cego p ł ynu i ewentualnego oparz...