Galaretka owocowa z sosem waniliowym; Lasagne - Zanussi ZBM 17542 - Instrukcja obsługi - Strona 28

Kuchenka mikrofalowa Zanussi ZBM 17542 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 8 – Unikanie zagro; Unikanie obra
- Strona 9 – Unikanie pora
- Strona 10 – ść; Unikanie oparze; ąć
- Strona 12 – Wa; PRZEGL; KUCHENKA MIKROFALOWA I AKCESORIA
- Strona 13 – PANEL STEROWANIA; USTAWIANIE ZEGARA
- Strona 14 – DOSTOSOWYWANIE GODZINY PO USTAWIENIU ZEGARA
- Strona 15 – GOTOWANIE Z U; CHARAKTERYSTYKA POTRAW
- Strona 16 – OBS; POJEMNIKI PRZEZNACZONE DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH
- Strona 17 – TIMER KUCHENNY; POZIOMU MOC Y KUCHENKI
- Strona 18 – DODAWANIE 30 SEKUND; PLUS I MINUS
- Strona 19 – ANIA; GOTOWANIE WIELOETAPOWE
- Strona 21 – TABELA PROGRAMÓW; TABELA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA I AUTOMATYCZNEGO
- Strona 23 – PRZEPISY DLA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; AUTOMATYCZNEGO; OBNI
- Strona 24 – TABELA GOTOWANIA
- Strona 25 – TABELA PROGRAMÓW I PRZEPISY; Gotowanie mi; DOSTOSOWYWANIE PRZEPISÓW DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ; Zupa grzybowa; PRZEPISY
- Strona 26 – Filety z soli; Ratatouille
- Strona 27 – Szynka nadziewana; Gulasz z ciel
- Strona 28 – Galaretka owocowa z sosem waniliowym; Lasagne
- Strona 29 – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
- Strona 30 – ROZWI
- Strona 31 – MONTA; POZYCJA; Opcja monta; Wymiary w mm
- Strona 32 – ŁĄ
- Strona 33 – Ekologiczna utylizacja materia
- Strona 34 – WARUNKI GWARANC YJNE
59
PRZEPISY
Galaretka owocowa z sosem waniliowym
1. Od
ł
ó
ż
cz
ęść
owoców do dekoracji. Przygotuj purée z reszty
owoców z bia
ł
ym winem, w
ł
ó
ż
do naczynia, przykry i
podgrzej.
7 – 9 min 800 W
2. Mieszaj
ą
c, dodaj cukier i sok z cytryny.
3. Zamocz
ż
elatyn
ę
w zimnej wodzie na oko
ł
o 10 minut,
a nast
ę
pnie wyjmij i wyci
ś
nij. Mieszaj
ą
c, dodaj
ż
elatyn
ę
do
gor
ą
cego purée, a
ż
do rozpuszczenia. W
ł
ó
ż
galaretk
ę
do
lodówki i pozostaw do st
ęż
enia.
4. Aby przygotowa
ć
sos waniliowy, wlej mleko do innego
naczynia. Natnij lask
ę
wanilii i wyjmij wewn
ę
trzn
ą
cz
ęść
.
Mieszaj
ą
c, dodaj do mleka z cukrem i m
ą
k
ą
kukurydzian
ą
.
Przykryj i gotuj, mieszaj podczas gotowania i po zako
ń
czeniu.
3 – 4 min 800 W
5. Wyjmij galaretk
ę
na talerz i udekoruj pozosta
ł
ymi owocami.
Polej galaretk
ę
sosem waniliowym.
Naczynia: Naczynie z pokrywk
ą
(pojemno
ść
2 l)
miska z pokrywk
ą
(pojemno
ść
1 l)
150 g
czerwone porzeczki, umyte, bez
ł
odyg
150 g
truskawki, umyte, bez szypu
ł
ek
150 g
maliny, umyte, bez szypu
ł
ek
250 ml
bia
ł
e wino
100 g
cukier
50 ml
sok z cytryny
8
listki
ż
elatyny
300 ml
mleko
1
/
2
laska wanilii
30 g
cukier
15 g
m
ą
ka kukurydziana
Lasagne
1. Pokrój pomidory, wymieszaj z szynk
ą
i cebul
ą
, czosnkiem,
mielon
ą
wo
ł
owin
ą
i puree z pomidorów. Dopraw, przykryj i
gotuj.
7 – 9 min 800 W
2. Wymieszaj ch
ł
odn
ą
ś
mietan
ę
z mlekiem, Parmezanem,
zio
ł
ami, olejem i przyprawami.
3. Nasmaruj naczynie i pokryj dno oko
ł
o
1
/
3
makaronu. U
ł
ó
ż
po
ł
ow
ę
mieszanki mielonego mi
ę
sa na makaronie i polej
sosem. Powtórz czynno
ść
i zako
ń
cz pozosta
ł
ym makaronem.
Polej makaron sosem
i posyp Parmezanem. Gotuj pod przykryciem.
15 – 17 min 560 W
Po ugotowaniu pozostaw na oko
ł
o 5–10 minut.
Naczynia: Miska z pokrywk
ą
(pojemno
ść
2 l)
p
ł
ytkie kwadratowe naczynie do zapiekania
z pokrywk
ą
(oko
ł
o 20 x 20 x 6 cm)
300 g
pomidory z puszki
50 g
szynka, pokrojona
50 g
cebula, drobno posiekana
1
z
ą
bek czosnku, rozgnieciony
250 g
mielona wo
ł
owina
2
ł
y
ż
ka sto
ł
owa puree z pomidorów
sól i pieprz
150 ml
ch
ł
odna
ś
mietana
100 ml
mleko
50 g
Parmezan, starty
1
ł
y
ż
eczka mieszanka posiekanych zió
ł
1
ł
y
ż
eczka oliwa z oliwek
1
ł
y
ż
eczka olej ro
ś
linny do nasmarowania naczynia
125 g
makaron lasagne
1
ł
y
ż
ka sto
ł
owa Parmezan, starty
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 39 Unikanie zagro ż enia po ż arowego Podczas pracy nie nale ż y pozostawia ć kuchenki mikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbyt wysokiej mocy lub zbyt d ł ugich czasów gotowania mo ż e spowodowa ć przegrzanie ż ywno ś ci i doprowadzi ć do po ż aru. Gn...
40 WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA uszczelniaj ą ce: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. d)Wn ę trze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: nale ż y sprawdzi ć , czy nie wyst ę puj ą wgniecenia. e) Przewód zasilaj ą cy i wtyczka: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. Ni...
WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 41 Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej mo ż e spowodowa ć opó ź nione wrzenie z wyrzutem p ł ynu, dlatego podczas wyjmowania pojemnika nale ż y zachowa ć ostro ż no ść . Aby unikn ąć nag ł ego wyrzucenia wrz ą cego p ł ynu i ewentualnego oparz...