OBS; POJEMNIKI PRZEZNACZONE DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH - Zanussi ZBM 17542 - Instrukcja obsługi - Strona 16

Zanussi ZBM 17542

Kuchenka mikrofalowa Zanussi ZBM 17542 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

47

PORADY DOTYCZ

Ą

CE GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ I

OBS

Ł

UGA KUCHENKI MIKROFALOWEJ

OBS

Ł

UGA KUCHENKI MIKROFALOWEJ

POJEMNIKI PRZEZNACZONE DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH

GOTOWANIE Z U

Ż

YCIEM MIKROFAL

R

Ę

CZNE ROZMRA

Ż

ANIE

Do r

ę

cznego rozmra

ż

ania (bez u

ż

ycia funkcji automatycznego rozmra

ż

ania) nale

ż

y u

ż

y

ć

mocy 240 W. Ikona rozmra

ż

ania pojawi si

ę

na

wy

ś

wietlaczu po wybraniu poziomu mocy.

Pojemnik

Przeznaczone do

kuchenek

mikrofalowych

Uwagi

Folia aluminiowa/pojemniki z

folii

/

Ma

ł

ych kawa

ł

ków folii aluminiowej mo

ż

na u

ż

y

ć

do zabezpieczenia potrawy przed przegrzaniem.

Folia powinna znajdowa

ć

si

ę

co najmniej 2 cm od

ś

cianek kuchenki, w przeciwnym razie mo

ż

e

doj

ść

do powstania

ł

uku elektrycznego. Stosowanie pojemników z folii nie jest zalecane, chyba

ż

e

producent okre

ś

li

ł

model. Nale

ż

y dok

ł

adnie przestrzega

ć

instrukcji.

Naczynia do przyrumieniania

Zawsze nale

ż

y przestrzega

ć

instrukcji podanych przez producenta. Nie nale

ż

y przekracza

ć

podanych czasów podgrzewania. Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, poniewa

ż

te naczynia mog

ą

by

ć

bardzo gor

ą

ce.

Porcelana i ceramika

/

Porcelana, wyroby ceramiczne, garnki glazurowane i ceramika wypalana s

ą

zwykle odpowiednie,

z wyj

ą

tkiem tych z metalowymi dekoracjami.

Szk

ł

o np. Pyrex®

Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

w przypadku korzystania z cienkich pojemników szklanych,

poniewa

ż

mog

ą

p

ę

kn

ąć

po nag

ł

ym podgrzaniu.

Metal

Stosowanie pojemników metalowych w kuchenkach mikrofalowych nie jest zalecane, poniewa

ż

powoduj

ą

one powstawanie

ł

uku elektrycznego, co mo

ż

e spowodowa

ć

po

ż

ar.

Plastik/polistyren np. pojemniki

na potrawy typu fastfood

Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, poniewa

ż

niektóre pojemniki odkszta

ł

caj

ą

si

ę

, topi

ą

i odbarwiaj

ą

w

wysokiej temperaturze.

Folia spo

ż

ywcza

Nie mo

ż

e styka

ć

si

ę

z potraw

ą

i nale

ż

y j

ą

przek

ł

u

ć

, aby umo

ż

liwi

ć

wydostawanie si

ę

pary.

Woreczki do

zamra

ż

ania/pieczenia

Nale

ż

y je przek

ł

u

ć

, aby umo

ż

liwi

ć

wydostawanie si

ę

pary. Nale

ż

y upewni

ć

si

ę

,

ż

e woreczki mo

ż

na

stosowa

ć

w kuchenkach mikrofalowych. Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

plastikowych ani metalowych

opasek, poniewa

ż

mog

ą

si

ę

stopi

ć

lub zapali

ć

z powodu powstania

ł

uku elektrycznego.

Papier — talerze, kubki i

papier

ś

niadaniowy

Nale

ż

y u

ż

ywa

ć

tylko do podgrzewania lub poch

ł

aniania wilgoci. Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

,

poniewa

ż

przegrzanie mo

ż

e spowodowa

ć

po

ż

ar.

Pojemniki ze s

ł

omy lub drewna

W przypadku korzystania z tych materia

ł

ów nale

ż

y zawsze nadzorowa

ć

kuchenk

ę

, poniewa

ż

przegrzanie mo

ż

e spowodowa

ć

po

ż

ar.

Papier makulaturowy

i gazety

Mo

ż

e zawiera

ć

cz

ą

steczki metalu, które spowoduj

ą

powstanie

ł

uku elektrycznego, co mo

ż

e mog

ą

doprowadzi

ć

do po

ż

aru.

Kuchenk

ę

mo

ż

na zaprogramowa

ć

do dzia

ł

ania przez maksymalnie

90 minut. Czas gotowania wynosi od 15 sekund do 5 minut. Zale

ż

y

on od ca

ł

kowitego czasu gotowania podanego w tabeli.

Czas gotowania

Jednostka zmiany

0–5 minut

15 sekund

5 –10 minut

30 sekund

10–30 minut

1 minuta

30–90 minut

5 minut

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 8 - Unikanie zagro; Unikanie obra

WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 39 Unikanie zagro ż enia po ż arowego Podczas pracy nie nale ż y pozostawia ć kuchenki mikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbyt wysokiej mocy lub zbyt d ł ugich czasów gotowania mo ż e spowodowa ć przegrzanie ż ywno ś ci i doprowadzi ć do po ż aru. Gn...

Strona 9 - Unikanie pora

40 WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA uszczelniaj ą ce: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. d)Wn ę trze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: nale ż y sprawdzi ć , czy nie wyst ę puj ą wgniecenia. e) Przewód zasilaj ą cy i wtyczka: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. Ni...

Strona 10 - ść; Unikanie oparze; ąć

WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 41 Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej mo ż e spowodowa ć opó ź nione wrzenie z wyrzutem p ł ynu, dlatego podczas wyjmowania pojemnika nale ż y zachowa ć ostro ż no ść . Aby unikn ąć nag ł ego wyrzucenia wrz ą cego p ł ynu i ewentualnego oparz...