TABELA PROGRAMÓW I PRZEPISY; Gotowanie mi; DOSTOSOWYWANIE PRZEPISÓW DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ; Zupa grzybowa; PRZEPISY - Zanussi ZBM 17542 - Instrukcja obsługi - Strona 25

Kuchenka mikrofalowa Zanussi ZBM 17542 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 8 – Unikanie zagro; Unikanie obra
- Strona 9 – Unikanie pora
- Strona 10 – ść; Unikanie oparze; ąć
- Strona 12 – Wa; PRZEGL; KUCHENKA MIKROFALOWA I AKCESORIA
- Strona 13 – PANEL STEROWANIA; USTAWIANIE ZEGARA
- Strona 14 – DOSTOSOWYWANIE GODZINY PO USTAWIENIU ZEGARA
- Strona 15 – GOTOWANIE Z U; CHARAKTERYSTYKA POTRAW
- Strona 16 – OBS; POJEMNIKI PRZEZNACZONE DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH
- Strona 17 – TIMER KUCHENNY; POZIOMU MOC Y KUCHENKI
- Strona 18 – DODAWANIE 30 SEKUND; PLUS I MINUS
- Strona 19 – ANIA; GOTOWANIE WIELOETAPOWE
- Strona 21 – TABELA PROGRAMÓW; TABELA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA I AUTOMATYCZNEGO
- Strona 23 – PRZEPISY DLA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; AUTOMATYCZNEGO; OBNI
- Strona 24 – TABELA GOTOWANIA
- Strona 25 – TABELA PROGRAMÓW I PRZEPISY; Gotowanie mi; DOSTOSOWYWANIE PRZEPISÓW DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ; Zupa grzybowa; PRZEPISY
- Strona 26 – Filety z soli; Ratatouille
- Strona 27 – Szynka nadziewana; Gulasz z ciel
- Strona 28 – Galaretka owocowa z sosem waniliowym; Lasagne
- Strona 29 – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
- Strona 30 – ROZWI
- Strona 31 – MONTA; POZYCJA; Opcja monta; Wymiary w mm
- Strona 32 – ŁĄ
- Strona 33 – Ekologiczna utylizacja materia
- Strona 34 – WARUNKI GWARANC YJNE
TABELA PROGRAMÓW I PRZEPISY
56
Gotowanie mi
ę
sa i ryby
Potrawa
Ilo
ść
-g-
Ustawienie
mocy
Czas
-min-
Metoda
Czas
pozostawienia
-min-
Piecze
ń
(wieprzowina,
ciel
ę
cina, jagni
ę
cina)
1000
1500
800 W
400 W
800 W
400 W
19 - 21*
11 - 14
33 - 36*
13 - 17
doprawi
ć
do smaku, umie
ś
ci
ć
w p
ł
ytkim naczyniu
do tarty, odwróci
ć
po*
10
10
Piecze
ń
wo
ł
owa (
ś
rednia)
1000
800 W
400 W
9 - 11*
5 - 7
doprawi
ć
do smaku, umie
ś
ci
ć
w naczyniu do
tarty, odwróci
ć
po*
10
Filet rybny
200
800 W
3 - 4
doprawi
ć
do smaku, umie
ś
ci
ć
w naczyniu do
tarty, przykry
ć
3
Wszystkie przepisy w tym podr
ę
czniku umo
ż
liwiaj
ą
uzyskanie 4 porcji,
chyba
ż
e podano inaczej.
DOSTOSOWYWANIE PRZEPISÓW DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Aby dostosowa
ć
ulubione przepisy do kuchenki mikrofalowej, nale
ż
y
uwzgl
ę
dni
ć
nast
ę
puj
ą
ce zalecenia: czas gotowania nale
ż
y skróci
ć
od
jednej trzeciej do po
ł
owy. Nale
ż
y skorzysta
ć
z przyk
ł
adowych
przepisów w tej instrukcji obs
ł
ugi.
Potrawy o du
ż
ej zawarto
ś
ci wody, na przyk
ł
ad mi
ę
so, ryba, drób,
warzywa, owoce, gulasz i zupy mo
ż
na
ł
atwo przygotowa
ć
w
kuchence mikrofalowej.
Potrawy o ma
ł
ej ilo
ś
ci wody, na przyk
ł
ad talerze z jedzeniem nale
ż
y
przed podgrzaniem lub gotowaniem zwil
ż
y
ć
na powierzchni.
Ilo
ść
p
ł
ynów dodawan
ą
do surowych potraw duszonych nale
ż
y
ograniczy
ć
do oko
ł
o dwóch trzecich ilo
ś
ci oryginalnego przepisu. W
razie potrzeby nale
ż
y doda
ć
wi
ę
ksz
ą
ilo
ść
wody podczas gotowania.
Ilo
ść
dodawanego t
ł
uszczu mo
ż
na znacznie zmniejszy
ć
. W celu
doprawienia potrawy wystarczy doda
ć
niewielk
ą
ilo
ść
mas
ł
a,
margaryny lub oleju. Z tego powodu kuchenka mikrofalowa
doskonale nadaje si
ę
do przygotowania potraw o niskiej zawarto
ś
ci
t
ł
uszczu w ramach diety.
Zupa grzybowa
1. W
ł
ó
ż
warzywa i bulion do miski, przykryj i gotuj.
8 – 9 min 800 W
2. Zmiksuj wszystkie sk
ł
adniki w mikserze.
3. Wymieszaj m
ą
k
ę
i mas
ł
o na past
ę
i dodaj do zupy.
Dopraw sol
ą
oraz pieprzem, przykryj i gotuj. Wymieszaj po
ugotowaniu.
4 – 6 min 800 W
4. Wymieszaj
ż
ó
ł
tko ze
ś
mietan
ą
, stopniowo dodawaj do zupy,
mieszaj
ą
c j
ą
. Podgrzej przez krótki czas, ale nie doprowadzaj
do wrzenia!
1 – 2 min 800 W
Po ugotowaniu pozostaw na oko
ł
o 5 minuty.
PRZEPISY
Naczynia: Miska z pokrywk
ą
(pojemno
ść
2 l)
200 g
grzyby, w plasterkach
50 g
cebula, drobno posiekana
300 ml
bulion mi
ę
sny
300 ml
ś
mietana
25 g
m
ą
ka
25 g
mas
ł
o lub margaryna
sól i pieprz
1
jajka
150 g
ś
mietana
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 39 Unikanie zagro ż enia po ż arowego Podczas pracy nie nale ż y pozostawia ć kuchenki mikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbyt wysokiej mocy lub zbyt d ł ugich czasów gotowania mo ż e spowodowa ć przegrzanie ż ywno ś ci i doprowadzi ć do po ż aru. Gn...
40 WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA uszczelniaj ą ce: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. d)Wn ę trze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: nale ż y sprawdzi ć , czy nie wyst ę puj ą wgniecenia. e) Przewód zasilaj ą cy i wtyczka: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. Ni...
WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 41 Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej mo ż e spowodowa ć opó ź nione wrzenie z wyrzutem p ł ynu, dlatego podczas wyjmowania pojemnika nale ż y zachowa ć ostro ż no ść . Aby unikn ąć nag ł ego wyrzucenia wrz ą cego p ł ynu i ewentualnego oparz...