Zanussi ZBM 17542 - Instrukcja obsługi - Strona 22

Kuchenka mikrofalowa Zanussi ZBM 17542 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 8 – Unikanie zagro; Unikanie obra
- Strona 9 – Unikanie pora
- Strona 10 – ść; Unikanie oparze; ąć
- Strona 12 – Wa; PRZEGL; KUCHENKA MIKROFALOWA I AKCESORIA
- Strona 13 – PANEL STEROWANIA; USTAWIANIE ZEGARA
- Strona 14 – DOSTOSOWYWANIE GODZINY PO USTAWIENIU ZEGARA
- Strona 15 – GOTOWANIE Z U; CHARAKTERYSTYKA POTRAW
- Strona 16 – OBS; POJEMNIKI PRZEZNACZONE DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH
- Strona 17 – TIMER KUCHENNY; POZIOMU MOC Y KUCHENKI
- Strona 18 – DODAWANIE 30 SEKUND; PLUS I MINUS
- Strona 19 – ANIA; GOTOWANIE WIELOETAPOWE
- Strona 21 – TABELA PROGRAMÓW; TABELA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA I AUTOMATYCZNEGO
- Strona 23 – PRZEPISY DLA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; AUTOMATYCZNEGO; OBNI
- Strona 24 – TABELA GOTOWANIA
- Strona 25 – TABELA PROGRAMÓW I PRZEPISY; Gotowanie mi; DOSTOSOWYWANIE PRZEPISÓW DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ; Zupa grzybowa; PRZEPISY
- Strona 26 – Filety z soli; Ratatouille
- Strona 27 – Szynka nadziewana; Gulasz z ciel
- Strona 28 – Galaretka owocowa z sosem waniliowym; Lasagne
- Strona 29 – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
- Strona 30 – ROZWI
- Strona 31 – MONTA; POZYCJA; Opcja monta; Wymiary w mm
- Strona 32 – ŁĄ
- Strona 33 – Ekologiczna utylizacja materia
- Strona 34 – WARUNKI GWARANC YJNE
TABELA PROGRAMÓW
53
Automatycznego
rozmra
ż
anie
Waga (Jednostka Zmiany)/
Naczynia
Przycisk
Procedura
Mi
ę
so/ryba/drób
(ca
ł
e ryby, steki rybne, filety
rybne, udka kurze, piersi
kurze, mi
ę
so mielone, stek,
kotlety, burgery, kie
ł
baski)
0,2 – 0,8 kg (100 g)
Naczynie do tarty
• W
ł
ó
ż
potraw
ę
do naczynia do tarty na
ś
rodku podstawy
obrotowej.
• Po wyemitowaniu sygna
ł
u d
ź
wi
ę
kowego odwró
ć
, zmie
ń
u
ł
o
ż
enie i rozdziel potraw
ę
. Zas
ł
o
ń
cienkie kawa
ł
ki i ciep
ł
e
miejsca foli
ą
aluminiow
ą
.
• Po rozmro
ż
eniu zawi
ń
potraw
ę
w foli
ę
na 15-45 minut, a
ż
do
ca
ł
kowitego rozmro
ż
enia.
Uwaga:
Nieodpowiednie dla ca
ł
ego kurczaka.
• Mi
ę
so mielone: Po wyemitowaniu sygna
ł
u d
ź
wi
ę
kowego
odwró
ć
potraw
ę
. W razie potrzeby wyjmij rozmro
ż
one cz
ęś
ci.
Chleb
0,1 – 1,0 kg (100 g)
Naczynie do tarty
• Rozmie
ść
potraw
ę
w naczyniu do tarty ustawionym na
ś
rodku podstawy obrotowej.
W przypadku wagi 1,0 kg umie
ść
potraw
ę
bezpo
ś
rednio na
podstawie obrotowej.
• Po wyemitowaniu sygna
ł
u d
ź
wi
ę
kowego odwró
ć
, zmie
ń
u
ł
o
ż
enie potrawy i wyjmij rozmro
ż
one kawa
ł
ki.
• Po odmro
ż
eniu przykryj potraw
ę
foli
ą
aluminiow
ą
i pozostaw na 5–15 min, a
ż
do ca
ł
kowitego rozmro
ż
enia.
x1
x2
Uwaga:
• Nale
ż
y wprowadzi
ć
tylko mas
ę
potrawy. Nie nale
ż
y dodawa
ć
masy naczynia.
• W przypadku potraw wa
żą
cych wi
ę
cej lub mniej ni
ż
podano w tabeli funkcji automatycznego gotowania i automatycznego
rozmra
ż
ania nale
ż
y wybra
ć
ustawienia r
ę
cznie.
• Temperatura ko
ń
cowa b
ę
dzie ró
ż
na w zale
ż
no
ś
ci od temperatury pocz
ą
tkowej. Po ugotowaniu nale
ż
y sprawdzi
ć
, czy z potrawy
wydostaje si
ę
ciep
ł
o.
• Je
ż
eli wymagane b
ę
dzie wykonanie czynno
ś
ci (np. odwrócenie potrawy), kuchenka zatrzyma si
ę
, wyemituje sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy, a na
wy
ś
wietlaczu b
ę
dzie miga
ć
warto
ść
i ikona pozosta
ł
ego czasu gotowania. Aby kontynuowa
ć
gotowanie, w
łą
czy
ć
si
ę
START/+30
.
• Po u
ż
yciu trybu gotowania mikrofalami mo
ż
e w
łą
czy
ć
si
ę
wentylator.
Uwaga:
Automatyczne rozmra
ż
anie
1. Steki i kotlety nale
ż
y rozmra
ż
a
ć
w jednej warstwie.
2. Mi
ę
so mielone nale
ż
y zamra
ż
a
ć
w cienkich warstwach.
3. Po odwróceniu potrawy nale
ż
y zas
ł
oni
ć
rozmro
ż
one cz
ęś
ci ma
ł
ymi, p
ł
askimi kawa
ł
kami folii aluminiowej.
4. Drób nale
ż
y przygotowa
ć
zaraz po rozmro
ż
eniu.
Wa
ż
ne:
Potrawy sch
ł
odzone s
ą
gotowane od 5
o
C, potrawy mro
ż
one s
ą
gotowane od -18
o
C.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 39 Unikanie zagro ż enia po ż arowego Podczas pracy nie nale ż y pozostawia ć kuchenki mikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbyt wysokiej mocy lub zbyt d ł ugich czasów gotowania mo ż e spowodowa ć przegrzanie ż ywno ś ci i doprowadzi ć do po ż aru. Gn...
40 WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA uszczelniaj ą ce: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. d)Wn ę trze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: nale ż y sprawdzi ć , czy nie wyst ę puj ą wgniecenia. e) Przewód zasilaj ą cy i wtyczka: nale ż y sprawdzi ć , czy nie s ą uszkodzone. Ni...
WA Ż NE INFORMACJE DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA 41 Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej mo ż e spowodowa ć opó ź nione wrzenie z wyrzutem p ł ynu, dlatego podczas wyjmowania pojemnika nale ż y zachowa ć ostro ż no ść . Aby unikn ąć nag ł ego wyrzucenia wrz ą cego p ł ynu i ewentualnego oparz...