Czyszczenie i konserwacja; Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, ani wlewać - Zelmer 43Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 7
![Zelmer 43Z010](https://cdn.manualsarea.com/instructions-2/16862/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 2 – Szanowni Klienci; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Podczas wyjmowania z urządzenia pojemnika do; P L; Notes
- Strona 3 – UWAGA: Po zakończeniu procesu pieczenia uchwyt
- Strona 5 – FAZY PRACY URZĄDZENIA
- Strona 7 – Czyszczenie i konserwacja; Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, ani wlewać
- Strona 8 – PYTANIA I ODPOWIEDZI DOTYCZĄCE URZĄDZENIA
- Strona 9 – KLASYCZNE PRZEPISY
- Strona 10 – KIEDY DOKONAĆ KOREKTY W PRZEPISACH
- Strona 11 – Rozwiązania dla powyższych problemów; Nie należy do; Uwagi dotyczące przepisów
- Strona 12 – Należy zawsze najpierw wlać płyn, a dopiero na koń; Przepisy do zastosowania w urządzeniu do wy
- Strona 13 – Ekologia – zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
9
FUNKCJA
4
5
6
7
8
9
10
11
12
SW
EE
T
(S
ŁO
DK
IE
P
IE
CZY
W
O)
SU
PE
R R
AP
ID
700 g
(S
UP
ER
S
ZY
BK
I 700 g)
SU
PE
R R
AP
ID
900 g
(S
UP
ER
S
ZY
BK
I 900 g)
QU
IC
K
(S
ZY
BK
I)
BR
OW
N B
RE
AD
(P
IE
CZY
W
O C
IE
M
NE
)
DO
UG
H
(C
IA
ST
O)
BA
GE
L D
OU
GH
(C
IA
ST
O N
A B
AJG
LE
)
JA
M
(D
ŻE
M
)
BA
KE
(P
RZY
RU
M
IE
NIA
NIE
)
LOAF (bochenek)
500 g
700 g
900 g
700 g
900 g
900 g
900 g
-
-
-
-
DELAY TIME
(opóźnienie startu)
3:17-
13:00
3:22-
13:00
3:27-
13:00
-
-
-
3:55-
13:00
1:30-
13:00
2:00-
13:00
-
-
PREHEAT
(ogrzewanie wstępne)
30 m
KNEADING 1
(zagniatanie 1)
5 m
5 m
5 m
13 m
9 m
3 m
5 m
5 m
20 m
15 m
PAUSE (pauza)
5 m
5 m
5 m
5 m
10 m
5 m
KNEADING 2
(zagniatanie 2)
20 m
20 m
20 m
5 m
20 m
20 m
10 m
RISE 1 (wzrost 1)
39 m
39 m
39 m
39 m
60 m
KNEADING 3
(zagniatanie 3)
10 s
10 s
10 s
10 s
RISE 2 (wzrost 2)
25 m
50 s
25 m
50 s
25 m
50 s
25 m
50 s
KNEADING 4
(zagniatanie 4)
5 s
5 s
5 s
10 s
RISE 3 (wzrost3)
51 m
55 s
51 m
55 s
51 m
55 s
10 m
9 m
44 m
50 s
90 m
BAKE (wypiek)
50 m
55 m
60 m
35 m
40 m
90 m
60 m
50 m
60 m
WARM
(utrzymywanie ciepła)
1 h
1 h
1 h
1 h
1 h
1 h
1 h
-
-
60 m
TOTAL TIME
(czas całkowity)
3:17
3:22
3:27
0:58
0:58
1:43
3:55
1:30
2:00
1:05
1:00
Ogrzewanie urządzenia w celu wzrostu ciasta.
Ogrzewanie włączane jest jedynie w przypadku, jeśli tempe
-
ratura pokojowa wynosi poniżej 25°C. Jeśli temperatura po
-
kojowa jest wyższa niż 25°C, składniki mają już odpowiednią
temperaturę i nie wymagają podgrzewania.
Czyszczenie i konserwacja
Przed pierwszym użyciem urządzenia dokładnie umyj
●
pojemnik do wypieku oraz łopatkę mieszającą przy uży
-
ciu delikatnego detergentu (nie wolno zanurzać pojemni
-
ka do wypieku w wodzie).
Przed pierwszym użyciem, zaleca się nasmarować nowy
●
pojemnik do wypieku oraz łopatkę mieszającą tłuszczem
odpornym na wysoką temperaturę, a następnie nagrzać
je w piekarniku przez około 10 minut. Po wystygnięciu
usuń tłuszcz z pojemnika przy użyciu ręcznika papiero
-
wego. Dzięki temu zabiegowi chroniona będzie powłoka
zapobiegająca przywieraniu ciasta. Czynność tę można
powtórzyć raz na jakiś czas.
Odczekaj aż urządzenie wystygnie przed czyszczeniem
●
lub schowaniem. Przed kolejnym procesem zagniatania
i pieczenia, urządzenie musi ostygnąć przez około pół
godziny.
Przed czyszczeniem odłącz urządzenie od sieci elek
-
●
trycznej i odczekaj aż wystygnie. Do mycia używaj ła
-
godnego detergentu. Nie wolno używać chemicznych
środków czyszczących, benzyny, środków do czysz
-
czenia piekarników lub wszelkich innych środków, które
mogą porysować lub zniszczyć powłokę urządzenia.
Usuwaj wszystkie składniki oraz okruchy z pokrywy, obu
-
●
dowy i komory wypieku za pomocą wilgotnego ręcznika.
Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, ani wlewać
wody do komory wypieku!
Aby ułatwić czyszczenie można zdjąć pokrywę ustawia
-
●
jąc ją pod kątem a następnie pociągając do góry.
Pojemnik do wypieku należy przetrzeć z zewnątrz wilgot
-
●
ną szmatką. Wnętrze pojemnika można myć przy uży
-
ciu płynu do zmywania naczyń. Pojemnika nie zanurzaj
w wodzie.
Łopatkę do mieszania oraz trzpień napędzający czyść na
-
●
tychmiast po użyciu. Jeśli łopatka do mieszania pozosta
-
nie w pojemniku, będzie ją później trudno stamtąd wyjąć.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
4 Szanowni Klienci Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji użytko - wania. Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom dotyczącym bezpieczeństwa, tak aby podczas użytkowania urządzenia zapobiec wypadkom i/lub uniknąć uszkodzenia urządzenia. Instrukcję użytkowania radzimy zachować, aby m...
5 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Wypiekacz do chleba jest urządzeniem klasy I, wyposażo - nym w przewód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem ochronnym. Urządzenie spełnia wymagania obowiązujących norm. Urządzenie jest zgodne z wymagania...
7 13 Podgrzewanie. Po zakończeniu procesu pieczenia włącza się brzęczyk, któ - ry sygnalizuje, że chleb może zostać wyjęty z urządzenia. Natychmiast rozpoczęty zostaje równocześnie jednogodzin - ny proces podgrzewania. 14 Zakończenie faz programu. Po zakończeniu programu wyciągnij wtyczkę przewodu p...