Czyszczenie i konserwacja; Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, ani wlewać - Zelmer 43Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Zelmer 43Z010
Ładowanie instrukcji

9

FUNKCJA

4

5

6

7

8

9

10

11

12

SW

EE

T

(S

ŁO

DK

IE

P

IE

CZY

W

O)

SU

PE

R R

AP

ID

700 g

(S

UP

ER

S

ZY

BK

I 700 g)

SU

PE

R R

AP

ID

900 g

(S

UP

ER

S

ZY

BK

I 900 g)

QU

IC

K

(S

ZY

BK

I)

BR

OW

N B

RE

AD

(P

IE

CZY

W

O C

IE

M

NE

)

DO

UG

H

(C

IA

ST

O)

BA

GE

L D

OU

GH

(C

IA

ST

O N

A B

AJG

LE

)

JA

M

(D

ŻE

M

)

BA

KE

(P

RZY

RU

M

IE

NIA

NIE

)

LOAF (bochenek)

500 g

700 g

900 g

700 g

900 g

900 g

900 g

-

-

-

-

DELAY TIME

(opóźnienie startu)

3:17-

13:00

3:22-

13:00

3:27-

13:00

-

-

-

3:55-

13:00

1:30-

13:00

2:00-

13:00

-

-

PREHEAT

(ogrzewanie wstępne)

30 m

KNEADING 1

(zagniatanie 1)

5 m

5 m

5 m

13 m

9 m

3 m

5 m

5 m

20 m

15 m

PAUSE (pauza)

5 m

5 m

5 m

5 m

10 m

5 m

KNEADING 2

(zagniatanie 2)

20 m

20 m

20 m

5 m

20 m

20 m

10 m

RISE 1 (wzrost 1)

39 m

39 m

39 m

39 m

60 m

KNEADING 3

(zagniatanie 3)

10 s

10 s

10 s

10 s

RISE 2 (wzrost 2)

25 m

50 s

25 m

50 s

25 m

50 s

25 m

50 s

KNEADING 4

(zagniatanie 4)

5 s

5 s

5 s

10 s

RISE 3 (wzrost3)

51 m

55 s

51 m

55 s

51 m

55 s

10 m

9 m

44 m

50 s

90 m

BAKE (wypiek)

50 m

55 m

60 m

35 m

40 m

90 m

60 m

50 m

60 m

WARM

(utrzymywanie ciepła)

1 h

1 h

1 h

1 h

1 h

1 h

1 h

-

-

60 m

TOTAL TIME

(czas całkowity)

3:17

3:22

3:27

0:58

0:58

1:43

3:55

1:30

2:00

1:05

1:00

Ogrzewanie urządzenia w celu wzrostu ciasta.

Ogrzewanie włączane jest jedynie w przypadku, jeśli tempe

-

ratura pokojowa wynosi poniżej 25°C. Jeśli temperatura po

-

kojowa jest wyższa niż 25°C, składniki mają już odpowiednią

temperaturę i nie wymagają podgrzewania.

Czyszczenie i konserwacja

Przed pierwszym użyciem urządzenia dokładnie umyj

pojemnik do wypieku oraz łopatkę mieszającą przy uży

-

ciu delikatnego detergentu (nie wolno zanurzać pojemni

-

ka do wypieku w wodzie).

Przed pierwszym użyciem, zaleca się nasmarować nowy

pojemnik do wypieku oraz łopatkę mieszającą tłuszczem

odpornym na wysoką temperaturę, a następnie nagrzać

je w piekarniku przez około 10 minut. Po wystygnięciu

usuń tłuszcz z pojemnika przy użyciu ręcznika papiero

-

wego. Dzięki temu zabiegowi chroniona będzie powłoka

zapobiegająca przywieraniu ciasta. Czynność tę można

powtórzyć raz na jakiś czas.

Odczekaj aż urządzenie wystygnie przed czyszczeniem

lub schowaniem. Przed kolejnym procesem zagniatania

i pieczenia, urządzenie musi ostygnąć przez około pół

godziny.

Przed czyszczeniem odłącz urządzenie od sieci elek

-

trycznej i odczekaj aż wystygnie. Do mycia używaj ła

-

godnego detergentu. Nie wolno używać chemicznych

środków czyszczących, benzyny, środków do czysz

-

czenia piekarników lub wszelkich innych środków, które

mogą porysować lub zniszczyć powłokę urządzenia.

Usuwaj wszystkie składniki oraz okruchy z pokrywy, obu

-

dowy i komory wypieku za pomocą wilgotnego ręcznika.

Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, ani wlewać

wody do komory wypieku!

Aby ułatwić czyszczenie można zdjąć pokrywę ustawia

-

jąc ją pod kątem a następnie pociągając do góry.

Pojemnik do wypieku należy przetrzeć z zewnątrz wilgot

-

ną szmatką. Wnętrze pojemnika można myć przy uży

-

ciu płynu do zmywania naczyń. Pojemnika nie zanurzaj

w wodzie.

Łopatkę do mieszania oraz trzpień napędzający czyść na

-

tychmiast po użyciu. Jeśli łopatka do mieszania pozosta

-

nie w pojemniku, będzie ją później trudno stamtąd wyjąć.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Szanowni Klienci; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Podczas wyjmowania z urządzenia pojemnika do; P L; Notes

4 Szanowni Klienci Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji użytko - wania. Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom dotyczącym bezpieczeństwa, tak aby podczas użytkowania urządzenia zapobiec wypadkom i/lub uniknąć uszkodzenia urządzenia. Instrukcję użytkowania radzimy zachować, aby m...

Strona 3 - UWAGA: Po zakończeniu procesu pieczenia uchwyt

5 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Wypiekacz do chleba jest urządzeniem klasy I, wyposażo - nym w przewód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem ochronnym. Urządzenie spełnia wymagania obowiązujących norm. Urządzenie jest zgodne z wymagania...

Strona 5 - FAZY PRACY URZĄDZENIA

7 13 Podgrzewanie. Po zakończeniu procesu pieczenia włącza się brzęczyk, któ - ry sygnalizuje, że chleb może zostać wyjęty z urządzenia. Natychmiast rozpoczęty zostaje równocześnie jednogodzin - ny proces podgrzewania. 14 Zakończenie faz programu. Po zakończeniu programu wyciągnij wtyczkę przewodu p...