Zelmer 43Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Zelmer 43Z010 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 19
Ładowanie instrukcji

6

4

Włóż wtyczkę przewodu przyłączeniowego do gniaz

-

da sieci elektrycznej.

5

Wybierz żądany program za pomocą przycisku MENU.

Przycisk MENU służy do wyboru programów szczegółowo

opisanych poniżej.

BASIC (PODSTAWOWY)

Do przygotowania białego, pszennego i żytniego pieczywa.

To najczęściej używany program.

FRENCH (CIASTO FRANCUSKIE)

Do przygotowania szczególnie lekkiego białego pieczywa.

WHOLEWHEAT (PIECZYWO RAZOWE)

Do przygotowania pieczywa razowego.

SWEET (SŁODKIE PIECZYWO)

Do przygotowywania np. słodkiego ciasta na zakwasie.

SUPER RAPID 700 g (SUPER SZYBKI 700 g)

Do zagniatania i pieczenia bochenków chleba do 700 g.

SUPER RAPID 900 g (SUPER SZYBKI 900 g)

Do zagniatania i pieczenia bochenków chleba do 900 g.

QUICK (SZYBKI)

Do szybkiego przygotowania białego, pszennego i żytniego

pieczywa.

BROWN BREAD (PIECZYWO CIEMNE)

Do przygotowania ciemnego pieczywa itp.

DOUGH (CIASTO)

Do przygotowania ciasta.

BAGEL DOUGH (CIASTO NA BAJGLE)

Do przygotowania ciasta na bajgle.

JAM (DŻEM)

Do przygotowywania marmolad i dżemów.

BAKE (PRZYRUMIENIANIE)

Do przyrumieniania chleba i ciasta.

6

Wybierz wagę odpowiednią dla danego programu.

Przycisk LOAF

służy do ustawienia wagi chleba (patrz tabela):

POZIOM I

= mały chleb o wadze do 500 g

POZIOM II

= średni chleb o wadze do 700 g

POZIOM III

= duży chleb o wadze do 900 g

7

Następnie wybierz żądany poziom przyrumieniania.

Przycisk COLOR

służy do ustawienia żądanego stopnia

przyrumienienia: LIGHT (słabe), MEDIUM (średnie), DARK

(mocne).

8

Ustaw czas rozpoczęcia programu za pomocą przy

-

cisku TIME.
PRZYCISKI PROGRAMATORA CZASU TIMER

Następujące programy mogą zostać ustawione z funkcją

programatora czasu: BASIC (podstawowy) (1), FRENCH

(ciasto francuskie) (2), WHOLEWHEAT (pieczywo razowe)

(3), SWEET (słodkie pieczywo) (4), QUICK (szybki) (7),

BROWN BREAD (ciemne pieczywo) (8), DOUGH (ciasto) (9)

oraz BAGEL DOUGH (bajgiel) (10).

Programy SUPER RAPID 700 g (super szybki) (5), SUPER

RAPID 900 g (super szybki) (6), JAM (DŻEM) (11), BAKE

(PRZYRUMIENIANIE) (12) nie mogą zostać ustawione

z funkcją programatora czasu. Do czasu, po upływie którego

rozpocząć się ma proces wypieku należy dodać czas trwania

danego programu oraz jedną godzinę po zakończeniu pro

-

cesu pieczenia.

Maksymalny możliwy czas ustawienia wynosi 13 godzin.

Przykład:

Jest godzina 20:30, a chleb ma być gotowy na 7:00 rano na

-

stępnego dnia tzn. za 10 godzin i 30 minut. Naciskaj przycisk

TIME do momentu, gdy na wyświetlaczu pojawi się symbol

10:30, to jest ilość czasu od teraz (20:30) do chwili, w której

chleb ma być gotowy. Podczas korzystania z funkcji progra

-

matora czasu nie wolno używać łatwo psujących się składni

-

ków takich jak mleko, owoce, jogurt, cebula, jajka itp.

9

Naciśnij przycisk START/STOP.

Przycisk START/STOP służy również do zatrzymania pro

-

gramu w każdej chwili. W tym celu naciśnij i przytrzymaj

przez około 3 sekundy przycisk START/STOP, do momentu

gdy rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi

się początkowa pozycja wybranego programu. Jeżeli chcesz

zastosować inny program, wybierz go przy pomocy przyci

-

sku MENU.

10

Mieszanie i zagniatanie ciasta.

Urządzenie do wypieku chleba automatycznie miesza i za

-

gniata ciasto do momentu, w którym osiągnie ono odpowied

-

nią konsystencję.

UWAGA: Podczas fazy mieszania i zagniatania ciasta

pokrywa urządzenia powinna być zamknięta. Podczas

tej fazy można jeszcze dodawać niewielkie ilości wody,

płynu lub innych składników.

11

Pozostawianie ciasta do wzrostu.

Po ostatnim cyklu mieszenia, urządzenie nagrzewa się do

temperatury optymalnej dla wzrostu ciasta.

UWAGA: Podczas fazy wzrostu ciasta zamknij pokry

-

wę i nie otwieraj jej aż do zakończenia wypieku chle

-

ba. Zdjęcia mają na celu jedynie przedstawienie fazy

wzrostu ciasta.

12

Pieczenie.

Urządzenie do wypieku chleba automatycznie ustawia czas

i temperaturę pieczenia. Jeśli chleb jest zbyt jasny pod ko

-

niec programu, zastosuj program BAKE, aby mocniej przy

-

rumienić chleb. W tym celu naciśnij przycisk START/STOP

przytrzymując go przez około 3 sekundy (do momentu, gdy

rozlegnie się sygnał dźwiękowy). Następnie wciśnij przycisk

MENU i wybierz program BAKE. Gdy żądany poziom przy

-

rumienienia zostanie osiągnięty zatrzymaj proces, przytrzy

-

mując przez około 3 sekundy przycisk START/STOP (do

momentu, gdy rozlegnie się sygnał dźwiękowy).

UWAGA: Podczas fazy pieczenia ciasta zamknij pokrywę

i nie otwieraj jej aż do zakończenia wypieku chleba. Zdję

-

cia mają na celu jedynie przedstawienie fazy pieczenia.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)