UWAGA: Po zakończeniu procesu pieczenia uchwyt - Zelmer 43Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 3

Zelmer 43Z010 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 19
Ładowanie instrukcji

5

Dane techniczne

Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej

wyrobu.

Wypiekacz do chleba jest urządzeniem klasy I, wyposażo

-

nym w przewód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze

stykiem ochronnym.

Urządzenie spełnia wymagania obowiązujących norm.

Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:

Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)

– 2006/95/EC.

Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)

– 2004/108/EC.

Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.

Deklaracja zgodności CE znajduje się na stronach

www.zelmer.pl.

Budowa urządzenia

(Rys. A)

ELEMENTY URZĄDZENIA

1

Zdejmowana pokrywa.

2

Uchwyt.

3

Okienko.

4

Górny otwór wentylacyjny.

5

Boczne otwory wentylacyjne.

6

Pojemnik do wypieku.

7

Łopatka mieszająca.

8

Komora wypieku.

9

Panel sterowania.

AKCESORIA

10

Łyżka do mierzenia.

11

Pojemnik do mierzenia.

PANEL STEROWANIA

12

Wyświetlacz LCD

– wyświetla informacje dotyczące wy

-

branego programu, czasu pozostałego do końca programu

oraz stopnia przyrumienienia chleba.
Na wyświetlaczu pojawi się symbol „1 3:25”. Cyfra „1” okre

-

śla program, który został wybrany, zaś symbol „3:25” ozna

-

cza czas trwania wybranego programu. Położenie dwóch

znaczników określa wybrany stopień przyrumienienia oraz

wagę. Domyślnym ustawieniem po włączeniu urządzenia

jest „wysoka waga” oraz „średni stopień przyrumienienia”.

W czasie trwania programu na wyświetlaczu będą widocz

-

ne informacje dotyczące postępu procesu wypieku. Czas

widoczny na wyświetlaczu będzie się stopniowo zmniejszał.

Na wyświetlaczu widoczne są również inne informacje, doty

-

czące programatora czasu (TIMER), ogrzewania wstępnego

(PREHEAT), zagniatania (KNEADING), pauzy (PAUSE),

wzrostu ciasta (RISE), wypieku (BAKE), funkcji utrzymywa

-

nia ciepła (WARM) oraz zakończenia programu (END).

13

Przycisk START/STOP

– rozpoczyna i kończy program.

14

Przyciski programatora czasu TIMER

– ustawienie ze

-

gara.

15

Przycisk COLOR

– ustawianie żądanego stopnia przy

-

rumienienia.

16

Przycisk MENU

– wybór programu.

17

Przycisk LOAF

– ustawienie wagi zgodnie z opisem po

-

niżej.

Funkcje urządzenia

FUNKCJA BRZĘCZYKA

Brzęczyk włącza się:

Po naciśnięciu przycisków programujących.

Podczas drugiego procesu mieszenia ciasta w progra

-

mach BASIC, WHOLEWHEAT, SWEET, aby określić

moment, w którym do ciasta można dodać składniki takie

jak np. ziarna, owoce, orzechy.

Po zakończeniu programu.

FUNKCJA PAMIĘCI

W przypadku krótkiej przerwy w dostawie prądu, wynoszącej

do 5 minut, pozycja programu jest zapamiętywana i urządze

-

nie może kontynuować pracę po usunięciu awarii. Możliwe

jest to wyłącznie, jeżeli program został zatrzymany przed

fazą mieszania ciasta. W innym przypadku niezbędne jest

rozpoczęcie całego procesu od początku.

FUNKCJE BEZPIECZEŃSTWA

Jeśli po wcześniejszym użytkowaniu urządzenia jego tempe

-

ratura jest zbyt wysoka, aby rozpocząć nowy program, po

ponownym naciśnięciu START na wyświetlaczu pojawi się

komunikat E 01 i rozlegnie się sygnał dźwiękowy. W takim

przypadku przytrzymaj przycisk START/STOP do momentu,

w którym komunikat E 01 zniknie z wyświetlacza i pojawi się

na nim ustawienie podstawowe. Następnie wyjmij pojemnik

do wypieku i poczekaj, aż urządzenie wystygnie. Program

BAKE może zostać rozpoczęty w każdym momencie, nawet,

jeśli urządzenie jest rozgrzane.

Działanie i obsługa urządzenia

(Rys. B)

1

Włóż pojemnik do wypieku.

Pojemnik do wypieku pokryty jest powłoką zapobiegającą

przywieraniu. Umieść pojemnik dokładnie na środku pod

-

stawy, wewnątrz urządzenia. Lekkie naciśnięcie środka po

-

jemnika spowoduje zablokowanie sprężyn przytrzymujących

pojemnik po prawej i po lewej stronie komory. Aby wyjąć

pojemnik, zdecydowanym ruchem pociągnij za uchwyt do

przenoszenia pojemnika do góry.

UWAGA: Po zakończeniu procesu pieczenia uchwyt

jest gorący. Należy użyć rękawicy kuchennej.

2

Włóż łopatkę mieszającą.

Osadź łopatkę mieszającą nakładając otwór w łopatce mie

-

szającej na trzpień w pojemniku do wypieku.

3

Dodaj składniki.

Składniki wkładaj do pojemnika zgodnie z kolejnością okre

-

śloną w odpowiednim przepisie. Przykładowe przepisy poda

-

no w dalszej części instrukcji.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)