Zelmer 43Z010 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
14
Z tego względu w poniższych przepisach zastosowano
sproszkowany koncentrat zakwasu. Jest on dostępny
w 15-gramowych opakowaniach (na 1 kg mąki). Zaleca
-
my stosowanie się do poniższych przepisów (½, ¾ lub
1 opakowanie). Jeśli dodane zostanie mniej zakwasu niż
podano w przepisie, chleb będzie się kruszył.
Jeśli sproszkowany zakwas ma inne stężenie (100-gra
-
●
mowe opakowanie na 1 kg mąki), ilość mąki należy
zmniejszyć o 80 g na 1 kg mąki.
Można stosować również zakwas w płynie. Należy sto
-
●
sować się do ilości podanych na opakowaniu. Wypełnij
miarkę płynnym zakwasem i uzupełnij innymi płynnymi
składnikami w odpowiednich ilościach, zgodnie z prze
-
pisem.
Zakwas pszenny częściej sprzedawany jest w formie
●
suchej. Poprawia on podatność ciasta, jego świeżość
i smak. Jest również łagodniejszy niż zakwas żytni.
Do pieczenia chleba na zakwasie zastosować można
●
program BASIC lub WHOLEWHEAT.
Zakwas można zastąpić fermentem do wypieku. Różnica
●
będzie zauważalna wyłącznie w smaku. Ferment nadaje
się do stosowania w urządzeniu do wypieku chleba.
Do ciasta można dodawać otręby pszenne, aby chleb był
●
lżejszy i bogatszy w substancje odżywcze. W tym celu
należy dodać jedną łyżkę stołową otrębów na 500 g mąki
i zwiększyć ilość płynu o ½ łyżki stołowej.
Gluten pszenny to naturalny dodatek uzyskiwany z biał
-
●
ka zawartego w pszenicy. Dzięki niemu chleb jest lżejszy
i ma większą objętość. Chleb rzadziej opada i jest lżejszy
do trawienia. Jego zalety są szczególnie widoczne przy
pieczeniu chleba razowego lub innego pieczywa z mąki
mielonej w domu.
Czarny słód stosowany w niektórych przepisach to słód
●
jęczmienny ciemnoprażony. Dzięki niemu można uzy
-
skać ciemniejszą skórkę chleba i ciemniejszy miąższ
(np. brązowy chleb). Można stosować również słód żytni,
ale nie jest on już tak ciemny. Oba produkty dostępne są
w sklepach ze zdrową żywnością.
Czysta, sproszkowana lecytyna jest naturalnym emul
-
●
gatorem, który poprawia objętość chleba, sprawia, że
miąższ jest delikatniejszy i jaśniejszy, a pieczywo utrzy
-
muje świeżość przez dłuższy czas.
2. Dostosowanie ilości składników
Jeśli wymagane jest zwiększenie lub zmniejszenie ilości
składników, należy upewnić się, że proporcje oryginalnego
przepisu zostają zachowane. Aby uzyskać zadowalający
efekt, zalecamy stosowanie poniższych zasad dotyczących
modyikacji ilości składników:
Płyny / mąka:
●
ciasto powinno być delikatne (ale nie za
bardzo) i łatwe do wyrobienia. Ciasto nie powinno być
włókniste. Z ciasta powinno się łatwo dać wyrobić kulę.
Nie jest to możliwe przy gęstych ciastach w przypad
-
ku chleba żytniego lub pełnoziarnistego. Ciasto należy
sprawdzić pięć minut po pierwszym etapie mieszenia. Je
-
śli jest zbyt wilgotne, należy dodać trochę mąki, aż nabie
-
rze ono odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest zbyt suche,
należy dodać po łyżce wody podczas procesu mieszenia.
Zastępowanie płynów:
●
W przypadku stosowania skład
-
ników zawierających w swoim składzie płyny (np. twa
-
róg, jogurt, etc.), dodawana ilość płynu powinna zostać
zmniejszona. W przypadku dodawania jajek, należy je
wbić do miarki i wypełnić ją pozostałymi płynami, aby
mieć kontrolę nad ilością składników. Ciasto sporządza
-
ne w miejscu znajdującym się na dużej wysokości (po
-
wyżej 750 metrów), będzie rosło szybciej. Można wtedy
zmniejszyć ilość drożdży od ¼ do ½ łyżeczki, aby pro
-
porcjonalnie zmniejszyć wzrost ciasta. To samo dotyczy
miejsc, do których dostarczana jest wyjątkowo miękka
woda.
3. Dodawanie i odmierzanie składników i ilości
Należy zawsze najpierw wlać płyn, a dopiero na koń
-
●
cu dodać drożdże.
Aby uniknąć zbyt szybkiego wzrostu
drożdży (szczególnie podczas użycia funkcji progra
-
matora czasu), nie wolno dopuścić do kontaktu płynów
z drożdżami.
Podczas odmierzania składników należy stosować
●
zawsze te same jednostki miary
, to znaczy odmierzać
składniki dołączoną łyżką do mierzenia lub łyżkami uży
-
wanymi w domu, jeśli przepisy wymagają pomiaru w łyż
-
kach stołowych lub łyżeczkach do herbaty.
Należy dokładnie odmierzać składniki podane w gra
-
●
mach.
Chcąc odmierzyć składniki w mililitrach, można do tego
●
celu wykorzystać dołączoną miarkę, która ma podziałkę
od 30 do 300 ml.
Dodawanie owoców, orzechów lub zbóż. Składniki
●
można dodać w przypadku poszczególnych programów
w momencie, gdy rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Jeśli
składniki zostaną dodane zbyt wcześnie, zostaną one
zmielone podczas procesu mieszenia ciasta.
4. Przepisy do zastosowania w urządzeniu do wy
-
pieku ciasta
Powyższe przepisy przeznaczone są dla bochenków o róż
-
nej wielkości. Całkowita waga nie powinna przekroczyć 1000
gramów. Jeżeli nie podane zostały konkretne zalecenia do
-
tyczące wagi, oznacza to, że dla danego programu można
stosować zarówno małą jak i dużą ilość składników. W przy
-
padku ultraszybkiego programu zalecana waga bochenka
wynosi około 750 gramów.
5. Ciężar i objętość chleba
W przepisach została dokładnie określona waga chleba.
●
Łatwo zauważyć, że waga czystego białego pieczywa
jest mniejsza niż pieczywa razowego. Związane jest to
z faktem, iż biała mąka lepiej rośnie, dlatego też należy
kontrolować pieczywo podczas procesu wypiekania.
Pomimo dokładnego określenia wagi mogą zdarzać się
●
niewielkie odchylenia od podanych wartości. Faktyczna
waga chleba zależy w dużym stopniu od wilgotności
powietrza w pomieszczeniu w momencie przygotowy
-
wania.
Pieczywo z dużą ilością pszenicy zawsze ma dużą obję
-
●
tość i wykracza poza krawędzie pojemnika po ostatniej
fazie wzrostu, nawet w przypadku dokładnego odmie
-
Spis treści
- 2 Szanowni Klienci; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Podczas wyjmowania z urządzenia pojemnika do; P L; Notes
- 3 UWAGA: Po zakończeniu procesu pieczenia uchwyt
- 5 FAZY PRACY URZĄDZENIA
- 7 Czyszczenie i konserwacja; Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, ani wlewać
- 8 PYTANIA I ODPOWIEDZI DOTYCZĄCE URZĄDZENIA
- 9 KLASYCZNE PRZEPISY
- 10 KIEDY DOKONAĆ KOREKTY W PRZEPISACH
- 11 Rozwiązania dla powyższych problemów; Nie należy do; Uwagi dotyczące przepisów
- 12 Należy zawsze najpierw wlać płyn, a dopiero na koń; Przepisy do zastosowania w urządzeniu do wy
- 13 Ekologia – zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)