Siemens HB43GT555 - Instrukcja obsługi - Strona 17

Siemens HB43GT555 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

39

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Mi

ę

so, drób, ryby

Naczynia

Mo

ż

na stosowa

ć

dowolne naczynie odporne na wysok

ą

temperatur

ę

. W przypadku du

ż

ych pieczeni, mo

ż

na równie

ż

u

ż

y

ć

blachy emaliowanej.

Najbardziej odpowiednie s

ą

naczynia szklane. Sprawdzi

ć

, czy

pokrywka rondla jest dopasowana i dok

ł

adnie zamyka

naczynie.
Je

ś

li u

ż

ywa si

ę

naczy

ń

emaliowanych, nale

ż

y doda

ć

wi

ę

cej

p

ł

ynu.

Je

ś

li u

ż

ywa si

ę

rondli ze stali nierdzewnej, mi

ę

so nie

przyrumieni si

ę

za bardzo, a nawet mo

ż

e okaza

ć

si

ę

niedogotowane. W tym przypadku, wyd

ł

u

ż

y

ć

czas gotowania.

Dane podane w tabelach:

Naczynie bez pokrywki = otwarte

Naczynie z pokrywk

ą

= zamkni

ę

te

Umieszcza

ć

naczynie zawsze po

ś

rodku rusztu.

Gor

ą

ce naczynia ze szk

ł

a nale

ż

y umieszcza

ć

na suchej

ś

cierce

kuchennej. Szk

ł

o mo

ż

e ulec p

ę

kni

ę

ciu, je

ś

li naczynie zostaje

oparte na wilgotnym lub zimnym pod

ł

o

ż

u.

Pieczenie mi

ę

s

Do chudego mi

ę

sa doda

ć

nieco wody. Spód naczynia powinien

by

ć

zakryty na wysoko

ść

ok. ½ cm.

Do pieczeni duszonej doda

ć

wi

ę

cej wody. Spód naczynia

powinien by

ć

zakryty na wysoko

ść

1 - 2 cm.

Ilo

ść

wody zale

ż

y od rodzaju mi

ę

sa i materia

ł

u, z jakiego

wykonane jest naczynie. Je

ś

li mi

ę

so przyrz

ą

dzane jest w

brytfannie emaliowanej, nale

ż

y doda

ć

nieco wi

ę

cej wody ni

ż

do

szklanego naczynia.
W miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

brytfann ze stali

nierdzewnej. Mi

ę

so gotuje si

ę

wolniej i jest mniej rumiane.

Nale

ż

y zwi

ę

kszy

ć

temperatur

ę

i/lub wyd

ł

u

ż

y

ć

czas gotowania.

Pieczenie/sma

ż

enie na grillu

Pieczenie/sma

ż

enie na grillu powinno zawsze si

ę

odbywa

ć

przy

zamkni

ę

tym piekarniku.

Aby piec/sma

ż

y

ć

na grillu, nale

ż

y nagrzewa

ć

piekarnik przez

oko

ł

o 3 minuty przed w

ł

o

ż

eniem potrawy do piekarnika.

Umie

ś

ci

ć

kawa

ł

ki bezpo

ś

rednio na ruszcie. W przypadku

grillowania tylko jednego kawa

ł

ka, lepszy rezultat osi

ą

gnie si

ę

,

k

ł

ad

ą

c kawa

ł

ek na w

ś

rodkowej cz

ęś

ci rusztu.

Umie

ś

ci

ć

blach

ę

emaliowan

ą

na poziomie 1. W ten sposób

mo

ż

na zebra

ć

sok z mi

ę

sa, dzi

ę

ki czemu piekarnik b

ę

dzie

czystszy.

Pieczenie na podstawie w

ł

asnego przepisu.

Porówna

ć

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto jest ju

ż

upieczone.

Na oko

ł

o 10 minut przed up

ł

ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,

nak

ł

u

ć

ciasto w najwy

ż

szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je

ś

li

patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa

ł

ków ciasta), ciasto

jest gotowe.

Ciasto jest ma

ł

o wyro

ś

ni

ę

te.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ć

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych lub zaprogramowa

ć

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni ni

ż

sz

ą

. Przestrzega

ć

czasów mieszania

odpowiednich sk

ł

adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros

ł

o na

ś

rodku, ale przy brze-

gach jest ni

ż

sze.

Nie smarowa

ć

formy t

ł

uszczem. Po upieczeniu, ostro

ż

nie oddzieli

ć

ciasto od

formy za pomoc

ą

no

ż

a.

Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu.

W

ł

o

ż

y

ć

ciasto do piekarnika na ni

ż

szym poziomie, zaprogramowa

ć

ni

ż

sz

ą

tem-

peratur

ę

pieczenia i pozostawi

ć

w piekarniku na d

ł

u

ż

ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak

ł

u

ć

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-

ska

ć

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-

czeniu, zaprogramowa

ć

temperatur

ę

pieczenia wy

ż

sz

ą

o 10 stopni i skróci

ć

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk

ł

ad sernik) dobrze

wygl

ą

da z zewn

ą

trz, ale w

ś

rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ć

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych i pozostawi

ć

w pie-

karniku na troch

ę

d

ł

u

ż

ej w ni

ż

szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym

wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa

ć

przypieczony spód ciasta sieka-

nymi migda

ł

ami lub tart

ą

bu

ł

k

ą

, a nast

ę

pnie na

ł

o

ż

y

ć

warstw

ę

wierzchni

ą

. Prze-

strzega

ć

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

Ciastka przyrumieni

ł

y si

ę

nierównomiernie.

Ustawi

ć

ni

ż

sz

ą

temperatur

ę

; ciastka b

ę

d

ą

upieczone bardziej równomiernie.

Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na jednym poziomie.

Na nieprawid

ł

owy przep

ł

yw powietrza mo

ż

e równie

ż

wp

ł

ywa

ć

wystaj

ą

cy papier

do pieczenia. Zawsze nale

ż

y przycina

ć

go do rozmiarów blachy.

Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do

ł

u.

Nast

ę

pnym razem ustawi

ć

ciasto o jeden poziom ni

ż

ej.

Wycieka sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u

ż

y

ć

blachy uniwersalnej, je

ś

li jest dost

ę

pna.

Ma

ł

e ciastka dro

ż

d

ż

owe mog

ą

przykleja

ć

si

ę

do

siebie podczas pieczenia.

Stara

ć

si

ę

zachowa

ć

mi

ę

dzy nimi odst

ę

p oko

ł

o 2 cm. W ten sposób b

ę

d

ą

mia

ł

y

wystarczaj

ą

co du

ż

o miejsca, aby wyrosn

ąć

i przyrumieni

ć

si

ę

z ka

ż

dej strony.

Podczas pieczenia na ró

ż

nych poziomach,

ciastka na górnej blasze maj

ą

ciemniejszy kolor

ni

ż

na dolnej.

Podczas pieczenia na ró

ż

nych poziomach nale

ż

y zawsze wybiera

ć

funkcj

ę

grzewcz

ą

za pomoc

ą

nadmuchu gor

ą

cego powietrza

2

. Mimo,

ż

e ciasta

zosta

ł

y wstawione do piekarnika jednocze

ś

nie, niekoniecznie musz

ą

one by

ć

gotowe w tym samym czasie.

Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem

pojawiaj

ą

si

ę

skropliny pary wodnej.

Podczas pieczenia mo

ż

e wytwarza

ć

si

ę

para wodna. Para cz

ęś

ciowo ulatnia si

ę

przez obramowanie drzwiczek piekarnika i mo

ż

e osadza

ć

si

ę

na panelu stero-

wania lub frontach s

ą

siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zja-

wisko fizyczne.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)