Siemens HB43GT555 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
37
Porady dotycz
ą
ce oszcz
ę
dno
ś
ci energii i ochrony
ś
rodowiska
Niniejszy rozdzia
ł
zawiera porady dotycz
ą
ce oszcz
ę
dzania
energii podczas pieczenia oraz prawid
ł
owej utylizacji
urz
ą
dzenia.
Oszcz
ę
dzanie energii
■
Nagrzewa
ć
piekarnik tylko w przypadku, gdy jest to zalecane
w przepisie lub w tabeli potraw.
■
U
ż
ywa
ć
form do pieczenia w ciemnych kolorach, pokrytych
czarnym lakierem lub emali
ą
. Te formy najlepiej poch
ł
aniaj
ą
ciep
ł
o.
■
Pami
ę
ta
ć
, aby drzwiczki piekarnika by
ł
y zamkni
ę
te podczas
cyklu gotowania, pieczenia lub sma
ż
enia.
■
Podczas pieczenia kilku ciast, zaleca si
ę
je piec jedno po
drugim. Piekarnik b
ę
dzie rozgrzany, dzi
ę
ki czemu pieczenie
drugiego ciasta zajmie mniej czasu. Mo
ż
na równie
ż
wk
ł
ada
ć
jednocze
ś
nie dwie formy prostok
ą
tne, jedna obok drugiej.
■
Przy d
ł
ugich czasach gotowania/pieczenia, mo
ż
na wy
łą
czy
ć
piekarnik na 10 minut przed up
ł
ywem czasu i wykorzysta
ć
ciep
ł
o resztkowe w celu dogotowania/dopieczenia potrawy.
Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie
ś
rodowiska naturalnego
Opakowanie nale
ż
y usun
ąć
zgodnie z przepisami o ochronie
ś
rodowiska.
Przetestowane w naszym studiu gotowania
Poni
ż
ej znajd
ą
Pa
ń
stwo przyk
ł
ady potraw z optymalnymi dla
nich ustawieniami. Poka
ż
emy Pa
ń
stwu, jaki rodzaj grzania i
temperatura najlepiej nadaj
ą
si
ę
do przyrz
ą
dzenia danej
potrawy. Podajemy wskazówki dotycz
ą
ce odpowiedniego
wyposa
ż
enia oraz wysoko
ś
ci, na jak
ą
nale
ż
y wsuwa
ć
je do
piekarnika. Udzielamy porad dotycz
ą
cych naczy
ń
i
przygotowywania potraw.
Wskazówki
■
Dane w tabeli zawsze dotycz
ą
potraw wsuni
ę
tych do zimnego
i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa
ć
tylko wówczas, gdy tak podaj
ą
tabele.
Wyposa
ż
enie wy
ł
o
ż
y
ć
papierem do pieczenia dopiero po
podgrzaniu piekarnika.
■
Podane w tabelach czasy s
ą
warto
ś
ciami orientacyjnymi.
Zale
żą
one od jako
ś
ci i w
ł
a
ś
ciwo
ś
ci produktów spo
ż
ywczych.
■
Nale
ż
y stosowa
ć
dostarczone wyposa
ż
enie. Wyposa
ż
enie
dodatkowe mo
ż
na naby
ć
w punkcie serwisowym lub sklepie
specjalistycznym.
Przed u
ż
yciem piekarnika wyj
ąć
wyposa
ż
enie i naczynia, z
których si
ę
nie korzysta.
■
Do wyjmowania gor
ą
cego wyposa
ż
enia i naczy
ń
z piekarnika
zawsze u
ż
ywa
ć
ł
apek kuchennych.
Ciasta i wypieki
Pieczenie na jednym poziomie
Przy ustawieniu z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
uzyskuje
si
ę
lepsze wypieczenie ciast.
W przypadku pieczenia z nadmuchem gor
ą
cego powietrza
2
,
zaleca si
ę
nast
ę
puj
ą
ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:
■
Ciasta w formach: poziom 2
■
Ciasta na blasze: poziom 3
Pieczenie na kilku poziomach
Stosowa
ć
tryb z nadmuchem gor
ą
cego powietrza
2
.
Poziom pieczenia przy u
ż
ywaniu 2 poziomów:
■
Blacha emaliowana: poziom 3
■
Blacha aluminiowa: poziom 1
Ciasta na blachach, które zosta
ł
y jednocze
ś
nie umieszczone w
piekarniku, nie musz
ą
by
ć
gotowe w tym samym czasie.
W tabelach znajduje si
ę
wiele rad dotycz
ą
cych ka
ż
dej potrawy.
W przypadku jednoczesnego u
ż
ycia 3 prostok
ą
tnych form,
nale
ż
y umie
ś
ci
ć
je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.
Formy do pieczenia
Najlepiej nadaj
ą
si
ę
ciemne metalowe formy do pieczenia.
W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd
ł
u
ż
a si
ę
, a ciasto nie jest
równomiernie zrumienione.
W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale
ż
y piec
wed
ł
ug przepisów producenta formy i przestrzega
ć
jego
wskazówek. Formy silikonowe s
ą
cz
ę
sto mniejsze od zwyk
ł
ych.
Ilo
ść
sk
ł
adników i ciasta surowego mo
ż
e odbiega
ć
od tutaj
podanych.
To urz
ą
dzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektyw
ą
Europejsk
ą
2012/19/UE oraz polsk
ą
Ustaw
ą
z dnia
29 lipca 2005r. „O zu
ż
ytym sprz
ę
cie elektrycznym i
elektronicznym” (Dz.U. z 2005 r. Nr 180, poz. 1495)
symbolem przekre
ś
lonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje,
ż
e sprz
ę
t ten, po
okresie jego u
ż
ytkowania nie mo
ż
e by
ć
umieszczany
łą
cznie z innymi odpadami pochodz
ą
cymi z
gospodarstwa domowego. U
ż
ytkownik jest
zobowi
ą
zany do oddania go prowadz
ą
cym zbieranie
zu
ż
ytego sprz
ę
tu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadz
ą
cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostka, tworz
ą
odpowiedni
system umo
ż
liwiaj
ą
cy oddanie tego sprz
ę
tu. W
ł
a
ś
ciwe
post
ę
powanie ze zu
ż
ytym sprz
ę
tem elektrycznym i
elektronicznym przyczynia si
ę
do unikni
ę
cia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i
ś
rodowiska
naturalnego konsekwencji, wynikaj
ą
cych z obecno
ś
ci
sk
ł
adników niebezpiecznych oraz niew
ł
a
ś
ciwego
sk
ł
adowania i przetwarzania takiego sprz
ę
tu.
Spis treści
- 4 Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- 6 wk
- 7 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 8 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 10 Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
- 11 Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- 14 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- 15 Ciasta i wypieki
- 22 Pieczenie
- 23 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)