Siemens HB43GT555 - Instrukcja obsługi - Strona 18
![Siemens HB43GT555](/img/product/thumbs/180/95/cd/95cda157b7f8b1522ac778496112b0d9.webp)
Spis treści:
- Strona 4 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 6 – wk
- Strona 7 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 8 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 10 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
- Strona 11 – Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 14 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 15 – Ciasta i wypieki
- Strona 22 – Pieczenie
- Strona 23 – enie na grillu
40
Nie umieszcza
ć
blachy do pieczenia ani blachy uniwersalnej na
poziomie 4 lub 5. Ze wzgl
ę
du na wysok
ą
temperatur
ę
, blachy
mog
ą
si
ę
odkszta
ł
ci
ć
i spowodowa
ć
uszkodzenia wn
ę
trza
piekarnika podczas ich wyjmowania.
W miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci, grillowa
ć
kawa
ł
ki tej samej wielko
ś
ci.
Dzi
ę
ki temu przyrumieniaj
ą
si
ę
w jednolity sposób i zachowuj
ą
soczysto
ść
. Nale
ż
y soli
ć
filety dopiero po usma
ż
eniu ich na
grillu.
Obróci
ć
kawa
ł
ki po up
ł
ywie
Z
czasu grillowania.
Element grzewczy grilla w
łą
cza si
ę
i wy
łą
cza automatycznie.
Jest to normalne zjawisko. Cz
ę
stotliwo
ść
w
łą
czania i
wy
łą
czania zale
ż
y od zaprogramowanego poziomu pracy grilla.
Mi
ę
so
Kawa
ł
ki mi
ę
sa nale
ż
y obraca
ć
na drug
ą
stron
ę
po up
ł
ywie
po
ł
owy czasu pieczenia.
Gdy piecze
ń
jest gotowa, nale
ż
y pozostawi
ć
j
ą
jeszcze na
10 minut w wy
łą
czonym, zamkni
ę
tym piekarniku. Dzi
ę
ki temu
sos z mi
ę
sa lepiej si
ę
rozprowadza.
Gotowy befsztyk owin
ąć
w foli
ę
aluminiow
ą
i w
ł
o
ż
y
ć
na
10 minut do wy
łą
czonego piekarnika.
S
ł
onin
ę
pieczeni wieprzowej ponacina
ć
w kratk
ę
i w
ł
o
ż
y
ć
piecze
ń
do naczynia, najpierw s
ł
onin
ą
do do
ł
u.
Drób
Wagi podane w tabeli odnosz
ą
si
ę
do drobiu gotowego do
upieczenia, bez farszu.
Umie
ś
ci
ć
ca
ł
e sztuki drobiu na ruszcie, na pocz
ą
tku piersi
ą
w
dó
ł
. Po up
ł
ywie
Z
szacowanego czasu, obróci
ć
.
Obróci
ć
pieczone kawa
ł
ki, udziec lub pier
ś
indyka po up
ł
ywie
po
ł
owy czasu pieczenia. Obróci
ć
kawa
ł
ki ryby po up
ł
ywie
Z
czasu.
Je
ś
li piecze si
ę
kaczk
ę
lub g
ęś
, nak
ł
u
ć
skór
ę
pod skrzyd
ł
ami,
aby wyciek
ł
t
ł
uszcz.
Drób
ł
adnie si
ę
przyrumieni i stanie chrupki, gdy mniej wi
ę
cej
pod koniec pieczenia zostaje nasmarowany mas
ł
em, wod
ą
z
sol
ą
lub sokiem z pomara
ń
czy.
Je
ż
eli piecze si
ę
na grillu, k
ł
ad
ą
c bezpo
ś
rednio na ruszcie,
nale
ż
y umie
ś
ci
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziomie 1.
Mi
ę
so
Waga
Naczynie Poziom Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas piecze-
nia w minutach
Sztufada wo
ł
owa (np.
ż
eberka)
1,0 kg
zamkni
ę
te 2
%
220-240
90
1,5 kg
2
%
210-230
110
2,0 kg
2
%
200-220
130
Pol
ę
dwica wo
ł
owa
1,0 kg
otwarte
2
%
210-230
70
1,5 kg
2
%
200-220
80
2,0 kg
2
%
190-210
90
Roastbeef, ma
ł
o wysma
ż
ony
1,0 kg
otwarte
1
4
210-230
40
Befsztyki, dobrze wysma
ż
one*
Ruszt
5
(
3
20
Befsztyki, ma
ł
o wysma
ż
one*
5
(
3
15
Mi
ę
so wieprzowe bez warstwy s
ł
oniny
(np. podgardle)
1,0 kg
otwarte
1
4
190-210
100
1,5 kg
1
4
180-200
140
2,0 kg
1
4
170-190
160
Mi
ę
so wieprzowe z warstw
ą
s
ł
oniny
(np.
ł
opatka, golonka)
1,0 kg
otwarte
1
4
180-200
120
1,5 kg
1
4
170-190
150
2,0 kg
1
4
160-180
180
Ż
eberka wieprzowe w
ę
dzone, z ko
ść
mi
1,0 kg
zamkni
ę
te 2
%
210-230
70
Piecze
ń
z mielonego mi
ę
sa
z 750 g mi
ę
sa otwarte
1
4
170-190
70
Kie
ł
baski
ok. 750 g
Ruszt
4
(
3
15
Piecze
ń
ciel
ę
ca
1,0 kg
otwarte
2
%
190-210
100
2,0 kg
2
%
170-190
120
Udziec jagni
ę
cy bez ko
ś
ci
1,5 kg
otwarte
1
4
150-170
110
* Podgrzewanie wst
ę
pne piekarnika przez 5 minut.
Drób
Waga
Naczynie Poziom Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia
w minutach
Po
ł
ówki kurczaka, od 1 do 4 cz
ęś
ci ka
ż
da cz
ęść
o wadze 400 g Ruszt
2
4
200-220
40-50
Kurczak podzielony
ka
ż
da cz
ęść
o wadze 250 g Ruszt
2
4
200-220
30-40
Kurczak w ca
ł
o
ś
ci, 1 do 4 sztuk
ka
ż
da sztuka o wadze
1,0 kg
Ruszt
2
4
190-210
50-80
Kaczka
1,7 kg
Ruszt
2
4
180-200
90-100
G
ęś
3,0 kg
Ruszt
2
4
170-190
110-130
M
ł
ody indyk
3,0 kg
Ruszt
2
4
180-200
80-100
2 uda indycze
ka
ż
da cz
ęść
o wadze 800 g Ruszt
2
4
190-210
90-110
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
26 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa ż enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ć wyposa ż enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ć dna piekarnika foli ą , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ć na dnie piekarnika ż adnych n...
28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...
29 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników ...
Inne modele piekarniki Siemens
-
Siemens HB 43GR640
-
Siemens HB23AB510E
-
Siemens HB23AR510E
-
Siemens HB23AS540
-
Siemens HB23GB541R
-
Siemens HB23GB556
-
Siemens HB43GB540
-
Siemens iQ500 HB23GB556