Siemens HB43GT555 - Instrukcja obsługi - Strona 19
![Siemens HB43GT555](/img/product/thumbs/180/95/cd/95cda157b7f8b1522ac778496112b0d9.webp)
Spis treści:
- Strona 4 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 6 – wk
- Strona 7 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 8 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 10 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
- Strona 11 – Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 14 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 15 – Ciasta i wypieki
- Strona 22 – Pieczenie
- Strona 23 – enie na grillu
41
Ryby
Obróci
ć
kawa
ł
ki ryby po up
ł
ywie
Z
czasu.
W przypadku ca
ł
ych ryb, nie ma konieczno
ś
ci ich obracania.
W
ł
o
ż
y
ć
do piekarnika ca
łą
ryb
ę
w jej naturalnej pozycji; z
p
ł
etw
ą
grzbietow
ą
skierowan
ą
ku górze. Aby utrzyma
ć
stabilno
ść
ryby, umie
ś
ci
ć
w brzuchu ryby kawa
ł
ki ziemniaka lub
ma
ł
y pojemnik nadaj
ą
cy si
ę
do pieczenia.
Je
ś
li pieczone s
ą
filety rybne, doda
ć
kilka
ł
y
ż
ek p
ł
ynu w celu
przysma
ż
enia.
Je
ż
eli piecze si
ę
na grillu, k
ł
ad
ą
c bezpo
ś
rednio na ruszcie,
nale
ż
y umie
ś
ci
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziomie 1.
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Zapiekanki, suflety, tosty
Zawsze stawia
ć
naczynie na ruszcie.
Aby piec bezpo
ś
rednio na ruszcie bez u
ż
ycia naczy
ń
, w
ł
o
ż
y
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziom 1. W ten sposób mo
ż
na
utrzyma
ć
wi
ę
ksz
ą
czysto
ść
piekarnika.
Stan przygotowywanej zapiekanki zale
ż
y od wielko
ś
ci naczynia
oraz od wysoko
ś
ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli
stanowi
ą
jedynie warto
ś
ci orientacyjne.
Ryby
Waga
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w
°C
Czas w minu-
tach
Ryby, bia
ł
a / mieszana (w ca
ł
o-
ś
ci) np. dorada
600 g
Blacha emalio-
wana
3
%
180-190
45-55
Ryby t
ł
uste (ma
ł
e kawa
ł
ki) np.
ł
oso
ś
Ruszt*
2
%
180-190
45-55
Morszczuk faszerowany
1,0 kg
Blacha emalio-
wana
3
%
180-190
55-65
* Umie
ś
ci
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziomie 1.
Do pieczeni o tym ci
ęż
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ć
ustawienia dotycz
ą
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli
ż
onym
ci
ęż
arze i wyd
ł
u
ż
y
ć
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa.
Nale
ż
y zmierzy
ć
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ć
stan upieczenia
ł
y
ż
k
ą
. W tym celu nacisn
ąć
ł
y
ż
k
ą
na pie-
cze
ń
. Je
ś
li piecze
ń
jest twarda, to znaczy,
ż
e jest gotowa. Je
ś
li ust
ę
puje pod naciskiem,
nale
ż
y j
ą
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ą
skórk
ę
.
Nale
ż
y sprawdzi
ć
wysoko
ść
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ć
wi
ę
cej
wody.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ć
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du
ż
a cz
ęść
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo
ż
e osiada
ć
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ą
siaduj
ą
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ć
.
Potrawa
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas piecze-
nia w minutach
Suflety s
ł
odkie (np. suflet z twarogu z
owocami)
Forma do sufletów
2
%
180-200
40-50
Zapiekanki z dodatkami, z ugotowanych
produktów (np. zapiekanka z makaronu)
Forma do sufletów lub bla-
cha emaliowana
3
%
210-230
30-40
3
%
210-230
20-30
Zapiekanki z dodatkami, z surowych pro-
duktów* (np. zapiekanka z ziemniaków)
Forma do zapiekanek lub
blacha emaliowana
2
4
160-180
50-70
2
4
160-180
50-70
Przyrumienianie tostów
Ruszt
5
(
3
4-5
Zapiekanki na tostach
Ruszt
3+1
4
170-180
8-12
* Wysoko
ść
zapiekanki nie powinna przekracza
ć
2 cm.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
26 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa ż enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ć wyposa ż enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ć dna piekarnika foli ą , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ć na dnie piekarnika ż adnych n...
28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...
29 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników ...
Inne modele piekarniki Siemens
-
Siemens HB 43GR640
-
Siemens HB23AB510E
-
Siemens HB23AR510E
-
Siemens HB23AS540
-
Siemens HB23GB541R
-
Siemens HB23GB556
-
Siemens HB43GB540
-
Siemens iQ500 HB23GB556