Siemens HB43GT555 - Instrukcja obsługi - Strona 19

Siemens HB43GT555
Ładowanie instrukcji

41

Ryby

Obróci

ć

kawa

ł

ki ryby po up

ł

ywie

Z

czasu.

W przypadku ca

ł

ych ryb, nie ma konieczno

ś

ci ich obracania.

W

ł

o

ż

y

ć

do piekarnika ca

łą

ryb

ę

w jej naturalnej pozycji; z

p

ł

etw

ą

grzbietow

ą

skierowan

ą

ku górze. Aby utrzyma

ć

stabilno

ść

ryby, umie

ś

ci

ć

w brzuchu ryby kawa

ł

ki ziemniaka lub

ma

ł

y pojemnik nadaj

ą

cy si

ę

do pieczenia.

Je

ś

li pieczone s

ą

filety rybne, doda

ć

kilka

ł

y

ż

ek p

ł

ynu w celu

przysma

ż

enia.

Je

ż

eli piecze si

ę

na grillu, k

ł

ad

ą

c bezpo

ś

rednio na ruszcie,

nale

ż

y umie

ś

ci

ć

blach

ę

emaliowan

ą

na poziomie 1.

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Zapiekanki, suflety, tosty

Zawsze stawia

ć

naczynie na ruszcie.

Aby piec bezpo

ś

rednio na ruszcie bez u

ż

ycia naczy

ń

, w

ł

o

ż

y

ć

blach

ę

emaliowan

ą

na poziom 1. W ten sposób mo

ż

na

utrzyma

ć

wi

ę

ksz

ą

czysto

ść

piekarnika.

Stan przygotowywanej zapiekanki zale

ż

y od wielko

ś

ci naczynia

oraz od wysoko

ś

ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli

stanowi

ą

jedynie warto

ś

ci orientacyjne.

Ryby

Waga

Naczynie

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura w

°C

Czas w minu-

tach

Ryby, bia

ł

a / mieszana (w ca

ł

o-

ś

ci) np. dorada

600 g

Blacha emalio-

wana

3

%

180-190

45-55

Ryby t

ł

uste (ma

ł

e kawa

ł

ki) np.

ł

oso

ś

Ruszt*

2

%

180-190

45-55

Morszczuk faszerowany

1,0 kg

Blacha emalio-

wana

3

%

180-190

55-65

* Umie

ś

ci

ć

blach

ę

emaliowan

ą

na poziomie 1.

Do pieczeni o tym ci

ęż

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ć

ustawienia dotycz

ą

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli

ż

onym

ci

ęż

arze i wyd

ł

u

ż

y

ć

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale

ż

y zmierzy

ć

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ć

stan upieczenia

ł

y

ż

k

ą

. W tym celu nacisn

ąć

ł

y

ż

k

ą

na pie-

cze

ń

. Je

ś

li piecze

ń

jest twarda, to znaczy,

ż

e jest gotowa. Je

ś

li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale

ż

y j

ą

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ą

skórk

ę

.

Nale

ż

y sprawdzi

ć

wysoko

ść

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ć

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ć

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni

powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe

ł

nie normalny. Du

ż

a cz

ęść

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo

ż

e osiada

ć

na ch

ł

odniejszym pulpicie obs

ł

ugi lub

na s

ą

siaduj

ą

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ć

.

Potrawa

Naczynie

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,

poziom pracy grilla

Czas piecze-

nia w minutach

Suflety s

ł

odkie (np. suflet z twarogu z

owocami)

Forma do sufletów

2

%

180-200

40-50

Zapiekanki z dodatkami, z ugotowanych

produktów (np. zapiekanka z makaronu)

Forma do sufletów lub bla-

cha emaliowana

3

%

210-230

30-40

3

%

210-230

20-30

Zapiekanki z dodatkami, z surowych pro-

duktów* (np. zapiekanka z ziemniaków)

Forma do zapiekanek lub

blacha emaliowana

2

4

160-180

50-70

2

4

160-180

50-70

Przyrumienianie tostów

Ruszt

5

(

3

4-5

Zapiekanki na tostach

Ruszt

3+1

4

170-180

8-12

* Wysoko

ść

zapiekanki nie powinna przekracza

ć

2 cm.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

26 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa ż enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ć wyposa ż enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ć dna piekarnika foli ą , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ć na dnie piekarnika ż adnych n...

Strona 6 - wk

28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...

Strona 7 - Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie

29 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników ...

Inne modele piekarniki Siemens