Pieczenie - Siemens HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 22

Siemens HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

44

Akrylamid w produktach spo

ż

ywczych

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach

zbo

ż

owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich

temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu

ł

kach, chlebie i w

drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z

przyprawami korzennymi, ciastkach bo

ż

onarodzeniowych).

Potrawy testowe

Poni

ż

sze tabele zosta

ł

y utworzone dla instytutów testuj

ą

cych w

celu u

ł

atwienia im przeprowadzenia kontroli i przetestowania

ż

nych urz

ą

dze

ń

.

Zgodnie z norm

ą

EN 50304/EN 60350 (2009) lub IEC 60350.

Pieczenie

Pieczenie na 2 poziomach:

Zawsze umieszcza

ć

g

łę

bok

ą

blach

ę

uniwersaln

ą

na wy

ż

szym

poziomie, a blach

ę

aluminiow

ą

na ni

ż

szym.

Herbatniki ma

ś

lane:

Ciasta na blachach, które zosta

ł

y jednocze

ś

nie umieszczone w

piekarniku, nie musz

ą

by

ć

gotowe w tym samym czasie.

Szarlotka z wierzchni

ą

warstw

ą

ciasta na 1 poziomie:

Umie

ś

ci

ć

ciemne tortownice, zachowuj

ą

c mi

ę

dzy nimi odst

ę

p.

Szarlotka z wierzchni

ą

warstw

ą

ciasta na 2 poziomach:

Umie

ś

ci

ć

ciemne tortownice, jedn

ą

nad drug

ą

.

Ciasta w tortownicach z blachy stalowej ocynkowanej:

Piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na 1 poziomie. U

ż

y

ć

blachy emaliowanej zamiast rusztu i umie

ś

ci

ć

na niej

tortownice.

Zalecenia dotycz

ą

ce przygotowania potraw z nisk

ą

zawarto

ś

ci

ą

akrylamidu

Zasady ogólne

Ograniczy

ć

czas pieczenia do minimum.

Przyrumienia

ć

potrawy, nie powoduj

ą

c nadmiernego przypiekania.

Du

ż

e i grube potrawy zawieraj

ą

ma

ł

o akrylamidu.

Pieczenie

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C
Z nadmuchem gor

ą

cego powietrza o temperaturze maks. 180 °C.

Ciasteczka i herbatniki

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.
Z nadmuchem gor

ą

cego powietrza o temperaturze maks. 170 °C.

Jajko lub

ż

ó

ł

tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.

Frytki sma

ż

one w piekarniku

Roz

ł

o

ż

y

ć

na blasze równomiernie jedn

ą

warstw

ę

potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-

nej blasze, aby ziemniaki uleg

ł

y zeschni

ę

ciu.

Potrawa

Akcesoria kuchenne oraz rady i wska-

zówki

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas w

minutach

Herbatniki ma

ś

lane (nagrza

ć

piekar-

nik*)

P

ł

ytka blacha do pieczenia

2

%

160-170

20-30

G

łę

boka blacha uniwersalna

3

%

150-160

20-30

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do pie-

czenia

1+3

2

140-160

20-30

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha uni-

wersalna

1+3

2

140-160

20-30

Ciastka 20 sztuk

Blacha emaliowana

3

%

150-170

20-35

Ciastka po 20 sztuk na blach

ę

(nagrza

ć

piekarnik*)

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do pie-

czenia

1+3

2

140-150

30-40

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha uni-

wersalna

1+3

2

140-150

30-40

Biszkopt na wodzie (nagrza

ć

piekar-

nik*)

Tortownica

1

%

170-180

35-45

* Nie u

ż

ywa

ć

funkcji szybkiego podgrzewania do nagrzewania piekarnika.

Blachy do pieczenia i ruszty jako opcjonalne akcesoria s

ą

dost

ę

pne w sklepach specjalistycznych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)