Siemens HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
41
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Zapiekanki, suflety, tosty
Zawsze stawia
ć
naczynie na ruszcie.
Aby piec bezpo
ś
rednio na ruszcie bez u
ż
ycia naczy
ń
, w
ł
o
ż
y
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziom 1. W ten sposób mo
ż
na
utrzyma
ć
wi
ę
ksz
ą
czysto
ść
piekarnika.
Stan przygotowywanej zapiekanki zale
ż
y od wielko
ś
ci naczynia
oraz od wysoko
ś
ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli
stanowi
ą
jedynie warto
ś
ci orientacyjne.
Produkty gotowe
Uwzgl
ę
dni
ć
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
W przypadku przykrywania akcesoriów kuchennych papierem
do pieczenia, sprawdzi
ć
, czy dany papier jest dostosowany do
wysokich temperatur. Dostosowa
ć
wielko
ść
papieru do
wielko
ś
ci dania, które b
ę
dzie przygotowywane.
Uzyskany wynik b
ę
dzie zale
ż
a
ł
bezpo
ś
rednio od rodzaju
potrawy. Produkty surowe mog
ą
ró
ż
ni
ć
si
ę
pod wzgl
ę
dem
kszta
ł
tu i koloru.
Wskazówka:
Podczas pieczenia potraw mro
ż
onych blacha
mo
ż
e si
ę
odkszta
ł
ci
ć
. Jest to spowodowane ró
ż
nicami
temperatur, na jakie nara
ż
one s
ą
akcesoria kuchenne.
Odkszta
ł
cenie to znika w trakcie pieczenia.
Do pieczeni o tym ci
ęż
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ć
ustawienia dotycz
ą
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli
ż
onym
ci
ęż
arze i wyd
ł
u
ż
y
ć
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa.
Nale
ż
y zmierzy
ć
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ć
stan upieczenia
ł
y
ż
k
ą
. W tym celu nacisn
ąć
ł
y
ż
k
ą
na pie-
cze
ń
. Je
ś
li piecze
ń
jest twarda, to znaczy,
ż
e jest gotowa. Je
ś
li ust
ę
puje pod naciskiem,
nale
ż
y j
ą
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ą
skórk
ę
.
Nale
ż
y sprawdzi
ć
wysoko
ść
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ć
wi
ę
cej
wody.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ć
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du
ż
a cz
ęść
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo
ż
e osiada
ć
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ą
siaduj
ą
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ć
.
Potrawa
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas piecze-
nia w minutach
Suflety s
ł
odkie (np. suflet z twarogu z
owocami)
Forma do sufletów
2
%
180-200
40-50
Zapiekanki z dodatkami, z ugotowa-
nych produktów (np. zapiekanka z
makaronu)
Forma do sufletów lub blacha
emaliowana
3
%
210-230
30-40
3
%
210-230
20-30
Zapiekanki z dodatkami, z surowych
produktów* (np. zapiekanka z ziem-
niaków)
Forma do zapiekanek lub bla-
cha emaliowana
2
4
160-180
50-70
2
4
160-180
50-70
Przyrumienianie tostów
Ruszt
5
(
3
4-5
Zapiekanki na tostach
Ruszt
3+1
4
170-180
8-12
* Wysoko
ść
zapiekanki nie powinna przekracza
ć
2 cm.
Potrawa
Akcesoria kuchenne
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w
°C
Czas w minu-
tach
Frytki
Ruszt lub blacha emaliowana 3
%
190-210
20-30
Pizza
Ruszt
2
%
200-220
15-20
Pizza na bu
ł
ce
Blacha emaliowana
3
%
190-200
20-25
Spis treści
- 4 Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- 6 wk
- 7 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 8 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 10 Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- 13 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 15 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 17 Mi
- 22 Pieczenie
- 23 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)