Siemens HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 19

Siemens HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

41

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Zapiekanki, suflety, tosty

Zawsze stawia

ć

naczynie na ruszcie.

Aby piec bezpo

ś

rednio na ruszcie bez u

ż

ycia naczy

ń

, w

ł

o

ż

y

ć

blach

ę

emaliowan

ą

na poziom 1. W ten sposób mo

ż

na

utrzyma

ć

wi

ę

ksz

ą

czysto

ść

piekarnika.

Stan przygotowywanej zapiekanki zale

ż

y od wielko

ś

ci naczynia

oraz od wysoko

ś

ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli

stanowi

ą

jedynie warto

ś

ci orientacyjne.

Produkty gotowe

Uwzgl

ę

dni

ć

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.
W przypadku przykrywania akcesoriów kuchennych papierem

do pieczenia, sprawdzi

ć

, czy dany papier jest dostosowany do

wysokich temperatur. Dostosowa

ć

wielko

ść

papieru do

wielko

ś

ci dania, które b

ę

dzie przygotowywane.

Uzyskany wynik b

ę

dzie zale

ż

a

ł

bezpo

ś

rednio od rodzaju

potrawy. Produkty surowe mog

ą

ż

ni

ć

si

ę

pod wzgl

ę

dem

kszta

ł

tu i koloru.

Wskazówka:

Podczas pieczenia potraw mro

ż

onych blacha

mo

ż

e si

ę

odkszta

ł

ci

ć

. Jest to spowodowane ró

ż

nicami

temperatur, na jakie nara

ż

one s

ą

akcesoria kuchenne.

Odkszta

ł

cenie to znika w trakcie pieczenia.

Do pieczeni o tym ci

ęż

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ć

ustawienia dotycz

ą

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli

ż

onym

ci

ęż

arze i wyd

ł

u

ż

y

ć

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale

ż

y zmierzy

ć

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ć

stan upieczenia

ł

y

ż

k

ą

. W tym celu nacisn

ąć

ł

y

ż

k

ą

na pie-

cze

ń

. Je

ś

li piecze

ń

jest twarda, to znaczy,

ż

e jest gotowa. Je

ś

li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale

ż

y j

ą

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ą

skórk

ę

.

Nale

ż

y sprawdzi

ć

wysoko

ść

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ć

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ć

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni

powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe

ł

nie normalny. Du

ż

a cz

ęść

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo

ż

e osiada

ć

na ch

ł

odniejszym pulpicie obs

ł

ugi lub

na s

ą

siaduj

ą

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ć

.

Potrawa

Naczynie

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,

poziom pracy grilla

Czas piecze-

nia w minutach

Suflety s

ł

odkie (np. suflet z twarogu z

owocami)

Forma do sufletów

2

%

180-200

40-50

Zapiekanki z dodatkami, z ugotowa-

nych produktów (np. zapiekanka z

makaronu)

Forma do sufletów lub blacha

emaliowana

3

%

210-230

30-40

3

%

210-230

20-30

Zapiekanki z dodatkami, z surowych

produktów* (np. zapiekanka z ziem-

niaków)

Forma do zapiekanek lub bla-

cha emaliowana

2

4

160-180

50-70

2

4

160-180

50-70

Przyrumienianie tostów

Ruszt

5

(

3

4-5

Zapiekanki na tostach

Ruszt

3+1

4

170-180

8-12

* Wysoko

ść

zapiekanki nie powinna przekracza

ć

2 cm.

Potrawa

Akcesoria kuchenne

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura w

°C

Czas w minu-

tach

Frytki

Ruszt lub blacha emaliowana 3

%

190-210

20-30

Pizza

Ruszt

2

%

200-220

15-20

Pizza na bu

ł

ce

Blacha emaliowana

3

%

190-200

20-25

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)