Siemens HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
39
Mi
ę
so, drób, ryby
Naczynia
Mo
ż
na stosowa
ć
dowolne naczynie odporne na wysok
ą
temperatur
ę
. W przypadku du
ż
ych pieczeni, mo
ż
na równie
ż
u
ż
y
ć
blachy emaliowanej.
Najbardziej odpowiednie s
ą
naczynia szklane. Sprawdzi
ć
, czy
pokrywka rondla jest dopasowana i dok
ł
adnie zamyka
naczynie.
Je
ś
li u
ż
ywa si
ę
naczy
ń
emaliowanych, nale
ż
y doda
ć
wi
ę
cej
p
ł
ynu.
Je
ś
li u
ż
ywa si
ę
rondli ze stali nierdzewnej, mi
ę
so nie
przyrumieni si
ę
za bardzo, a nawet mo
ż
e okaza
ć
si
ę
niedogotowane. W tym przypadku, wyd
ł
u
ż
y
ć
czas gotowania.
Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk
ą
= zamkni
ę
te
Umieszcza
ć
naczynie zawsze po
ś
rodku rusztu.
Gor
ą
ce naczynia ze szk
ł
a nale
ż
y umieszcza
ć
na suchej
ś
cierce
kuchennej. Szk
ł
o mo
ż
e ulec p
ę
kni
ę
ciu, je
ś
li naczynie zostaje
oparte na wilgotnym lub zimnym pod
ł
o
ż
u.
Pieczenie mi
ę
s
Do chudego mi
ę
sa doda
ć
nieco wody. Spód naczynia powinien
by
ć
zakryty na wysoko
ść
ok. ½ cm.
Do pieczeni duszonej doda
ć
wi
ę
cej wody. Spód naczynia
powinien by
ć
zakryty na wysoko
ść
1 - 2 cm.
Ilo
ść
wody zale
ż
y od rodzaju mi
ę
sa i materia
ł
u, z jakiego
wykonane jest naczynie. Je
ś
li mi
ę
so przyrz
ą
dzane jest w
brytfannie emaliowanej, nale
ż
y doda
ć
nieco wi
ę
cej wody ni
ż
do
szklanego naczynia.
W miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
brytfann ze stali
nierdzewnej. Mi
ę
so gotuje si
ę
wolniej i jest mniej rumiane.
Nale
ż
y zwi
ę
kszy
ć
temperatur
ę
i/lub wyd
ł
u
ż
y
ć
czas gotowania.
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu powinno zawsze si
ę
odbywa
ć
przy
zamkni
ę
tym piekarniku.
Aby piec/sma
ż
y
ć
na grillu, nale
ż
y nagrzewa
ć
piekarnik przez
oko
ł
o 3 minuty przed w
ł
o
ż
eniem potrawy do piekarnika.
Umie
ś
ci
ć
kawa
ł
ki bezpo
ś
rednio na ruszcie. W przypadku
grillowania tylko jednego kawa
ł
ka, lepszy rezultat osi
ą
gnie si
ę
,
k
ł
ad
ą
c kawa
ł
ek na w
ś
rodkowej cz
ęś
ci rusztu.
Umie
ś
ci
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziomie 1. W ten sposób
mo
ż
na zebra
ć
sok z mi
ę
sa, dzi
ę
ki czemu piekarnik b
ę
dzie
czystszy.
Nie umieszcza
ć
blachy do pieczenia ani blachy uniwersalnej na
poziomie 4 lub 5. Ze wzgl
ę
du na wysok
ą
temperatur
ę
, blachy
mog
ą
si
ę
odkszta
ł
ci
ć
i spowodowa
ć
uszkodzenia wn
ę
trza
piekarnika podczas ich wyjmowania.
W miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci, grillowa
ć
kawa
ł
ki tej samej wielko
ś
ci.
Dzi
ę
ki temu przyrumieniaj
ą
si
ę
w jednolity sposób i zachowuj
ą
soczysto
ść
. Nale
ż
y soli
ć
filety dopiero po usma
ż
eniu ich na
grillu.
Obróci
ć
kawa
ł
ki po up
ł
ywie
Z
czasu grillowania.
Element grzewczy grilla w
łą
cza si
ę
i wy
łą
cza automatycznie.
Jest to normalne zjawisko. Cz
ę
stotliwo
ść
w
łą
czania i
wy
łą
czania zale
ż
y od zaprogramowanego poziomu pracy grilla.
Mi
ę
so
Kawa
ł
ki mi
ę
sa nale
ż
y obraca
ć
na drug
ą
stron
ę
po up
ł
ywie
po
ł
owy czasu pieczenia.
Gdy piecze
ń
jest gotowa, nale
ż
y pozostawi
ć
j
ą
jeszcze na
10 minut w wy
łą
czonym, zamkni
ę
tym piekarniku. Dzi
ę
ki temu
sos z mi
ę
sa lepiej si
ę
rozprowadza.
Gotowy befsztyk owin
ąć
w foli
ę
aluminiow
ą
i w
ł
o
ż
y
ć
na
10 minut do wy
łą
czonego piekarnika.
S
ł
onin
ę
pieczeni wieprzowej ponacina
ć
w kratk
ę
i w
ł
o
ż
y
ć
piecze
ń
do naczynia, najpierw s
ł
onin
ą
do do
ł
u.
Ma
ł
e ciastka dro
ż
d
ż
owe mog
ą
przykleja
ć
si
ę
do siebie podczas pieczenia.
Stara
ć
si
ę
zachowa
ć
mi
ę
dzy nimi odst
ę
p oko
ł
o 2 cm. W ten sposób b
ę
d
ą
mia
ł
y
wystarczaj
ą
co du
ż
o miejsca, aby wyrosn
ąć
i przyrumieni
ć
si
ę
z ka
ż
dej strony.
Podczas pieczenia na ró
ż
nych poziomach,
ciastka na górnej blasze maj
ą
ciemniejszy
kolor ni
ż
na dolnej.
Podczas pieczenia na ró
ż
nych poziomach nale
ż
y zawsze wybiera
ć
funkcj
ę
grzewcz
ą
za pomoc
ą
nadmuchu gor
ą
cego powietrza
2
. Mimo,
ż
e ciasta zosta
ł
y wstawione
do piekarnika jednocze
ś
nie, niekoniecznie musz
ą
one by
ć
gotowe w tym samym
czasie.
Podczas pieczenia ciast z mokrym wierz-
chem pojawiaj
ą
si
ę
skropliny pary wodnej.
Podczas pieczenia mo
ż
e wytwarza
ć
si
ę
para wodna. Para cz
ęś
ciowo ulatnia si
ę
przez obramowanie drzwiczek piekarnika i mo
ż
e osadza
ć
si
ę
na panelu sterowania
lub frontach s
ą
siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zjawisko
fizyczne.
Mi
ę
so
Waga
Naczynie
Poziom Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas piecze-
nia w minutach
Sztufada wo
ł
owa (np.
ż
eberka)
1,0 kg
zamkni
ę
te
2
%
220-240
90
1,5 kg
2
%
210-230
110
2,0 kg
2
%
200-220
130
Pol
ę
dwica wo
ł
owa
1,0 kg
otwarte
2
%
210-230
70
1,5 kg
2
%
200-220
80
2,0 kg
2
%
190-210
90
Roastbeef, ma
ł
o wysma
ż
ony
1,0 kg
otwarte
1
4
210-230
40
Befsztyki, dobrze wysma
ż
one*
Ruszt
5
(
3
20
Befsztyki, ma
ł
o wysma
ż
one*
5
(
3
15
Mi
ę
so wieprzowe bez warstwy s
ł
oniny
(np. podgardle)
1,0 kg
otwarte
1
4
190-210
100
1,5 kg
1
4
180-200
140
2,0 kg
1
4
170-190
160
* Podgrzewanie wst
ę
pne piekarnika przez 5 minut.
Spis treści
- 4 Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- 6 wk
- 7 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 8 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 10 Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- 13 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 15 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 17 Mi
- 22 Pieczenie
- 23 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)